Nafi Thiam deelt haar "olympisch litteken" en blikt terug op Spelen: "Dat had fout kunnen lopen, ja"

 za 24 augustus 2024 13:09
Nafi Thiam, met litteken, werd in Parijs voor de derde keer olympisch kampioen.

Op Instagram heeft Nafi Thiam (30) haar volgers een blik achter de schermen gegeven van haar olympische triomf in Parijs. Van de "verschrikkelijke bedden" over haar nieuwe litteken tot het bijna-struikelmoment op de 800 meter. Het kwam allemaal aan bod.

De draadjes zijn eruit, het olympische litteken is een feit. Op Instagram deelt Nafi Thiam beelden van haar wonde die ze opliep tijdens haar felbevochten overwinning op de zevenkamp.

 

Tijdens het verspringen op de laatste dag ging het mis. Met haar spikes haalde ze haar knie stevig open. Het kon zomaar einde verhaal betekenen, zeker met het speerwerpen en de allesbepalende 800 meter nog op het programma.

 

Maar Thiam is niet voor niets een fenomeen. Met hechtingen verscheen ze aan de start en werkte ze beide onderdelen netjes af. 

 

De rest is geschiedenis, een derde olympische titel op rij.

 

(Lees verder onder de foto)

Q&A

Intussen is de storm van de Olympische Spelen weer wat gaan liggen, en blikt de Belgische graag terug op haar avontuur in Parijs. 

 

Zo beantwoordde ze enkele vragen van haar volgers op Instagram, en die gingen toch veelal over het olympische dorp.

 

Gevraagd naar de beruchte kartonnen bedden, zei Thiam: “De bedden waren helemaal dezelfde als bij de vorige Spelen in Tokio. Niets mis mee, maar de matrassen waren echt VERSCHRIKKELIJK."

 

"Totaal niet aangepast voor atleten die hun belangrijkse prestaties moeten neerzetten. Ik heb dus mijn eigen matras meegenomen, anders zou mijn rug het mij nooit vergeven hebben", lacht ze.

Ik heb mijn eigen matras meegenomen. Mijn rug zou het me anders nooit vergeven hebben.

Nafi Thiam

Maar voor de rest zegt ze weinig opmerkingen te hebben over het dorp. Zo was ze tevreden met de vele afleiding en animatie die er voor de atleten was. 

 

Zo kon ze haar gedachten wat makkelijker verzetten tussen de verschillende onderdelen. 

 

En ook met het eten kon ze leven. "Het was niet geweldig, maar oké", klinkt het. "Zeker omdat ik maar één week in het atletendorp ben verbleven."

 

Enige minpunt? Thiam heeft niet kunnen proeven van de felbegeerde chocolade muffins. Die werden een heuse hype onder de atleten, en waren ook online even een sensatie.

 

"Ik kon ze nergens vinden, ze waren veel te populair geworden."

 

(Lees verder onder de foto)

Thiam bedankte ook de Belgische fans, die "massaal" aanwezig waren in het stadion, en kwam terug op het moment waarop ze bijna viel in de allesbeslissende 800 meter.

 

Een nagelbijter voor alle Belgische toeschouwers, maar een stuk minder voor zichzelf.

 

"Op het moment zelf voelde ik het niet echt, omdat ik zo gefocust was op de race", schrijft ze. "Pas nadien bij het bekijken van de video besefte ik dat het heel slecht had kunnen aflopen."

 

(Lees verder onder de foto)

Tot slot sprak Thiam over de hoge druk van de buitenwereld, en hoe ze daar mee omgaat. 

 

 “Ervaringen hebben me geleerd mezelf te beschermen van de ruis van buitenaf", klinkt het. Ook in Tokio ervaarde ze naar eigen zeggen al erg veel druk om te presteren.

 

"Het is nooit makkelijk en je kan de druk nooit níet voelen, maar bepaalde dingen helpen wel."

 

“Ik heb het laatste deel van m’n voorbereiding buiten België gedaan en heb het contact met de media zoveel mogelijk beperkt, omdat ik wist dat in m’n eigen, rustige bubbel blijven voor de Spelen het beste was voor mij.”

 

Een aanpak die duidelijk heeft gewerkt.

Gerelateerd: