Na wrede sabotage van zijn wheeler in Tokio, had Peter Genyn nu geheim plan klaar: "Ik werkte met verborgen camera"
Wheeler Peter Genyn was de laffe streek van 3 jaar terug nog niet vergeten. Op de Spelen in Tokio saboteerde een rivaal zijn rolstoel. Alle drie de banden werden platgestoken, het kader vond onze landgenoot gekraakt terug. Een pijnlijke herinnering, maar Genyn liet dat dit jaar niet nog eens gebeuren. "Nu de Spelen gedaan zijn, kan ik vertellen dat ik een verborgen camera had geïnstalleerd."
Flashback naar 3 september 2021. Topfavoriet Peter Genyn maakt zich op voor zijn paralympische finale op de 100 meter.
De titelverdediger droomt al van een nieuwe gouden medaille, tot hij drie kwartier voor zijn race plots vol ongeloof in een noodsituatie belandt.
"45 minuten voor mijn opwarming had ik plots 3 lekke banden en was mijn kader doorgebroken. Pure sabotage. Iemand moet geweldig veel schrik gehad hebben - een lafaard tot en met", deed onze landgenoot na zijn race uit de doeken.
Ongelooflijk, maar waar: de Belgische staf kreeg de wheeler nog hersteld en Genyn knalde naar goud op een stoel die met ducttape aaneenhing.
Als iemand aan de wheeler zou komen, zou hij zeker op beeld staan.
Maar aan de gouden medaille hing bij Genyn voor altijd een zwart randje. "Ik ga dat nooit helemaal achter mij kunnen laten", was hij eerlijk bij Ruben Van Gucht in het Radio 2-programma Weekwatchers.
"Een bron van motivatie was het op deze Spelen toch ook niet meer. Het belangrijkste dat we daaruit geleerd hebben, is dat we perfect weten wat we moeten doen, ook al draait alles in de soep. Zien dat iedereen kalm bleef, schepte ook wel vertrouwen."
Binnen het team dan toch, want in zijn rivalen is dat vertrouwen er helemaal niet meer. "Ik heb mijn wheeler op deze Spelen gewoon telkens in het busje gelaten en niet in de kamer waar je ze kunt stallen."
"Nu de Spelen gedaan zijn, kunnen we ook wel zeggen dat we een cameraatje op mijn rolstoel gezet hadden. We werkten met een verborgen camera in een rugzak."
"Als iemand aan de wheeler zou komen, zou hij zeker op beeld staan. Ik weet niet of andere atleten dat ook gedaan hadden, maar ik wou geen risico's nemen."
Kort nachtje
Het cameraatje hielp Genyn deze week niet aan een nieuwe paralympische titel, maar wel aan een knappe zilveren medaille. De Antwerpenaar had er dan ook een korte nacht opzitten.
Al was dat niet omdat Genyn zich helemaal had laten gaan op de dansvloer. "Na de wedstrijd was er eerst de medailleceremonie en daarna had ik het genoegen om een dopingcontrole te mogen doen", lachte hij groen.
"Ik denk dat het ongeveer 0.30 uur was tegen dat ik daar buiten was. We zijn dan teruggegaan, maar je zit op dat moment nog steeds vol adrenaline en je hebt voor de wedstrijd ook nog een cafeïnetablet gepakt."
"Ik denk dat ik om 4.45 uur pas in slaap gevallen ben. Om 10 na 6 was ik alweer wakker", verklapte Genyn.
Toen ik na de dopingcontrole mijn gsm vastpakte, had ik 160 berichten.
Het doet dus wel wat met een mens, een medaille pakken op de Spelen. Zelfs als het al het 6e exemplaar is. "Ik dacht dat het niet meer zo indrukwekkend zou zijn omdat ik het al meegemaakt had. Maar het blijft echt straf", straalde Genyn.
"Zeker omdat het nu bijna een thuiswedstrijd was. Als ik bij de 100 meter de piste opkwam, was er echt een blok vol supporters. Dat is gewoon de max."
"Of ik nu nog naar andere atleten ga kijken? Ik ga eerst even mijn bed proberen op te zoeken", grapte hij.
Al heeft hij op zijn kamer straks ook nog een ander klusje. "Toen ik na de dopingcontrole mijn gsm vastpakte, had ik 160 berichten."
"Ik vond het wat onbeleefd om die 's nachts te beantwoorden, dus ik heb ze ongelezen gelaten. Anders wist ik niet meer welke ik al gezien had", grinnikte hij.
Misschien vindt hij nog wel een gaatje om ze te beantwoorden voor hij dan toch wat slaap inhaalt.