De bollen zijn binnen voor Ghekiere! Belgische schrijft stukje Tourgeschiedenis met winst in bergklassement

 zo 18 augustus 2024 17:04
Justine Ghekiere: ook na vandaag in de bollen?

De laatste col is nog niet bedwongen, maar de bollen zijn al binnen voor Justine Ghekiere! De Belgische wint als allereerste landgenote ooit het bergklassement in de Tour de France Femmes en schrijft zo geschiedenis. Eerder dit jaar zette ze ook al het bergklassement in de Giro naar haar hand.

Gisteren werden de stoutste dromen van Justine Ghekiere werkelijkheid. De Belgische glipte mee in de vlucht van de dag om wat bergpunten te sprokkelen, maar hield solo stand en ging met de hoofdvogel lopen.

 

Een extra bonus naast haar ritwinst: ook op de slotklim pakte ze de volle buit voor het bergklassement, waardoor haar voorsprong nog wat groeide.

 

Zo trok ze vandaag op pad met 41 spreekwoordelijke bollen. Daar voegde Ghekiere meteen 5 stuks aan toe op de eerste klim van de dag: de Col de Tamié. Dat terwijl dichtste achtervolger Puck Pieterse niet mee was in de vroege vlucht.

 

Geruststellend, toch?

Ghekiere zal alles op alles moeten zetten vandaag.

Gedaan met rekenen

Zeker omdat haar grootste concurrente Pieterse moest passen op de tweede beklimming van de dag. De Nederlandse kan zo niet meer aan de punten van onze landgenote raken.

 

Ook Niewiadoma, de enige andere kanshebber op de bollen, kon niet volgen na een demarrage van Demi Vollering. Die laatste was na de eerste col van de dag al uitgeteld voor de bollen.

 

Op de slotklim liggen nog 15 punten, maar Pieterse is met 21 punten achterstand nog steeds de nummer 2 in het klassement.

 

De rekenmachine mag dus definitief in de kast, de pennen halen we wel boven om een stukje Belgische Tourgeschiedenis te schrijven. Justine Ghekiere is op de Col du Glandon al zeker van de bolletjestrui.

 

"In zekere zin krijgt Lucien Van Impe zo een opvolger", klinkt ook Ruben Van Gucht fier. Een straffe stoot van de renster van AG Insurance-Soudal.

Stand bergklassement met nog 1 col te gaan
1. Justine Ghekiere 46 punten
2. Puck Pieterse (Ned) 25 punten
3. Katarzyna Niewiadoma (Pol) 17 punten
Puntenverdeling slotrit
Col de Tamie 2e categorie 5 - 3 - 2 - 1
Col du Glandon buiten categorie 15 - 12 - 10 - 8 - 6 - 4 - 2 - 1
Alpe D'Huez buiten categorie 15 - 12 - 10 - 8 - 6 - 4 - 2 - 1
     
  maximaal te pakken: 35 punten
Gerelateerd: