Veiliger zonder oortjes? Zware val in Ronde van Polen stelt UCI-experiment aan de kaak: "Het is een farce"
Met de beperking van het gebruik van oortjes hoopt de Internationale Wielerunie veiligere wedstrijden te organiseren. Maar is het tegendeel niet waar? Een zware valpartij in de Ronde van Polen, waarbij een renner lang moest wachten op hulp, zet de discussie op scherp. "Het was chaos vandaag."
Toch niet weer in de Ronde van Polen? De rittenkoers waarin Bjorg Lambrecht in 2019 om het leven kwam en Fabio Jakobsen een jaar later zijn doodsmak maakte, werd vandaag opnieuw opgeschud door een zware val.
In de afdaling richting aankomstplaats Duszniki Zdrój liep het mis in de kopgroep. De Nederlander Pepijn Reinderink sukkelde in de gracht, de Fransman Nicolas Debeaumarché lag dan al roerloos tegen de grond.
De renner van Cofidis werd naar het ziekenhuis gebracht, waar breuken in zijn ruggenwervel werden vastgesteld. De Fransman ondergaat morgen extra onderzoeken.
Slechts twee renners met oortje
Het incident veroorzaakte heel wat ophef. Niet alleen duurde het lang voor Debeaumarché hulp kreeg, de wedstrijdjury kon het peloton ook moeilijk waarschuwen voor de gevaarlijke situatie.
De Internationale Wielerunie UCI experimenteert in de Ronde van Polen namelijk met een beperking van het gebruik van oortjes om de veiligheid te verbeteren.
Volgens de recent opgerichte veiligheidsorganisate SafeR zouden oortjes de renners afleiden. Bovendien zou het gevaarlijke situaties in de hand werken omdat renners op gevaarlijke punten worden aangespoord om naar voor te komen.
Daarom mogen in Polen slechts twee renners per ploeg een oortje dragen. En of dat daadwerkelijk veiliger is, is nu voer voor discussie.
De wedstrijdjury riep via de radio wel op om "voorzichtig te zijn" na de valpartij in Polen, maar dat betekende dat de twee renners met een oortje maar een minuutje hadden om hun ploegmaats te waarschuwen voor de gevaarlijke situatie. Niet evident in volle koers.
"Chaos" en "een farce"
Vooral Richard Plugge, de CEO van Visma-Lease a Bike, is niet te spreken over het experiment van de UCI.
"Het was chaos, zonder oortjes", schreef hij op sociale media. "De UCI kan niet verdergaan met dit verbod. Het verandert de koers in een volledige farce."
"We hadden het op de Olympische Spelen al gezien: renners kunnen hun volgwagen niet roepen voor basisassistentie in het geval van materiaalpech", aldus Plugge.
Hij verwees daarmee naar de val van Soren Waerenskjold in Parijs. De Noor stond met een gebroken voorvork te wachten aan de zijkant, maar werd bij gebrek aan oortjes prompt voorbijgereden door zijn eigen volgauto.
"Hopelijk raakte niemand vandaag te ernstig verwond", besloot Plugge zijn betoog.
De Ronde van Polen is een van de testcases van de UCI. Er volgen nog verschillende evaluaties voor een definitieve knoop wordt doorgehakt over de toekomst van de oortjes.
UCI-voorzitter: "Dit heeft niets te maken met afwezigheid oortjes"
David Lappartient, de voorzitter van de UCI, diende Plugge via X van antwoord. "Je wordt op heterdaad betrapt bij fake news", klinkt het.
"De crashes in de Ronde van Polen hebben niets te maken met de afwezigheid van radiocommunicatie en dat weet je. De renners werden verzorgd volgens de standaardprocedure."
"Onze prioriteit bij de UCI is veiligheid. Jij wil de oortjes houden om instructies te geven, niet voor de veiligheid", aldus Lappartient. "Neem er de verantwoordelijkheid voor."