Details doorprikten de droom, maar Red Panthers liggen nog steeds op medaillekoers: "Focussen op historisch brons"

 do 8 augustus 2024 06:10
De ontgoocheling was enorm bij de Red Panthers na het pijnlijke verlies in de halve finale.

Een dreun die nog even zal nazinderen. De Red Panthers reikten de hand naar de olympische hockeyfinale, maar bleven na de shoot-outs verweesd achter. Niet België, maar China speelt de finale tegen Nederland. Ex-international Jill Boon zag hoe details het verschil maakten. "Het is niet alleen België dat zilver of goud verliest, het is ook China dat wint."

Tranen, verslagenheid, enorme teleurstelling.

De Red Panthers gingen door een diep dal na de dramatische ontknoping in de halve finale tegen China. Jill Boon voelde mee met de speelsters.

"China was een heel moeilijke tegenstander, maar als je in de halve finales tegen een op papier haalbare tegenstander speelt, dan is de teleurstelling natuurlijk groot."

 

"De mentale tik zal hard aangekomen zijn. Shoot-outs zijn een loterij en ook weer niet, want er zijn keuzes gemaakt die anders hadden gekund. Dit zal hen lang bijblijven, maar ze moeten nu heel snel de knop omdraaien en focussen op de volgende wedstrijd."

Ik denk dat voor het toernooi de helft van de ploeg voor brons had getekend. Dat moet nu het nieuwe doel zijn.

Jill Boon

"Ik denk dat voor het toernooi de helft van de ploeg voor brons had getekend. Daar hebben ze de capaciteiten voor, ze hebben een fantastisch toernooi gespeeld."


"Ze mogen teleurgesteld zijn en het is natuurlijk heel moeilijk voor de speelsters die de shoot-outs genomen hebben, maar brons moet nu het nieuwe doel zijn. Dat zou historisch zijn, dan zouden ze geschiedenis schrijven." 

"China was gewoon beter in de details"

De Red Panthers gingen voor goud in Parijs, brons wordt nu het hoogst haalbare. Waar liep het fout tegen China?

 

"The devil is in the details", zoekt Boon naar een verklaring. "In het hockey zijn strafcorners en shoot-outs details. Daar was China gewoon beter in. Dat moet je ook kunnen toegeven. Het is niet alleen België dat zilver of goud verliest, het is ook China dat wint."

 

"China heeft het fantastisch gedaan, ze hebben hun taken tot in de perfectie uitgevoerd. Ze kregen één strafcorner en hebben die ook omgezet. Wij hadden vijf à zes strafcorners en we hadden daarop gewoon één keer meer moeten scoren."

 

België begon goed aan de beslissende shoot-outs, maar gaf de zege toch nog uit handen. "Het is een heel moeilijke oefening. Misschien misten we ook wat ervaring op bepaalde momenten."

 

"Aisling (D' Hooghe red.) heeft een goede wedstrijd gespeeld en deed het ook goed bij de shoot-outs. Dan is er soms ook wat pech mee gemoeid. Het ligt ook niet aan de speelsters die gemist hebben. Om te missen moet je het ook aandurven om de shoot-outs te nemen."

Argentinië heeft ook een heel harde klap gekregen en is niet de beste ploeg van het toernooi. België maakt een grote kans op brons.

Jill Boon

Vrijdag om 14 uur wacht de Red Panthers een nieuw cruciaal duel. Om brons te pakken, moeten ze voorbij Argentinië. Jill Boon ziet kansen voor de Belgen.


"Argentinië heeft ook een heel harde klap gekregen met de 3-0-nederlaag tegen Nederland. Zij gingen ook voor goud, maar ik denk niet dat Argentinië de beste ploeg is van het toernooi. België kan Argentinië verslaan, maar er is heel veel passie in dat team en ze laten niets los."


"Als België zich gewoon kan focussen op de volgende wedstrijd en hun partij gewoon kan uitspelen zoals tegen Spanje en Duitsland, dan maken ze een grote kans op een bronzen medaille. Dat zou ongelofelijk zijn."

Gerelateerd: