Spring naar de inhoud

Genderdiscussie bereikt climax nu Italiaanse na amper 46 seconden opgeeft tegen veelbesproken Algerijnse boksster

Genderdiscussie bereikt climax nu Italiaanse na amper 46 seconden opgeeft tegen veelbesproken Algerijnse boksster
 do 1 augustus 2024 19:29

In het boksen is een gevecht buiten de ring aan de gang. De genderdiscussie in de sport bereikt een climax nadat de Italiaanse boksster Angela Carini na amper 46 seconden haar olympische gevecht tegen Imane Khelif moest staken. De Algerijnse is veelbesproken omdat ze eerder niet door een geslachtstest kwam.

Video niet meer beschikbaar
Onze excuses, maar deze video is niet langer te bekijken via sporza

Enkele perfect getimede stoten en het was voorbij.

 

In de achtste finale tussen Angela Carini en Imane Khelif bij de weltergewichten (-66 kg) bestond er geen twijfel over wie de sterkste was.

 

De Italiaanse gooide na amper 46 seconden de handdoek in de ring. "Ik kon niet doorgaan", vertelde Carini donderdag in tranen na haar verloren gevecht. "Ik had veel pijn aan mijn neus en ik zei: 'stop'. Dan is het beter om niet door te gaan. Het had de wedstrijd van mijn leven kunnen zijn, maar op dat moment moest ik ook mijn leven beschermen."

 

Op sociale media is de hashtag #IStandWithCarini ondertussen trending. Onder meer topondernemer Elon Musk en auteur J.K. Rowling roerden zich met scherpe tweets.


De reden? Er is heel wat commotie rond de deelname van tegenstandster Khelif aan het bokstoernooi.

 

De Algerijnse werd vorig jaar nog uitgesloten van het WK voor vrouwen nadat haar testosterongehalte te hoog was bevonden, waardoor ze zakte voor een geslachtstest.

 

In het verleden was Khelif overigens niet hyperdominant in haar wedstrijden met een balans van 9 zeges en 5 nederlagen bij de amateurs.

 

Maar door de bijzonder vlotte zege in de openingskamp woedt de discussie rond Khelif hevig.

Dankzij minder strikte regels van IOC

De beslissing van het IOC om Khelif - en ook Lin Yu-ting uit Taiwan - toe te laten, brengt controverse met zich mee. Want de twee werden vorig jaar uitgesloten op het WK georganiseerd door de International Boxing Association (IBA).

 

De IBA vertelde aan de Engelse kwaliteitskrant The Guardian dat het die beslissing nam "na breed overleg en om de eerlijkheid en integriteit van de competitie te bewaren".

 

Maar de IBA organiseert de olympische bokscompetitie niet. Het IOC bande de internationale organisatie geleid door de Rus Oemar Kremlev na jarenlange incidenten rond beleidsissues en juryschandalen.

 

Het boksen in Parijs wordt ingericht door de Paris 2024 Boxing Unit (PBU) van het IOC, dat iets minder strikte regels hanteert dan de IBA.

 

De heisa doet overigens denken aan de bekende saga rond de Zuid-Afrikaanse hardloopster Caster Semenya, die in 2012 en 2016 olympisch goud won op de 800 meter voor vrouwen. Ook zij heeft een hoog testosteronniveau en wordt door sommige artsen als intersekse geclassificeerd.


Sinds 2019 eist wereldatletiekbond World Athletics dat ze testosterononderdrukkende medicijnen neemt om mee te doen aan de 800 meter, maar dat weigert ze.

Gerelateerd: