Boksster Oshin Derieuw vlak voor olympisch debuut: "Brons is het minimum, anders ga ik teleurgesteld zijn"

 do 1 augustus 2024 10:23
Derieuw staat voor haar olympische boksdebuut.

De eerste Belgische boksster op de Olympische Spelen luistert naar de naam Oshin Derieuw. Al in 2012 droomde de 37-jarige van die status en nu ze die ook effectief verworven heeft, is de West-Vlaamse razend ambitieus:  "De tweede wedstrijd wordt de moeilijkste, daarna gaat het om de medailles en zal het vlotter gaan."

"Het is tijd om in actie te schieten", klinkt Oshin Derieuw vastberaden. De Belgische boksster is al een weekje in Parijs en popelt om in de ring te kruipen.

Dat de West-Vlaamse mag aantreden in de olympische ring, is een droom die ze al lang koestert. 

 

"In 2012 vonden de eerste Olympische Spelen met het boksen voor vrouwen plaats. Toen zei ik al dat ik de eerste Belgische boksster wilde worden op de Olympische Spelen en ik ben daar ergens wel aan blijven vasthouden."

 

"De deur heeft af en toe ook op een kiertje gestaan door blessureleed of door niet de juiste coach achter mij te hebben." Maar nu lijkt het plaatje helemaal te kloppen voor Derieuw.

 

"Alles komt goed samen en dan ben je de eerste Belgische boksster op de Spelen. Dat is een droom die uitkomt en voor mij is dat best wel bijzonder."

Het belang van haar coaches

Dat Derieuw nu staat waar ze al lang van droomde, heeft ze deels te danken aan haar trainers. De West-Vlaamse wordt begeleid door twee coaches. Voor haar valt het belang van die twee figuren niet te onderschatten. 

 

"Aan mijn eerste coach, Mohammed, heb ik mijn topsportcarrière te danken. Hij is een heel goeie coach met veel connecties in zijn wereldje. Er kwamen veel opportuniteiten waardoor ik kon groeien als atleet. Ook de filosofie die hij meegeeft aan boksers, maakt van hem de ideale coach."

 

Naast Mohammed staat Rafael. "Ik heb ze allebei nodig, Rafael heeft andere technieken en een andere methodologie, maar het systeem van Mohammed heb ik ook nodig, dat mag ik niet vergeten."

Derieuw aan het werk in de trainingsring.

Met haar twee rotsen in de branding aan haar zijde gaat de West-Vlaamse op zoek naar olympische glorie. Zelf weet ze goed genoeg waar ze voorbij moet om haar medaillejacht te voltooien. 

 

"De tweede wedstrijd zal de moeilijkste zijn, daarna gaat het om het eremetaal en zal het vlotter gaan."

 

Derieuw steekt haar ambities niet onder stoelen of banken. "Brons is het minimum dat ik wil halen, anders ga ik wel ontgoocheld zijn", klinkt het bij de olympische debutante, die wel nuanceert.

Alle atleten zijn hier in topvorm.

Oshin Derieuw

"Alle atleten zijn hier in topvorm. Je kan zelf een heel goeie bokser zijn, maar de tegenstander is er ook nog. Dan hangt het ook af van de dag zelf en de scheidsrechters."

Bekend gezicht in de eerste ronde

Als de Belgische bokstrots haar doelen wil verwezenlijken, zal ze in de eerste wedstrijd de Kaapverdische klip Nancy Moreno moeten ronden. En dat is geen vreemde voor Derieuw.

 

"Ik ken haar natuurlijk bijzonder goed. We hebben veel trainingskampen samen gedaan. Ze heeft een grote vechtlust en is geen opgever, ze is wel niet zo snel. Snelheid is dan net weer mijn sterkte. Dus ik moet me gewoon focussen en die overwinning binnenhalen."

Gerelateerd: