Welke gevolgen heeft blessure van Julie Allemand voor de Cats? "Er zal flink geschoven moeten worden"

 vr 26 juli 2024 10:29
Julie Allemand
Julie Allemand liep eerder deze week een spierblessure op tijdens de training.

De opgave van Julie Allemand bij de Belgian Cats kwam als een donderslag bij heldere hemel. Lange tijd leek het erop dat de spelverdeelster net op tijd fit zou geraken voor de Spelen, maar een nieuwe blessure houdt haar aan de kant. "Ik heb gevloekt toen ik het nieuws vernam", zegt Sporza-journalist Carl Berteele.

Donderdagavond kwam het nieuws naar buiten dat Julie Allemand dan toch niet zal kunnen deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs.

 

Na enkele trainingen en haar wedstrijdrentree vorige week, leek het erop dat Allemand net op tijd fit was geraakt voor de Spelen. Maar een spierblessure gooide finaal roet in het eten.

 

"Ik heb gevloekt toen ik het nieuws vernam", vertelde Sporza-journalist Carl Berteele op Radio 1.

 

"Ze was op weg om weer helemaal fit te zijn, om fris aan het toernooi te beginnen. Ze was klaar om te schitteren in "haar" land, want ze mag dan wel een Luikse zijn, ze heeft heel lang in Frankrijk gespeeld."

 

"En dan krijg je dit. Het is verschrikkelijk jammer. Een aderlating is zeker het juiste woord. Het is een verzwakking voor de Cats, je kunt het niet anders zeggen. Het is echt jammer."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Beloftevolle vervangster

Door de opgave van Allemand, komt Nastja Claessens in de selectie van 12. "Zij is the next big thing, de volgende generatie. Ze heeft onlangs nog geschitterd op het EK onder de 20 jaar. Dat is echt iemand die ze bij de nationale ploeg heel goed gaan kunnen gebruiken, zeker in de toekomst."

 

Want even voor de duidelijkheid: Claessens is niet de rechtstreekse vervangster van Allemand.

 

"Allemand is een spelverdeelster, terwijl Claessens eerder een vleugelspeelster is. Er gaat dus flink moeten geschoven worden in de basis vijf. En dat is vooral de aderlating voor de Cats: ze zijn een basisspeelster kwijt."

Bij Japan staat nog een rekening open. Dat zou extra motivatie moeten geven.

Carl Berteele

Toch is Berteele hoopvol. "De Cats zitten in de groep des doods, met Duitsland, de VS en Japan. Van Duitsland hoeven we geen schrik te hebben en dat de VS nu al in dezelfde groep zitten, is alleen maar een voordeel. Dan kunnen ze elkaar niet meteen tegenkomen in de knock-outfase."


Bij Japan staat nog een rekening open, na de verloren kwartfinale in Tokio. De Cats verloren die toen met één punt verschil. "Dat zou ook extra motivatie moeten geven."


"Bovendien hebben de Cats ook meer oefenmatchen op hoog niveau gespeeld. Dat kweekt automatisme en als je die matchen dan wint, geeft dat vertrouwen."


"Het is een aderlating dat Allemand er niet bij is voor de Cats, maar ze zullen verder doen zonder haar en ze zullen hun plan trekken. Ik zie hen toch wel ver komen."

Gerelateerd:

belgian cats op olympische spelen 2024

match om brons
België Australië 81-85
halve finales
Frankrijk België 81-75
kwartfinale
Spanje België 66-79
groep C
Duitsland België 83-69
Verenigde Staten Japan 102-76
Japan Duitsland 64-75
België Verenigde Staten 74-87
Japan België 58-85
Duitsland Verenigde Staten 68-87
stand in groep C
    M W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 3 3 0 +58 4
2. Duitsland 3 2 1 +6 4
3. België 3 1 2 0 4
4. Japan 3 0 3 -64 2

De groepsfase wordt gespeeld in het Stade Pierre-Mauroy in Rijsel. De top 2 van de 3 poules plaatst zich voor de kwartfinales, samen met de beste 2 nummers 3.