Europees Kampioenschap
speeldag 1

Peter Vandenbempt kijkt uit naar EK-finale vol boeiende verhalen: "Engeland komt van -3 in de parkeergarage"

 zo 14 juli 2024 08:23

Tijd voor de climax. Na 50 duels op het scherp van de snee zijn Spanje en Engeland de uitverkorenen die vanavond voor EK-winst strijden. Wint de publieksfavoriet? Of toch de voetbalnatie die al 58 jaar naar een grote prijs snakt? Peter Vandenbempt blikt vooruit op de clash: "Wat Southgate deed met Kane, durfde onze bondscoach niet."

1 video

Een maand lang heeft hij Duitsland meerdere keren van kop tot teen doorkruist. Met treinen die vaker (veel) te laat arriveerden dan op tijd, ontelbaar veel trams plus metro's en soms eens een vliegtuig.

 

Ook voor Peter Vandenbempt zijn het 31 intensieve dagen geweest sinds de openingsmatch tussen Duitsland en Schotland in München.

 

Maar de finale van vanavond doet het energiepeil van onze commentator toch nog eens pieken . Getuige daarvan de geweldige vooruitblik in videovorm voor onze socials hierboven - absoluut een kijktip.

Gisterenavond arriveerde Vandenbempt in Berlijn, waar het Olympiastadion straks een fraai strijdtoneel vormt.

 

"Het is toch een mythisch oord", mijmert Vandenbempt. "Het stadion staat daar nog precies zoals tijdens de Spelen in 1936. Bovendien blijft het de finale van een groot toernooi. Dan mag je nog tien keer op je tandvlees zitten... Daar gaat helemaal niks boven."

Met Spanje en Engeland staan er ook twee absolute topploegen tegenover elkaar.


"Ik verwacht trouwens een goeie finale", gaat Vandenbempt verder.

 

"Veel zal afhangen van hoe Engeland de wedstrijd instapt. Voor rust tegen Nederland hebben we gezien hoe goed ze kunnen voetballen."

 

"Dan wordt het wel zaak om zélf de bal te hebben - niet vanzelfsprekend tegen Spanje. Maar sowieso zijn de Engelsen beter gewapend dan Nederland om er een échte strijd van te maken."


"Voor heel wat mensen is Spanje misschien de favoriet, maar als alles correct was verlopen tegen Duitsland (Cucurella kreeg toen geen penalty tegen voor hands in het slot, red.), stonden ze wellicht niet in de finale."

 

"De laatste twee overwinningen van Spanje waren toch wat moeizamer, vind ik. Frankrijk had na de rust bijvoorbeeld kunnen gelijkmaken. Daartegenover staat dat Engeland door die eerste helft tegen Oranje eindelijk omarmd is door de natie."

Schimpscheuten voor Southgate

Toch snapt Vandenbempt dat veel neutrale kijkers straks voor het swingende Spanje zullen supporteren.

 

"Ze zouden een prachtige Europees kampioen zijn", vindt onze commentator.

 

"Ik sluit mij aan bij de mensen die zeggen dat het een overwinning voor het voetbal zou zijn. Spanje speelde altijd met een hetzelfde patroon: offensief en met een geweldige mindset."

 

"Daarnaast was er de geweldige ontluiking van Lamine Yamal. Plus de bescheiden bondscoach Luis de la Fuente die zich samen met veel jongens opwerkte vanuit de jeugd."

 

Al vindt Vandenbempt dat ook het verhaal van Engeland niet miskend mag worden.

 

"Zeker door de verdiensten van Gareth Southgate. Iedereen vergeet waar de Three Lions stonden toen hij overnam in 2016. Uit het EK gekegeld door godbetert IJsland - dat is min 3 in de parkeergarage, hé. Ondertussen haalde Southgate drie keer een halve finale op vier toernooien. En nu twee finales na elkaar."

Southgate is ook wel de trainer die Kane naar de kant haalde, hé. Zoiets durfde onze bondscoach met Romelu Lukaku bijvoorbeeld niet.

Peter Vandenbempt

"Ondanks die prestaties moet hij al jaren - en zeker dit toernooi - overeind blijven onder de schimpscheuten van iedereen. Toch bleef hij steeds een gentleman. Veel andere trainers zouden al lang in cynisme vervallen zijn, maar Southgate niet."

 

"En akkoord: zijn aanpak was soms te behoudend en defensief voor zoveel aanvallend potentieel. Op dat vlak was de zege tegen Nederland een stap vooruit."


"Southgate is ook wel de trainer die Kane naar de kant haalde, hé. En er op die manier voor zorgde dat Ollie Watkins een prachtig verhaal schreef. Zoiets durfde onze bondscoach met Romelu Lukaku bijvoorbeeld niet."

 

"Hij is eveneens de man die Engeland penaltyreeksen laat winnen, ervoor zorgde dat de WAGs geen thema meer zijn én de jeugdopleiding mee hervormde. Dat is meer dan al zijn voorgangers samen."

 

"Wel nog een bijzonder straffe statistiek om af te sluiten: Spaanse landenteams en clubs wonnen sinds 2002 al 26 opeenvolgende finales. Op WK's en EK's, maar ook in de Champions en Europa League."

 

"Alleen las ik ergens dat er niet veel Real Madrid in Spanje zit, maar wél in Engeland. Dat betekent: afzien en niet goed zijn, maar geluk hebben en op het einde toch nog winnen. Áls Engeland wint, zal het dus aan het gaatje gebeuren."

 

"Ik raad iedereen bij deze dus aan om zeker te blijven kijken tot het absolute einde. Temeer omdat er al 13 goals na minuut 90 vielen op dit toernooi..."

Vandenbempt heeft veel lof voor de bekritiseerde Gareth Southgate.
Gerelateerd: