Spanje is Europees kampioen.

Spanje kroont zich na bloedstollende finale tot Europees kampioen: Oyarzabal dompelt Engeland opnieuw in rouw onder

 zo 14 juli 2024 22:55
 1. 25' - Geel - Harry Kane
 2. 31' - Geel - Dani Olmo
 1. 47' - Doelpunt - Nico Williams (1 - 0)
 2. 53' - Geel - John Stones
 3. 61' - Verv. Harry Kane door Ollie Watkins
 4. 68' - Verv. Álvaro Morata door Mikel Oyarzabal
 5. 70' - Verv. Kobbie Mainoo door Cole Palmer
 6. 73' - Doelpunt - Cole Palmer (1 - 1)
 7. 83' - Verv. Robin Le Normand door Nacho
 8. 86' - Doelpunt - Mikel Oyarzabal (2 - 1)
 9. 89' - Verv. Phil Foden door Ivan Toney
 10. 89' - Verv. Lamine Yamal door Mikel Merino
 11. 90+1' - Geel - Ollie Watkins
Europees Kampioenschap - speeldag 1 - 14/07/24 - 21:00
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
47'
Nico Williams
47'
Nico Williams
1 - 0
73'
Cole Palmer
1 - 1
Cole Palmer
73'
86'
Mikel Oyarzabal
86'
Mikel Oyarzabal
2 - 1

Euforie in Spanje, opnieuw tranen bij Engeland. Na een bloedstollende finale heeft Spanje zich tot Europees kampioen gekroond. Williams opende de finale met een knappe openingsgoal op assist van Yamal, een kwartier voor tijd zorgde Palmer voor de gelijkmaker. Verlengingen? Dat was buiten Oyarzabal gerekend. De invaller trapte zichzelf en Spanje de geschiedenisboeken in met een late winnende treffer.

13 video's
Spanje - Engeland in een notendop:
 1. Sleutelmoment
  Drie minuten na de winning goal van Oyarzabal krijgt Engeland op een corner nog een dubbele kans om op de valreep verlengingen af te dwingen. Rice botst op een redding van Simon en Olmo kan de herneming van Guéhi nog net voor de lijn keren.
 2. Man van de match
  Een speler van Real Sociedad die de EK-finale beslist, weinigen hadden dat scenario zien aankomen. Met een echte spitsengoal in de slotfase, nét niet offside, bezorgde Mikel Oyarzabal Spanje zijn vierde Europese titel. Zijn plek in de Spaanse geschiedenisboeken is verzekerd.
 3. Opvallend
  Spanje rijgt de records aaneen op dit EK: de jongste doelpuntenmaker en finalist ooit (Lamine Yamal), de meeste goals ooit op een EK-eindronde (15) én de meeste Europese titels (4). Ook Engeland zet een (triest) record neer: nooit eerder verloor een land twee EK-finales op een rij.

Flauwe, kansarme eerste helft

Alle wedstrijden gewonnen en met jonge goudklompjes als Yamal Lamine en Williams Nico de harten van voetbalminnend Europa veroverd. Spanje begon als (publieks)favoriet aan zijn vijfde EK-finale en nam ook het initiatief in de openingsfase. 

Het leverde veel balbezit en een resem hoekschoppen op, maar tot concreet doelgevaar leidde het allemaal niet. Engeland hield het achteraan goed gesloten, slechts één keer was er in de zestien een broodnodige tackle van Stones nodig om de ontketende Williams af te stoppen.

Engeland herstelde gaandeweg het evenwicht, maar kon evenmin voor doelgevaar zorgen. Pas na 45 minuten en 45 seconden kreeg het Olympiastadion het eerste schot op doel te zien. Foden besloot aan de tweede paal in één tijd op een doorgekopte vrije trap van Rice, maar mikte al vallend recht op Simon.

Oyarzabal verlost Spanje met echte spitsengoal

Wie net te lang bij het hamburgerkraam of aan de bar bleef plakken miste de openingsgoal van de finale. De tweede helft was amper 1 minuut en 9 seconden oud toen Spanje toesloeg. Carvajal lag aan de basis met een heerlijke tik in één tijd en op aangeven van Yamal mikte Williams de bal beheerst in de verste hoek.


Engeland was plots het noorden kwijt en ontsnapte meteen aan een tweede opdoffer toen Olmo de 2-0 liet liggen. Ook Morata en Williams bestookten het Engelse doel. La Roja draaide plots als een tierelier, de Three Lions leken rijp voor de slachtbank.


Halfweg de tweede helft hield Pickford Engeland in de wedstrijd met een knappe redding op een schot van Yamal. Het sein voor Southgate om Palmer in te brengen en dat bleek een gouden zet. De invaller stond amper drie minuten op het veld toen hij met een knappe plaatsbal Engeland weer langszij bracht.


Eenmaal bekomen van de schok trok Spanje weer volop in de aanval. Pickford was nog maar eens de reddende Engelse engel op een schot van Yamal, maar moest zich uiteindelijk toch opnieuw gewonnen geven. Oyarzabal, ook al een invaller, troefde Guéhi af op een lage voorzet van Cucurella en bracht de Spanjaarden in extase met een echte spitsengoal.


Net voor het ingaan van de extra tijd kwam Engeland op een corner nog bijzonder dicht bij de gelijkmaker. Simon pareerde een kopbal van Rice en Olmo kon de herneming van Guéhi nog net voor de lijn keren.


Spanje kroont zich zo voor de vierde keer tot Europees kampioen. Engeland blijft na de verloren finale op Wembley drie jaar geleden opnieuw met lege handen achter.

Reacties uit het Spaanse kamp:

 • Nico Williams: "Dit is een euforisch gevoel. Ik ben echt heel gelukkig. We verdienen het echt. Al de mensen die ons de hele tijd gesteund hebben: onze ouders, de fans, ... Het was een lastige wedstrijd en we hebben het bijzonder moeilijk gehad. We stonden tegenover een erg sterke ploeg en we hebben alles moeten geven. Hopelijk kunnen we op dit elan doorgaan en voor de wereldtitel gaan."

 • Mikel Oyarzabal: "Ik heb enkel mijn job gedaan. Ik heb de ploeg geholpen. Ik ben heel gelukkig en bijzonder trots op wat we hier verwezenlijkt hebben. We zijn een ploeg én een familie. Het is ongelofelijk."

 • Alvaro Morata: "Dit is ongelofelijk. We hebben met de hele ploeg een prachtige prestatie neergezet. Dit is ook gelukt dankzij iedereen die ons ondersteunt. Onze trainer geloofde in ons vanaf de eerste dag. Hij heeft voor een goede sfeer gezorgd in ons basecamp, iedereen was gelukkig. Ik heb zelf geen goals gemaakt of geweldige dingen gedaan, maar ik heb keihard gewerkt voor de ploeg. Het is één van de mooiste rollen die ik in mijn carrière al mocht vertolken."

 • Dani Olmo: "We hebben een ongelofelijke weg afgelegd. We hebben binnen het team een fantastische band met elkaar en ook de relatie met de fans is geweldig. We hebben een geweldig toernooi gespeeld en verdienen dit. Ik heb niet getwijfeld na de gelijkmaker, ik had er vanaf het begin vertrouwen in. We gaan nu met iedereen vieren."

 • Rodri: "We hebben een aantal jaar in stilte gewerkt en we hebben nooit opgegeven, ook al waren de resultaten er niet. We hebben geschiedenis geschreven. We hebben vier wereldkampioenen geklopt: Italie, Duitsland, Frankrijk en Engeland. We moeten trots zijn. Na een lang seizoen was dit toernooi heel veeleisend. We gaan pas over enkele jaren beseffen wat we hier verwezenlijkt hebben. Het stopt hier niet, we zijn aan iets moois aan het bouwen. Maar nu moeten we eerst vieren."

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+5'

SPANJE IS EUROPEES KAMPIOEN

Dolle vreugde bij Spanje, grote tristesse bij Engeland. Na een heerlijke tweede helft trekt Spanje aan het langste eind. Williams opende meteen na de rust de score voor La Roja en Engeland ontsnapte aan een tweede tegengoal. De inbreng van Palmer bleek een gouden zet van Southgate, hij bracht Engeland opnieuw langszij. Verlengingen leken in de maak, maar Spanje sloeg alsnog toe in de slotfase met een echte spitsengoal van Oyarzabal. Spanje pakt zo zijn vierde Europese titel, Engeland verliest zijn tweede EK-finale op een rij.

90+4'

Zo nipt was het! Geen buitenspel door Engelse knie

90+1'
90+1'

De tijd begint nu echt te dringen voor Engeland. De extra tijd zit er bijna op. Spanje heeft zijn vierde Europese titel bijna beet.

90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90'

Olmo redt Spanje!

Niet te geloven! Bijna komt Engeland opnieuw langszij op een corner. Simon kan een kopbal van Rice pareren en in de herneming haalt Olmo een kopbal van Guéhi van de lijn. Spanje ontsnapt, pech voor Engeland.

90'

Olmo redt een bal van de lijn!

89'
wissel
89'

Southgate dropt Toney nog in de strijd voor Foden. Bij Spanje wordt Yamal naar de kant gehaald voor Merino.

88'

Het was randje, maar geen buitenspel van Oyarzabal. Het doelpunt telt dus wel degelijk. Engeland staat voor een aartsmoeilijke opdracht.

87'

Watkins neemt de bal verkeerd mee

87'

Oyarzabal deelt mokerslag uit!

De Spanjaarden schreeuwen het uit! La Roja staat opnieuw op voorsprong! Oyarzabal komt goed inglijden op een lage voorzet van Cucurella, troeft Guéhi af en werkt de bal in doel. Of gooit de VAR nog roet in het Spaanse eten?

86'

De verlossing voor Spanje? Oyarzabal werkt de 2-1 binnen

85'

Dominant Spanje

Spanje heeft de schok van de gelijkmaker verteerd en neemt nu weer het voortouw. Kan La Roja het laken toch nog naar zich toetrekken in de reguliere speeltijd of stevenen we af op verlengingen?

83'