Europees Kampioenschap
speeldag 1

Één hoopgevende helft en openstaande EK-rekening: de geschiedenis en cijfers van Spanje versus Engeland

 zo 14 juli 2024 16:15

Het is al even geleden dat Spanje en Engeland een krachtmeting hielden tegen elkaar. De EK-finalisten hun laatste duel dateert van de Nations League anno 2018. Andere tijden, andere ploegen, zou je denken. Toch kan een blik op het verleden een morele boost opleveren voor de Engelsen tegen de topfavoriet. Een geschiedenisles.

De tijdcapsule in met bestemming 15 oktober 2018.

 

Spanje ontvangt Engeland in Sevilla voor de laatste groepsmatch van de eerste Nations League. De Spanjaarden beginnen met een goed gevoel en een zege - een maand eerder in Wembley: 1-2 - in hun achterhoofd.

 

Maar de vrolijke mindset zal snel veranderen.

 

Onder impuls van razend snelle flanken Sterling en Rashford counteren de Engelsen hun tegenstander tureluurs. Na een flitsende helft gaapt La Roja naar een 0-3-achterstand op het scorebord.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat Spanje nog terugsloeg tot 2-3, met een goal van Sergio Ramos in minuut 98, was voor bondscoach Gareth Southgate maar een fait divers.

 

Hij zal in de aanloop naar finale toch eens terugdenken aan de gekozen aanpak van die avond in Andalusië.

Openstaande Spaanse rekening op EK

De laatste confrontatie tussen beide landen op een EK dateert al van 1996. Dus is 22 juni van dat jaar de tweede halte van onze reis door de geschiedenis.

 

Bij Belgen zal de kwartfinale die eindigde op 0-0 weinig herinneringen oproepen. In Spanje staat sindsdien een rekening open met Engeland.

 

De 1-0 van spits Julio Salinas werd ten onrechte afgekeurd voor buitenspel, waardoor de Spanjaarden naar de penaltystip moesten sjokken tegen de ploeg van Shearer en Southgate.

 

In die strafschoppenreeks knalde Hierro de eerste elfmeter staalhard tegen de lat, Seaman besliste de match door de laatste Spaanse poging te pakken. Een dubbel pijnlijke middag voor La Roja.

Ook in 1980 was het een beladen duel. In de groep met de Rode Duivels - die zouden doorstoten als winnaar - opende Brooking al snel de score voor Engeland.

 

Invaller Dani zorgde voor een ferme omwenteling na de rust. Na twee minuten op het veld zette hij een penalty om. Sterker nog: hij kreeg nog voor het uur een tweede poging vanaf elfmeter, maar miste dit keer.

 

Woodcock gunde de Engelsen alsnog hun enige zege. Zowel Spanje als The Three Lions waren uitgeschakeld door het gelijkspel tussen België en Italië.

Zo kon Spanje nog nooit winnen van de Engelsen op een Europees kampioenschap. Al was de vorm van La Roja zelden zo goed als op Euro 2024.

 

Wordt in Berlijn de langverwachte eerste zege geboekt?

cijfers Spanje-Engeland
Aantal ontmoetingen (op EK) 27 (2)
Zeges Spanje 10
Gelijke spelen 3
Zeges Engeland (op EK) 14 (2)
Gerelateerd: