Teleurstelling overheerst bij Duivels na uitschakeling: "We hadden met deze groep het EK kunnen winnen"

 ma 1 juli 2024 21:21
Ook Jeremy Doku kreeg de Belgen niet voorbij Frankrijk.

Teleurstelling overheerst bij de Rode Duivels na de jammerlijke uitschakeling tegen Frankrijk in de 1/8e finales van het EK voetbal. Een gesloten wedstrijd werd beslist door een ongelukkige owngoal van recordinternational Jan Vertonghen. "Frustrerend", "jammer" en "spijtig" waren dan ook sleutelwoorden in de reacties na de partij. 

Jeremy Doku stond de camera met droefenis te woord.

 

"We zijn heel teleurgesteld. Ze scoren op het einde, niet eens mooie goal. We waren goed in blok, gaven zo weinig mogelijk weg. Ze trapten alleen van ver, het is moeilijk dan om te scoren. We hebben ook onze kansen gehad."

 

"Dan is het jammer dat wij niet scoren en zij wel. Dat we tegen dit Frankrijk zo competitief waren, daar ben ik wel trots om. We toonden aan de wereld dat we niet met 3-0 of 4-0 zouden verliezen, zoals mensen zeiden omdat we niet de beste groepsfase speelden. Maar natuurlijk ben ik wel teleurgesteld."

 

Hadden de Belgen het anders kunnen aanpakken? "Je kan het altijd anders doen, dan weet je niet hoe het uitpakt. Het probleem lag niet aan de tactiek. Ze scoren een afgeweken bal, daar is geen tactiek voor. Wij hebben zelf ook onze kansen gehad."

We hadden misschien het EK kunnen winnen, maar nu liggen we eruit en is dat de realiteit.

Jeremy Doku

"Tegen zo'n ploeg weet je dat je kansen weggeeft, dat moet je minimaliseren. We moesten de bal minder snel verliezen wanneer we hem veroverden. Eveneens konden we het leer meer bijhouden, moesten we sterker zijn in duel."

 

"Zij wonnen vanachter te vaak het duel. Dat kan niet als je in blok zo lang moet vechten om de bal te heroveren", aldus de jonge dribbelaar.

 

Is België dan niet gewoon op waarde geklopt? "Nee. Frankrijk is zogezegd de favoriet van het EK, dan zie ik dit niet als onze plaats. Ik vind dat we verder hadden horen gaan."

 

"We hebben niet gepresteerd zoals we zouden moeten in groepsfase, maar uiteindelijk zijn in het toernooi al ploegen gewonnen met slecht te spelen. Ik weet dat we door hadden kunnen gaan en misschien het EK hadden kunnen winnen, maar nu zijn we eruit en dat is de realiteit", besluit Doku.

Faes: "Op deze manier goal tegen krijgen is mokerslag"

Eenzelfde verhaal bracht Wout Faes: "Het is heel frustrerend en jammer. Het doet pijn als je zo lang in die wedstrijd zit. Er was een duidelijk plan dat we uitgevoerd hebben, het was een gesloten wedstrijd langs twee kanten."

 

"Beide ploegen kregen kansjes hier en daar, om dan zo die goal tegen te krijgen is een mokerslag."

 

"Er moet tijd over gaan, op dit moment is er veel teleurstelling en frustratie om op deze manier eruit te gaan. We spelen tegen een heel goed land met enorme kwaliteit, maar we zaten in de wedstrijd. Dan is het helaas toch een klein detail dat beslist."

 

"Het was afwachten en niet te hongerig in elk duel gaan. Dat was een werk van heel de ploeg, iedereen heeft het plan juist uitgevoerd. Dat plan was om ruimte in hun rug te benutten, met Lukaku en Openda hadden we twee spitsen die ruimte achter de verdediging zoeken."

 

"Wij stappen zonder spijt van het veld. We konden onze voet naast Frankrijk zetten, op het einde is het heel jammer", besluit Faes met opgeheven hoofd.

Casteels: "Met middelmatig koop je jammer genoeg niks"

Koen Casteels was misschien wel de beste Duivel op dit toernooi. Ook hij moest zijn best doen om de teleurstelling te verbijten.

 

"Het is heel hard, eruit vliegen is nooit leuk. De match kon beide kanten op, Frankrijk was niet op z'n best en wij ook niet. Er was veel balbezit achteraan, weinig gevaar. Dan hangt het af van details, dat is heel spijtig en zuur."

 

Hoe evalueerde de doelman het tactisch steekspel? "Ze hadden hun systeem iets veranderd, de eerste minuten was het daardoor even afwachten voor ons. Dat zorgde voor een tactische eerste helft. Iedereen hield de ruimtes goed dicht, dan krijg je wedstrijden die met één actie beslist worden."

 

"We mochten soms iets hoger druk zetten, we konden sneller eruit komen wanneer ze ons in de eigen zestien duwden. Over het algemeen speelden ze ons niet weg, stonden we goed en waren we daar wanneer ze kwamen. In balbezit was het iets te weinig, net als de diepe ballen bijhouden."

 

"Dit was geen goed toernooi, maar ook niet heel slecht. Middelmatig, daar koop je jammer genoeg niks mee. Nu zijn we heel teleurgesteld. Het zal een stille en ontgoochelde kleedkamer zijn."

Gerelateerd: