In hartstochtelijk betoog hekelt Vanhaezebrouck communicatie van Tedesco en De Bruyne: "Neem je verantwoordelijkheid"

 do 27 juni 2024 06:25
Vanhaezebrouck zag de bondscoach en de kapitein in de fout gaan.

De teleurstellende prestatie van de Rode Duivels liet niemand onberoerd. Ook Hein Vanhaezebrouck keek met lede ogen naar wat er zich tijdens de partij en na het laatste fluitsignaal allemaal afspeelde bij de Belgen. Het begon met "onbegrijpelijk" tijdrekken en werd in de hand gewerkt door de woorden van Tedesco en De Bruyne na de match. "Je kunt toch niet alles blijven verbloemen?", klonk het in een vurige monoloog.

Over het tijdrekken in het slot

"Na 30 seconden kon je al zien dat we hetzelfde verhaal aan het schrijven waren als tegen Slovakije", trapte Hein Vanhaezebrouck zijn nabeschouwing op gang. "Dit is zo'n gemiste kans."

 

"Kijk naar die ene fase. We hebben een corner, spelen de bal helemaal weer terug naar Casteels en die trapt de bal dan weg naar de Oekraïners. Wat is het voordeel dan?"

"We hebben het daarna nog eens gedaan. In de laatste minuten gaan we de bal monopoliseren aan de cornervlag. Ga er toch gewoon voor, trap die corner en probeer nog te scoren. Dit is voor mij echt onbegrijpelijk. Ik snap er niks van."


"In heel mijn carrière heb ik nooit zoiets gedaan. En heel veel van mijn collega's zullen dat ook nooit doen. En pas op, ook van de kant van de spelers vind ik het niet te begrijpen."

Dit was voor mij onbegrijpelijk. Ik snap er niks van.

Hein Vanhaezebrouck

En zo werden de spelers na de wedstrijd nog uitgefloten door de meegereisde fans.

 

"Sorry, maar dit hebben ze zelf gecreëerd. Niet nu, maar in de vorige wedstrijd. Toen zijn ze er vanaf het eerste fluitsignaal meteen ingevlogen. Tegen Roemenië hebben we meteen druk vooruit gezet en wisselden we al heel snel naar drie verdedigers wanneer het nodig was."

 

"Daar hebben ze de supporters weer hoop gegeven, zeker wanneer die gisteren ook nog eens het mogelijke parcours zagen dat openlag als groepswinnaar. De Duivels hebben een huizenhoog verwachtingspatroon gezet, maar hebben het daarna meteen weer afgenomen. Dat komt door de volledig andere aanpak in deze wedstrijd."

 

"En ik vind het toch gevaarlijk wat ze nu gedaan hebben. Ook al was de prestatie niet goed en toonden de fans hun ongenoegen. Toch moet je ze ergens bedanken voor hun komst, al is het van ver."

Over de rol van De Bruyne als kapitein

"In dat moment - wanneer je de fans niet wil groeten - moet je als kapitein beseffen dat die actie een mogelijk thema zal worden de komende week. De vraag is: is De Bruyne al zo ver in zijn functie als kapitein om dit te weten? Ik denk het niet."

 

"Ik vond de communicatie na de wedstrijd ook niet goed van hem. Hij zegt daar dat "wij" beslist hebben om niet naar de supporters te gaan, maar het was wel degelijk híj die Jan Vertonghen en co. naar binnen stuurde. Sorry, maar dan moet je in de rol van kapitein ook je verantwoordelijkheid nemen."

 

"Hij had na de wedstrijd ook meteen mea culpa kunnen slaan. Dat was een ideaal moment geweest om zijn excuses aan te bieden. Want als je wacht tot morgen om je te excuseren, zal dat waarschijnlijk voorgekauwde materie zijn van anderen."

Over de communicatie van Tedesco

"Je kunt toch niet alles blijven verbloemen? Ik snap niet dat je na iedere wedstrijd blijft zeggen dat het supergoed was. Zoiets blijft niet duren, hé. De mensen zijn niet blind."

Je moet de spelers niet blijven pamperen, hé.

Hein Vanhaezebrouck

"Dingen durven te benoemen en je verantwoordelijkheid nemen, hoort er nu eenmaal bij. Was het niet goed? Wel, dan was het niet goed. Die spelers zijn volwassen genoeg. Je moet ze niet altijd blijven pamperen. Dan creëer je een onhoudbare situatie."

"Durf de dingen te benoemen. Echt waar."

Gerelateerd: