Bleke Duivels bibberen naar brilscore tegen Oekraïne: Belgen veroordeeld tot clash met Frankrijk

 wo 26 juni 2024 19:54
 1. 43' - Geel - Wout Faes
 1. 57' - Verv. Vitaliy Mykolenko door Oleksandr Zinchenko
 2. 61' - Verv. Youri Tielemans door Orel Mangala
 3. 62' - Verv. Leandro Trossard door Yannick Carrasco
 4. 69' - Geel - Artem Dovbyk
 5. 70' - Verv. Mykola Shaparenko door Vladyslav Vanat
 6. 70' - Verv. Roman Yaremchuk door Ruslan Malinovskiy
 7. 70' - Verv. Volodymyr Brazhko door Taras Stepanenko
 8. 77' - Verv. Jéremy Doku door Johan Bakayoko
 9. 81' - Verv. Oleksandr Svatok door Andriy Yarmolenko
 10. 90' - Verv. Romelu Lukaku door Loïs Openda
Europees Kampioenschap - speeldag 3 - 26/06/24 - 18:01

De groepswinst lag zomaar voor het grijpen, maar België leek het cadeautje van Slovakije en Roemenië niet in ontvangst te willen nemen. Tegen Oekraïne bibberden de opvallend bleke Rode Duivels naar een gelijkspel: 0-0. Een resultaat waar bondscoach Tedesco vrede mee leek te nemen, want hij wisselde verrassend behoudend. België leek schrik te hebben om te verliezen én ontsnapte meerdere keren aan de 1-0 en moet zich nu opmaken voor een clash tegen topland Frankrijk.

13 video's
Oekraïne - België in een notendop:
 1. Sleutelmoment
  In de slotfase flirten de Rode Duivels een paar keer met de uitschakeling. Casteels houdt Malinovski van een schitterend olympisch doelpunt, Castagne blokt een kanonskogel van diezelfde Malinovski af en Soedakov vergeet de Belgen in de extra tijd af te straffen.
 2. Man van de match
  Koen Casteels moest op dit EK de leemte opvullen die Thibaut Courtois liet. Vandaag vertolkte de doelman een cruciale rol. Zijn redding op de rechtstreekse hoekschop van Malinovski hield de Rode Duivels in het toernooi.
 3. Opvallend
  De poule van de Rode Duivels heeft voor een paar EK-primeurs gezorgd. Het is de eerste keer dat vier ploegen met evenveel punten eindigen én dat een ploeg met vier punten laatste eindigt in de groep. Die twijfelachtige eer is voor Oekraïne. Roemenië is dan weer voor het eerst groepswinnaar op een EK.

Het casino van Stuttgart lag voor één middag in de MHPArena. Waar zou het balletje van de Rode Duivels landen op de roulette van de slotspeeldag?

 

Naarmate de aftrap naderde, voelde je de spanning toenemen. Onweerswolken doemden plots op. Als dat maar niet symbolisch was…

 

In de eerste 45 minuten van het allesbeslissende duel kon België - met Trossard in plaats van Lukebakio - dat gevoel niet wegnemen. Tedesco zag zijn ploeg de match nooit echt in handen nemen, uitgespeelde kansen waren schaars.

 

De beste was eigenlijk de eerste. De Bruyne stuurde Lukaku goed weg, maar de recordschutter miste zijn schot. Weg prima mogelijkheid. Het zou toch niet weer zo’n net-niet-match worden voor Big Rom?

 

Voorts hielden de Oekraïners relatief makkelijk stand. Meer nog: ze kregen zelfs wat kansen op de openingstreffer. Vooral afstandsschoten, maar ook een prima aanval net voor rust. Jaremtsjoek maakte gelukkig voor de Duivels de verkeerde keuze.

 

Want ons halve oog op die andere match in Groep E zag hoe Slovakije en Roemenië gelijke tred hielden. Dan een 1-0 incasseren en virtueel uitgeschakeld de rust ingaan? Liever niet.

Helft twee begon weer met een stevige draai aan de roulette.

 

Wanneer zou Oekraïne all in durven gaan? En had Tedesco nog een goeie gok in de mouw van zijn beige kostuum zitten? Zenuwslopende stresstest in Stuttgart.

 

Het eerste kwartier na rust leverde overigens helemaal niks op. De Oekraïense bondscoach Rebrov verhoogde dan maar een eerste keer de inzet door Zinchenko in te brengen, Tedesco antwoordde met Carrasco (voor Trossard) en Mangala (voor Tielemans). Gokken op het puntje van de zekerheid, dus.

 

En ondertussen in Slovakije - Roemenië? 1-1 - dan weet je het wel.

 

De ingevallen Carrasco zorgde uiteindelijk wel nog voor wat dreiging met twee kansen. Eentje wrong hij ongelukkig de nek om, een andere pareerde Troebin. Aan de overkant moest ook Casteels aan de bak en verdween een schot in het zijnet.

 

In minuut 83 draaide oude bekende Roeslan Malinovski bijna een hoekschop rechtstreeks in doel. Casteels voorkwam een drama - dit had zomaar een pijnlijke exit kunnen betekenen.

 

In minuut 91 sneed Soedakov nog een laatste keer gevaarlijk door de Duivelse defensie. Gelukkig ging zijn schot recht naar Casteels. Oef, oef, oef.

 

Met de staart tussen de benen bibberden de Belgen naar het laatste fluitsignaal. Geen groepswinst, evenmin een exit, maar wel als tweede naar de 1/8e finales. Daar wacht maandag een clash tegen Frankrijk in Düsseldorf.

 

Moeten de Duivels daar nu blij mee zijn of niet?

Gerelateerd:

Fase per fase

90+5' tweede helft
90+4'

Einde

De Rode Duivels stoten door naar de 1/8e finales, maar het was een dubbeltje op zijn kant. Oekraïne was dichter bij de overwinning, Casteels hield de Belgen met een geweldige redding op een al even fenomenale rechtstreekse hoekschop van Malinovski in het toernooi. Het zal in de volgende ronde een pak beter moeten bij de Duivels om maandag Frankrijk uit het EK te knikkeren. Oekraïne druipt ondanks vier punten als laatste in de poule af.

90+3'

Wat een bijzonder spannende wedstrijd. Meer spanning dan kwaliteit.

Filip Joos
90+1'

Soedakov spaart de Belgen

Ongelofelijk, Soedakov kan zomaar oprukken met de bal aan zijn voet. Gelukkig voor de Belgen werkt hij zwak af, recht op Casteels. Het is een zenuwslopende slotfase voor de Belgen.

90+1'

4 - extra time

Er komen 4 minuten extra tijd bij.
90'

België ontsnapt opnieuw! "Als hij kruist is het voorbij"

90'

Gelukkig voor de Belgen kan Castagne zich in de baan van het schot gooien

90'

Tedesco kiest in de slotminuten toch nog voor Openda. Voor Lukaku zit de groepsfase erop. Hopelijk niet ook het EK.

88'

Cruciale tussenkomst van Castagne

Olala, hier komt België goed weg. Malinovski krijgt plots ruimte om uit te halen en als je één man zo'n kans niet mag geven is hij het wel. Gelukkig voor de Belgen kan Castagne zich in de baan van het schot gooien.

87'

Bakayoko besluit naast

Dit was dé kans voor de Belgen. Met drie tegen twee hebben ze het overwicht, maar Carrasco speelt de bal te laat af naar De Bruyne. Die kan nog afleggen voor Bakayoko, maar de invaller kan zijn schot niet kadreren.

87'

Belgen spelen tegenaanval opnieuw slecht uit

86'

Lukaku vindt Bakayoko net niet

86'

Corner voor de Belgen

Dan toch nog eens een vloeiende omschakeling bij de Belgen. De Bruyne kan centraal oprukken en speelt Lukaku aan in de zestien. Die wil de bal vanaf de achterlijn bij Bakayoko krijgen, maar Matvijenko werkt zijn voorzet in corner. Die levert niks op voor de Duivels.

82'

Casteels houdt de Belgen in het toernooi met een geweldige redding

82'

Casteels houdt de Belgen overeind!

Vertonghen geeft met een ongelukkige tussenkomst nog een corner weg aan Oekraïne. Malinovksi doet het daarop op geweldige wijze rechtstreeks, maar Casteels houdt de Belgen in het toernooi met een geweldige redding. Net voor de lijn kan hij de bal nog wegslaan.

81'

Jarmolenko mag de slotfase volmaken bij Oekraïne. Hij lost Svatok af.