Nationale kampioenen: Groenewegen sprint naar Nederlandse trui, Bettiol soleert in Italië en Aranburu lost Lazkano af

zo 23 juni 2024 17:50
Alberto Bettiol
Voormalig Ronde-winnaar Alberto Bettiol is dolblij met zijn Italiaanse titel.

Dit weekend zijn er ook heel wat nationale kampioenschappen gereden in het wielrennen. Hier vind je een overzicht van de winnaars.

nationale kampioenschappen wielrennen 2024 (m)

Nederland: Groenewegen is de snelste van het land

Net als in ons land is het Nederlands kampioenschap - zonder Mathieu van der Poel - uitgedraaid op een sprint.

Voor de tweede keer (na 2016) was Dylan Groenewegen de snelste van het land. In Arnhem klopte hij met sprekend gemak Olav Kooij en Ramon Sinkeldam.

Vanaf volgende week probeert Groenewegen in zijn Nederlandse trui ook te scoren in de Ronde van Frankrijk.

Dylan Groenewegen
Dylan Groenewegen groet het publiek in Nederland.

Italië: Bettiol soleert naar nationale titel

In Italië triomfeerde voormalig Ronde-winnaar Alberto Bettiol. De renner van EF-EasyPost kwam solo over de streep en gooide zijn fiets de lucht in.

Bettiol zette zijn triomftocht op 9 km van de streep in. Lorenzo Rota en Edoardo Zambanini wonnen de strijd om de podiumplaatsen, tijdritkampioen Filippo Ganna werd vierde.

Ook Bettiol staat volgende week aan de start van de Tour.

Frankrijk: Lapeira verrast grote namen

In Frankrijk heeft Paul Lapeira zijn mooi voorjaar bekroond met de nationale titel.

De 24-jarige renner van Decathlon-AG2R reed weg uit een groep met favorieten zoals Julian Alaphilippe (die 12e werd).

Lapeira klopte zijn medevluchter Julien Bernard op de streep, Thomas Gachignard werd derde.

Spanje: Aranburu neemt trui over van Lazkano

Alex Aranburu lost zijn ploegmaat Oier Lazkano af als Spaans kampioen. Na 200 km kwam hij solo over de streep.

Lazkano flankeerde Aranburu op het podium, kampioenschapsrenner Jesus Herrada werd 3e.