teams en deelnemers

"Je suis champion": Arnaud De Lie wint BK na koninklijke sprint in Zottegem

 zo 23 juni 2024 17:09
NK op de Weg - BEL
Wegwedstrijd - mannen
Wegwedstrijd
222.4 km
12:27 Sint-Lievens-Houtem - 17:09 Zottegem
Arnaud De Lie
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 222.4

  Arnaud De Lie heeft zich in Zottegem tot Belgisch kampioen gekroond. De sprinter van Lotto-Dstny was na een spannende finale beresterk in een koninklijke sprint. Jasper Philipsen en Jordi Meeus mogen mee op het podium.

  Het BK op de weg in Zottegem in een notendop
  1. winnaar van de dag
   De resetknop na het voorjaar heeft bijzonder veel deugd gedaan. Arnaud De Lie pakte sinds zijn terugkeer 4 zegeruikers, maar deze springt er bovenuit. Met een machtige sprint vanop de kop knalde De Stier van Lescheret naar de Belgische trui. Op naar zijn eerste Tour!
  2. verliezer van de dag
   Nog een paar procentjes heeft Jasper Philipsen nodig voor die Tour, zo lijkt het. Hij kon De Lie op geen enkel moment bedreigen in de sprint vanuit zijn wiel. Ook Tim Merlier moest zijn meerdere erkennen en viel stil in volle sprint.
  3. opvallend
   Na exact 10 jaar heeft de Lotto-ploeg weer een Belgische titel op de weg. Jens Debusschere (2014) heeft een opvolger gevonden in de persoon van Arnaud De Lie.

  Aan aanvallen geen gebrek, maar toch sprinten

  Weer maar eens een opportuniteit voor de snelle mannen op het BK, al moesten ze op de selectievere omloop in Zottegem wel opboksen tegen heel wat aanvallend geweld.

   

  De aanstoker van het eerste offensief? Victor Campenaerts natuurlijk. Hij kreeg een sterk negental mee in de vroege vlucht. Toen al was duidelijk dat die aanvallers een rol zouden spelen in de finale, met zoveel grote blokken mee. 

   

  Samen met Quinten Hermans toonde Campenaerts zich de sterkste vooraan. Het duo zong het bijzonder lang uit, onder andere aanvallers Jasper Stuyven en Thibau Nys kwamen er niet bij.

   

  Pas op 5 kilometer van de aankomst waren Hermans en Campenaerts uitgezongen. Een elitegroepje met Wout van Aert, Stuyven, Nys en Jasper Philipsen trok door op de laatste kasseistrook over de Lippenhovestraat. 

  Maar ook zij konden de sprint niet ontlopen. Lotto-Dstny veranderde het geweer van schouder en formeerde een talrijk treintje voor Arnaud De Lie. En die maakte het op indrukwekkende wijze af.


  Met topsprinters Philipsen en Tim Merlier in het wiel begon De Lie op kop aan de sprint. Nee hoor, uit dat wiel zou niemand meer komen. De Stier van Lescheret knalde verschroeiend naar de Belgische titel.


  In de tricolore mag De Lie zo voor het eerst naar de Tour vanaf volgende week. Naast hem op het BK-podium: Philipsen op 2 en Meeus op 3, vorig jaar beiden ritwinnaars in de Ronde van Frankrijk. Dat belooft. 

  Gerelateerd:

  Uitslag BK wielrennen 2024

  naamresultaatploeg
  1
  Arnaud De Lie
  4:55:19
  Lotto - DstnyLTD
  2
  Jasper Philipsen
  +0
  Alpecin - DeceuninckADC
  3
  Jordi Meeus
  +0
  BORA - hansgroheBOH
  4
  Thibau Nys
  +0
  Lidl - TrekLTK
  5
  Wout van Aert
  +0
  Team Visma - Lease a BikeTVL
  6
  Tim Merlier
  +0
  Soudal - Quick-StepSOQ
  7
  Lennert Van Eetvelt
  +0
  Lotto - DstnyLTD
  8
  Laurenz Rex
  +0
  Intermarché - WantyIWA
  9
  Oliver Naesen
  +2
  Decathlon - AG2R - La Mondiale TeamDAT
  10
  Milan Menten
  +2
  Lotto - DstnyLTD

  Fase per fase

  17:13

  IJzersterke Arnaud De Lie is Belgisch kampioen na indrukwekkende eindsprint

  17:12

  Plek 3 is voor Jordi Meeus na het stilvallen van Merlier. Nys wordt 4e. 

  17:10

  Arnaud De Lie pakt de Belgische titel!

  Van kop af en niets aan te doen! In Belgische trui mag Arnaud De Lie naar de Tour trekken na een fenomenale sprint. Philipsen zit in het wiel, maar komt daar nooit uit. Merlier moet zelfs gaan zitten en valt helemaal stil. Wat een sprint van De Lie! 

  17:09

  Beullens trekt zich op gang op 500 meter van de streep. De Lie wordt ingeleid, ook Meeus doet nog mee. 

  17:08

  In het wiel van Philipsen zit Merlier klaar. Van Aert zit wat verder. 

  17:08

  De vod!

  Nog 2 mannetjes heeft Philipsen onder de vod, De Lie heeft Beullens voor zich uit. 

  17:07

  Nog veel volk voor de Lotto's, in tegenstelling tot bij Merlier of Philipsen. De Lie kan perfect afgezet worden. 

  17:06

  Alles bij elkaar

  Lotto-Dstny verandert het geweer van schouder en heeft een treintje voor De Lie op de rails gezet. Het zal dus toch een sprint worden! 

  17:04

  2 duo's dus, met Nys-Stuyven en Vermeersch-Philipsen. Het tempo niet laten zakken zal de boodschap zijn met nog 3 km te gaan en het peloton niet veraf. 

  17:04

  Nys sluit aan

  Ook Nys komt nog meedoen. Het is overigens niet De Lie, maar wel lokale held Jenno Berckmoes die mee zit voor Lotto-Dstny. 

  17:03

  Vermeersch en De Lie lijken de mannen ook nog mee zitten. Een vijftal, sprinten zij straks om de Belgische titel? 

  17:02

  Lippenhovestraat

  Campenaerts en Hermans worden gegrepen bij het begin van de Lippenhovestraat. Stuyven, Van Aert, Philipsen: het zijn de Roubaix-mannen die doortrekken! 

  17:02

  De organisatie is er weer even in het peloton. Benoot houdt het tempo hoog op 10 seconden van het leidende duo. Van Aert wil knallen op de keien. 

  17:02

  Nog 5km: 6 toppers rijden weg

  17:01

  Van Aert roert zich in aanvalspogingen achter het duo, op 20 seconden. Al voor de Lippenhovestraat barst het uit elkaar in het peloton. 

  17:01

  Campenaerts versnelt, maar krijgt Hermans er niet af

  17:01

  Campenaerts versnelt!

  Demarrage van Victor Campenaerts op een strook vals plat omhoog, maar Quinten Hermans knokt zich terug in het wiel. Niet bevorderlijk voor de samenwerking dit. 

  16:59

  Nog 8 kilometer en 25 seconden, het valt helemaal stil in het peloton. Veel moet je Hermans en Campenaerts niet meer geven of ze zijn gaan vliegen!