Na de valse start belangrijker dan gedacht: de complexe tabel die groepsfase van Rode Duivels animeert

 ma 17 juni 2024 20:03

De strijd om plaats één wordt een pak steviger voor de Rode Duivels. Na de misstap in de opener tegen Slovakije zullen de Belgen moeten rekenen in de groepsfase. Het gevecht om de plekjes richting knock-outfase wordt zo extra boeiend. Een complexe tabel zal daarbij een cruciale rol spelen, ook in het verdere toernooiverloop.

Een nieuw EK, maar een oude formule die weer opduikt.


Net als in de vorige edities mogen, naast de nummers één en twee uit elke groep, ook de 4 beste derdes mee naar de 1/8e finales. Zij zullen het sowieso opnemen tegen de groepswinnaars van poules B, C, E en F.


Poule E is die van de Rode Duivels. Daarin lijkt de strijd voor de tickets richting knock-outfase helemaal open te liggen na de uitschuiver van de Belgen en de stunt van Roemenië.


Hoe gaat de verdeling in zijn werk? Wel, onderstaande tabel geeft het antwoord op die vraag.

Op het eerste gezicht lijkt het een complexe mix van de eerste 6 letters uit het alfabet, maar de uitleg is relatief eenvoudig. Allesbepalend is wie de 4 beste derdes zijn.


Dat wordt in de eerste plaats bepaald door het aantal gesprokkelde punten. Bij een gelijk aantal telt achtereenvolgens het doelpuntenverschil, gescoorde aantal goals en de disciplinaire balans. Uit welke 4 groepen de gelukkigen komen, zal de indeling van de 1/8e finales bepalen. Twee voorbeelden:

Stel, de 4 beste derdes komen uit groepen A, B, C en D:

winnaar groep B 3e uit groep A
winnaar groep C 3e uit groep D
winnaar groep E 3e uit groep B
winnaar groep F 3e uit groep C

Stel, de 4 beste derdes komen uit groepen B, C, D en E:

winnaar groep B 3e uit groep E
winnaar groep C 3e uit groep D
winnaar groep E 3e uit groep B
winnaar groep F 3e uit groep C

Niet altijd een cadeau

Vergis je niet: na vandaag kan het nog steeds dat de Belgen zowel groepswinnaar worden, tweede worden of moeten hopen op een plekje als beste derde.


Dat zo'n beste derde niet altijd een hapklare brok is, bewijst het vorige EK trouwens.
De Duivels troffen toen Portugal, dat met 4 punten achter Frankrijk en Duitsland geëindigd was. Ook Zwitserland, Oekraïne en Tsjechië gingen overigens door als beste derdes.


Of moeten de Belgen stiekem voor plekje E2 gaan? Hein Vanhaezebrouck heeft zijn theorie dat het een mooi toernooipad kan opleveren.

Gerelateerd: