Hein Vanhaezebrouck pakt uit met opvallende EK-schaduwfavoriet: "Voor mij is dat E2"

 wo 12 juni 2024 07:01
Hein Vanhaezebrouck
Hein Vanhaezebrouck

De wegen van Hein Vanhaezebrouck zijn soms ondoorgrondelijk. In zijn EK-vooruitblik pakte de ex-kampioenenmaker van KAA Gent plots uit met een schaduwfavoriet die niemand zag aankomen. "Voor mij is dat E2", klonk het met een mysterieuze glimlach. Hieronder zijn argumentatie. 

Wie kan dé verrassing van het komende EK worden? Voor zowel Hein Vanhaezebrouck als Peter Vandenbempt bleek het een niet makkelijk te beantwoorden vraag.

 

HVH ging het dan maar niet te ver zoeken. "Volgens mij zal er in het buitenland niemand de Rode Duivels als topfavoriet zien. Laat mij dan maar België nemen als schaduwfavoriet. Op een EK kan alles, hé. Het zijn meestal defensief ingestelde ploegen die verrassen, maar laat ons ook maar eens iets uitzonderlijks doen."

Vervolgens wou Vanhaezebrouck toch nog een (opvallende) outsider toevoegen.

 

"E2", verzekerde hij.

 

Lees: de ploeg die straks als tweede eindigt in poule E van de Rode Duivels.

 

"Ik denk dat dat een heel goede positie is om te kunnen verrassen", ging Vanhaezebrouck verder met zijn betoog. "Wij hopen natuurlijk België op E1 te zien (als groepswinnaar, red.), dus E2 zal eerder voor een ploeg als Oekraïne zijn."

 

"Zij komen in de achtste finales tegen de nummer 2 van groep D uit - mogelijk dus Nederland of Oostenrijk. Maar dan vermijd je wel Frankrijk in een kwartfinale. In plaats daarvan kan je Portugal treffen."

Oekraïne is een land in oorlog dat zich zoveel mogelijk wil profileren.

Hein Vanhaezebrouck

Vanhaezebrouck beargumenteerde later nog wat verder waarom hij Oekraïne als een onderschatte kanshebber ziet.

 

"Niet zozeer door de kwaliteit, maar wel door de omstandigheden. Dat mogen we echt niet onderschatten. Het is een land in oorlog dat zich zoveel mogelijk wil profileren - sport is daar een perfect onderdeel voor."

 

Peter Vandenbempt hield het trouwens bij Turkije en Oostenrijk als schaduwfavorieten.

Het 'bracket' voor de knockoutfase van het EK.

Beluister de volledige podcast

Gerelateerd: