Ga naar de inhoud

Het overkomt de beste: voor Lorena Wiebes maakten ook Alaphilippe en Van Aert al eens te vroeg het zegegebaar

 ma 15 april 2024 12:03
Ook Demi Vollering, Julian Alaphilippe en Wout van Aert maakten al eens te vroeg het zegegebaar.

"Dit is gewoon dom", zei Lorena Wiebes gisteren na haar te vroeg zegegebaar in de Amstel Gold Race. Maar vergissen is menselijk, want in de wielergeschiedenis gebeurde het al meerdere malen. Van Erik Zabel tot Julian Alaphilippe, veel wielertoppers juichten terwijl ze werden geklopt in de sprint. 

Erik Zabel - Milaan-San Remo 2004

Erik Zabel wist hoe hij Milaan-San Remo moest winnen. Liefst vier keer trok hij er aan het langste eind. Daarmee staat hij samen met Gino Bartali derde op de ranking van meeste zeges in de Primavera. 

 

In 2004 krijgt Zabel de kans op een vijfde overwinning. Een grote groep komt beneden aan de Poggio en maakt in een massasprint op de Via Roma uit wie de winnaar wordt.  

 

Alessandro Petacchi zet als eerste aan, maar valt stil. Zabel lijkt met al zijn ervaring perfect te timen. De Duitser laat zijn stuur los om te juichen, maar ziet plots Oscar Freire nog voorbij flitsen.

Tom Boonen - Scheldeprijs 2008

Te vroeg juichen, het lijkt een ziekte van de groten der aarde, want ook Tom Boonen deed het ooit. In het sprintersfestival van de Scheldeprijs werd hij in 2008 verrast door een jonge Mark Cavendish.

 

In zijn typische stijl komt Boonen als eerste uit het pak. Hij denkt te winnen, maar als een duiveltje-uit-een-doosje komt Cavendish er nog langs en over.

 

Boonen baalt, maar kan op het podium toch nog lachen als Cavendish onderuit schuift tijdens het champagne spuiten.

Julian Alaphilippe - Luik-Bastenaken-Luik 2020

In de covideditie van La Doyenne 2020 gaat een elitegroepje van vier de laatste kilometer in. Roglic, Pogacar, Hirschi en Alaphilippe kijken naar elkaar in de sprintvoorbereiding.

 

Zo komt Mohoric nog aansluiten. De Sloveen gaat ook als eerste aan. In een warrige sprint gaat Alaphilippe even op zwier met Hirschi, die daardoor zijn zegekansen in rook ziet opgaan.

 

De toenmalige wereldkampioen lijkt het te gaan halen en steekt zijn handen in de lucht, maar dat is buiten Roglic gerekend. De Sloveen sprint door tot op de streep en klopt Alaphilippe zo alsnog. 

 

Alaphilippe verliest uiteindelijk zelfs nog de tweede plaats. Door zijn manoeuvre met Hirschi plaatst de wedstrijdjury hem terug naar plaats vijf.

Demi Vollering - Brabantse Pijl 2021

Om de nederlaag te verwerken kan Lorena Wiebes misschien terecht bij teamgenote Demi Vollering voor tips. Zij maakte het ook al eens mee. 

 

In een sprint met vier tijdens de Brabantse Pijl van vorig seizoen blijken Vollering en Ruth Winder de snelsten. De Nederlandse juicht en lijkt zegezeker, Winder baalt. 

 

Maar de finishfoto brengt een andere waarheid aan het licht. Het is Winder die het eerst de streep heeft aangeraakt.

 

 Pijnlijk voor Vollering, die anderhalve week later wel haar gram haalt door Luik-Bastenaken-Luik te winnen.

Wout van Aert - Critérium du Dauphiné 2022

En ook Wout van Aert was al eens te vroeg zegezeker. Twee jaar geleden overkwam het hem in het Critérium du Dauphiné. 

 

Op een vervelende slothelling ging een gereduceerd peloton naar de streep. In de groene puntentrui dacht Wout van Aert dat hij de snelste was, maar daar dacht een Fransman anders over. 

 

Van Aert kwam vierend over de streep, maar het besef sijpelde meteen binnen. David Gaudu timede zijn jump naar de streep perfect en ging voorbij de Belg. 

 

Het was wel een succesvol Critérium du Dauphiné voor Van Aert. Hij had al een ritzege op zak en deed er paar dagen later nog eentje bij. 

Het overkwam ook Van Wilder en Johannessen:
Vos profiteerde nu, maar deed het bijna zelf: