Marianne Vos sprint naar winst, maar juicht bijna te vroeg

Amstel Gold Race (vrouwen)
wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 117 km
location 8:30: Valkenburg - 11:40: Vilt
trophy Marianne Vos
einde
startfinish
020406080100117

  De Amstel Gold Race voor de vrouwen was in de finale een spektakelstuk. In de laatste hectometers werd het kopduo Longo Borghini/Niewiadoma gegrepen. Marianne Vos sprintte daarna naar winst, maar begon wel heel  vroeg te juichen. Demi Vollering (2e) en Annemiek van Vleuten (3e) zorgden voor een Nederlands podium.

  Ruim verslag van de Amstel Gold Race bij de vrouwen

  Spanning tot de laatste meter

  De speciale corona-editie van de Amstel Gold Race bij de vrouwen werd een nagelbijter. 

   

  Annemiek van Vleuten gooide op de Cauberg de knuppel in het hoenderhok. Maar de Nederlandse favoriete werd opgerold door Katarzyna Niewiadoma, de winnares van 2019.

  Enkel Elisa Longo Borghini kon de sprong maken naar de Poolse. Het duo leek in een sprint met z'n tweeën te moeten strijden voor de zege. Maar in de slotkilometer treuzelde zowel Longo Borghini als Niewiadoma veel te veel.

   

  Een groepje met Marianne Vos viel het kopduo nog op de nek. Vos trok door en lanceerde de sprint. De Nederlandse begon al vroeg haar zege te vieren, maar kreeg in de slotmeters nog weerstand van Vollering.

   

  Vos twijfelde meteen na de aankomst of ze wel gewonnen had. Had ze te vroeg haar armen in de lucht gegooid? De finishfoto kon Vos op haar gemak stellen: ze wint op haar 33e voor het eerst de Amstel Gold Race.

   

  Met ook nog Vollering en Van Vleuten kleurde het volledige podium rood, wit en blauw. Het is trouwens al de vijfde keer dat een Nederlandse kon zegevieren in de Amstel Gold Race. En dat op slechts zeven edities. 

  Herbekijk de spannende ontknoping:

  Vos: "Ik hield gelukkig nog iets over"

  Na Gent-Wevelgem heeft Marianne Vos opnieuw een lege plek op haar palmares ingevuld met de zege in de Amstel Gold Race. 

   

  "Demi Vollering kwam nog erg dicht", gaf ze toe na afloop. "Maar ik voelde me wel zegezeker. Alleen is het iets verstandiger om nooit te vroeg te juichen." 

   

  "Al zat ik wel al die hele finale op mijn tandvlees, maar gelukkig had ik nog iets over voor de sprint."

   

  "Longo Borghini ging aan op links en ik kon net langs haar en mijn sprint aanzetten. Ik voelde de pijn in de benen, maar had gelukkig nog iets in de tank."

   

  "Demi kwam nog fel opzetten, naast mij, maar niet over mij. Natuurlijk, dat flitst wel even door je hoofd. Ik had deze week ook de beelden gezien van de Brabantse Pijl en daar stak Demi de handen te vroeg in de lucht."

   

  "Dus dat had ik wel op mijn netvlies. Gelukkig hield ik nog net iets over aan de meet en win ik." 

  Rituitslag Amstel Gold Race (vrouwen)
  naamploegresultaat
  1Marianne Vos116 km in 3u00'20"
  2Demi Volleringz.t.
  3Annemiek van Vleuten
  4Amanda Spratt
  5Soraya Paladin
  6Margarita Victo Garcia Cañellas
  7Cecilie Uttrup Ludwig
  8Elisa Longo Borghini
  9Ashleigh Moolman Pasio
  10Katarzyna Niewiadoma

  Fase per fase

  1. 11 uur 40. Marianne Vos wint! Het is Marianne Vos die de Amstel Gold Race wint! Ze haalt het in een spurt van een uitgedund groepje.  .
  2. 11 uur 39. Toch weer gegrepen. niewiadoma en Longo Borgini kijken naar elkaar zodat de andere favorieten weer aansluiten. We gaan spurten.  .
  3. 11 uur 37. Laatste kilometer. Gaat het tussen Niewiadoma en Longo Borghini of worden ze nog gegrepen. Wie zal het halen?  .
  4. 11 uur 36. Niewiadoma, winnares in 2019, slaat een gat met de andere favorieten. Alleen Longo Borghini kan het wiel van de Poolse houden.  .
  5. 11 uur 34. Brown gegrepen. Het gat met Brown is gedicht en Van Vleuten plaatst een straffe demarrage. Niewiadoma reageert en gaat fel door. .
  6. 11 uur 30. Grace Brown geeft zich nog niet helemaal gewonnen. Het is vol doorrijden in de achtervolgende groep om de Australische bij de lurven te grijpen. Ze heeft nog een voorsprong van 7 seconden.  .
  7. 11 uur 27. Richting Cauberg. Met nog zo'n 7 kilometer te gaan, trekken we met de rensters voor de laatste keer naar de Cauberg. Daar zal de beslissing vallen, want Brown is ei zo na gegrepen.  .
  8. 11 uur 23. We zitten aan de laatste beklimming van de Bemelerberg. Brown stoomt door en houdt nog 13 seconden over. Lucinda Brand heeft de achtervolging nog maar eens ingezet.  .
  9. 11 uur 18. Brand zet zich op kop van de eerste achtervolgende groep en maant de rest aan om ook mee te draaien. Brown profiteert ondertussen van het getreuzel en fietst een voorsprong van een kleine halve minuut bij elkaar. Is de vogel gaan vliegen? Nog 11 kilometer te gaan.  .
  10. 11 uur 16. Rooijakkers moet lossen. Rooijakkers moet een gaatje laten in de afdaling en ziet Grace Brown verder weg rijden. De Italiaanse Magnaldi beent ondertussen Rooijakkers bij en gaat op zoek naar Brown.  .
  11. 11 uur 13. Laatste ronde. Rooijakkers en Brown rijden de voorlaatste keer over de meet. Nog 17 kilometer en we kennen de de renster die Niewiadoma opvolgt in de Amstel Gold Race Ladies Edition.  .
  12. 11 uur 10. Van Vleuten gaat. Annemiek van Vleuten gaat recht staan op de trappers. De Europese kampioene gaat vol door en geeft het initiatief dan door. Na die versnelling lonken ze in de eerste achtervolgende groep naar elkaar.  .
  13. 11 uur 09. Halve minuut. Rooijakkers en Brown bedwingen voor de voorlaatste keer de Cauberg. Ze hebben een voorsprong van zo'n 30 seconden.  .
  14. 11 uur 05. Het is mooi dat de Gold Race weer op de kalender staat. Marianne Vos.
  15. 11 uur 04. Ook Rooijakkers zit klaarblijkelijk met een goed stel benen. Nadat Brand weer gegrepen werd, demarreert de Nederlandse en krijgt ze Grace Brown mee in haar wiel.  .
  16. 10 uur 55. Brand gaat nog eens. Lucinda Brand voelt haar benen jeuken. Ze plaatst nog maar eens een versnelling en krijgt meteen zes rensters mee in haar wiel. .
  17. 10 uur 54. Anna van der Breggen heeft de slag gemist. Het ziet er naar uit dat de wereldkampioene de Amstel Gold Race dit jaar niet zal winnen.  .