Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

De klimbarometer voor de resterende klassiekers: wachten tot in Luik op de tweede alien

 wo 10 april 2024 08:03
Matthews, Pidcock, Skjelmose, Ayuso, Pogacar en Van der Poel zullen op alle favorietenlijstjes figureren.

De Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik: nog 4 afspraken en dan valt het doek over dit voorjaar. Het gros van de kasseivreters last een pauze in, anderen maken de brug en ontmoeten vers klimgeweld. Hoe liggen de kaarten? Onze barometer snuift de sfeer op. 

Superman blijft nog even in onze contreien hangen. Mathieu van der Poel trok na zijn zege in Roubaix niet naar Spanje en ook al loert decompressie misschien om de hoek, er is geen reden om aan te nemen dat de wereldkampioen er met zijn klak naar zal gooien.

 

De Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik worden nog maar zijn 6e en 7e koersdag van het seizoen. Zijn buddy's bij Alpecin-Deceuninck fietsen op een wolk en het ensemble voor de klimkoersen mag geenszins onderschat worden.

 

Jasper Philipsen pikt nog de Amstel mee, Søren Kragh Andersen kon Roubaix skippen voor deze afspraken, beloftewereldkampioen Axel Laurance verteert zijn overstap vlot en Quinten Hermans won een rit in het Baskenland. Hij liet evenwel de slotrit uit voorzorg schieten door een heupkwaal. 

Quinten Hermans is een van de handlangers van Mathieu van der Poel.

Pogacar en zijn klasgenoten

Zijn er kandidaten om de blauwe bende van de voorjaarstroon te stoten? UAE Team Emirates is de eerste in lijn.

 

Tadej Pogacar stoomt zich op de Sierra Nevada klaar voor zijn enige afspraak in Luik, maar er ligt nog veel lekkers in de toonbank van de beste UCI-ploeg.

 

Baskenland-eindwinnaar Juan Ayuso is blij dat hij eindelijk in topvorm naar de Limburgse heuvels kan afzakken, maar de Spanjaard laat de Luikse honneurs wellicht uitsluitend aan zijn Sloveense kopman.

 

Het Vlaamse luik van Marc Hirschi was een complete sof en na de Brabantse Pijl zal het bobijntje bij Nils Politt en Antonio Morgado ook wel af zijn.

 

Niet getreurd: uit de zandbak diept de sterrenploeg ook nog João Almeida en vooral Brandon McNulty op. De Amerikaan is voorlopig gepasseerd voor de Giro en de Tour, maar werd wel 3e in Parijs-Nice en 5e in het Baskenland.

 

McNulty blijft als ronderenner worstelen met die terugkerende slechte dag, maar wordt als rittenkaper en dus ook eendagsrenner met de dag gevaarlijker. 

Brandon McNulty heeft als sluipschutter een neus voor het juiste moment.

Danish Dynamite

Kan Visma-Lease a Bike het tij nog keren na de Vlaamse malaise? De Nederlandse ploeg skipt de Brabantse Pijl richting de thuismatch in Nederlands-Limburg. Matteo Jorgenson en Dylan van Baarle misten Roubaix door ziekte, Tiesj Benoot is nog zeer gemotiveerd om het gele blazoen op te poetsen.

 

Lidl - Trek nam de voorjaarsfakkel gretig over en duimt vanaf zondag voor Mattias Skjelmose. In het Baskenland kraakte de geïsoleerde Deen nog onder het gebeuk van UAE, maar hij oogt nog explosiever dan vorig jaar. Pro memorie: Skjelmose werd 8e in de Amstel, 2e in Hoei en 9e in Luik.

 

Dat isolement mag niet herhaald worden dankzij Quinn Simmons, die al het Vlaamse werk heeft laten vallen voor deze week. Bauke Mollema steekt zijn neus weer aan het venster, Toms Skujinš spreekt zijn reserves aan en Andrea Bagioli heeft zich nog niet kunnen manifesteren. 

Met de punch van Mattias Skjelmose zit het duidelijk snor.

De glimlach van Roglic

Of Primoz Roglic zijn stempel kan drukken, is hoogst twijfelachtig, ondanks zijn glimlach op de rollen. De kopman van Bora-Hansgrohe had nog maar net de Waalse Pijl en Luik toegevoegd aan zijn kalender of hij moest het Baskenland als een mummie verlaten.

 

Sergio Higuita weegt te licht, Maximilian Schachmann is eindelijk niet meer als vermist opgegeven, al zou zijn passage voorlopig beperkt blijven tot enkel de Amstel. Aleksandr Vlasov pikt normaal aan in de Ardennen. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook voor Ineos Grenadiers wordt het tijd om een grauw voorjaar kleur te geven. Tom Pidcock was aanwezig in de Hel, maar een 17e plek gaf ook geen volledige voldoening. Toch zou zijn vroegtijdige exit in het Baskenland naar eigen zeggen geen hinderpaal mogen zijn.

 

Het Vlaamse voorjaar van EF Education-Easy Post was niet al te rooskleurig, maar met Ben Healy verschijnt de revelatie van vorig jaar op het toneel. De Ierse kampioen vuurde vorige week gunstige signalen af in de Loire.

 

Neilson Powless eiste na zijn opgave in Tirreno-Adriatico door een knieblessure geen rugnummer meer op, sinds die koers gaf ook Richard Carapaz geen teken van leven meer.

Ben Healy was vorig jaar de ontdekking van deze klimkoersen.

Koffie op de Cauberg

Ook bij Bahrain Victorious mag het allemaal wat meer zijn, al lijkt het voorjaar van Matej Mohoric naar de vaantjes na zijn val in de Ronde van Vlaanderen. Pello Bilbao stoomde zich met een 6e plaats in zijn Baskenland wel netjes klaar. Santiago Buitrago werd er 11e en wil in Luik beter doen dan zijn 3e plek vorig jaar.

 

Debutant Romain Grégoire won een Baskisch ritje en kan met Groupama - FDJ de positieve flow doortrekken. Stefan Küng bijt nog even op zijn tanden om ook Valentin Madouas te lanceren, David Gaudu zal na een handblessure geen potten breken.

 

Dat deed Michael Matthews ei zo na op de Via Roma en na zijn declassering in Oudenaarde zal hij op gramschap koersen. De ogen van Bling fonkelen steevast als de Cauberg ter sprake komt. Hij had er jaren geleden zijn eerste koffiedate met zijn latere vrouw. 

 

Terug van weggeweest is een label dat zeker gekleefd mag worden op Benoît Cosnefroy, die dit voorjaar al 3 keer won en bijzonder regelmatige uitslagen laat optekenen. 

 

Bij onze zuiderburen verwacht Arkéa-B&B ook veel van Kévin Vauquelin (10e in Tirreno-Adriatico en 8e in het Baskenland) en springveer Vincenzo Albanese.

 

Bij Israel-Premier Tech is de weelde nog een stuk groter: met Dylan Teuns, Stevie Williams en Corbin Strong mag je op dit terrein met de borst vooruit koersen en verlies voor Hoei ook veteraan Michael Woods toch maar niet uit het oog. 

Benoît Cosnefroy glimlacht weer en is een van de topfavorieten voor de Brabantse Pijl.

Van Gils en gasten

Beginnen en eindigen doen we met de Belgische ploegen. De blessure bij Lennert Van Eetvelt is een flinke domper voor Lotto - Dstny, de Catalaanse handperikelen bij Maxim Van Gils werden duidelijk doorgespoeld met een 2e plek in de GP Indurain. Andreas Kron reed dit seizoen enkel in Catalonië en heeft nog tijd nodig.

 

Bij Soudal - Quick Step is de bloedarmoede pijnlijk. Na de dubbele dreun met Remco Evenepoel en Mikel Landa is het tevergeefs zoeken naar een kopman. Misschien kan een van de jonkies zoals William Junior Lecerf aangenaam verrassen?

 

Intermarché-Wanty wil vooral ontdekken waar Francesco Busatto al staat. De 21-jarige Italiaan won vorig jaar LBL voor beloften en werd 14e in de Strade Bianche en 4e in de Volta NXT Classic. 

Het drieluik van Maxim Van Gils vorig jaar: 7e in de Amstel, 8e in de Waalse Pijl en 11e in Luik.
Gerelateerd: