Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
49
9
7
0
2
21
6
2
Union
46
9
3
4
2
15
12
3
Anderlecht
46
9
4
3
2
11
9
4
KRC Genk
37
9
4
4
1
8
15
5
Cercle Brugge
36
9
3
3
3
13
13
6
Antwerp
29
9
1
8
0
4
17
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
10
4
3
0
1
12
3
2
Union
4
4
1
2
1
7
6
3
Anderlecht
12
5
4
1
0
8
3
4
KRC Genk
10
5
3
1
1
5
5
5
Cercle Brugge
5
5
1
2
2
7
6
6
Antwerp
0
4
0
4
0
2
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
13
5
4
0
1
9
3
2
Union
7
5
2
2
1
8
6
3
Anderlecht
2
4
0
2
2
3
6
4
KRC Genk
3
4
1
3
0
3
10
5
Cercle Brugge
7
4
2
1
1
6
7
6
Antwerp
3
5
1
4
0
2
9

Voor Peter Vandenbempt zijn er opnieuw 4 titelkandidaten: "Maar dat krijg je toch niet uitgelegd?"

 ma 8 april 2024 11:35

De spanning is te snijden in de Champions' Play-offs. Genk en Club Brugge schuiven met overtuigend voetbal op richting de top, terwijl bovenaan naast Union ook Anderlecht op zoek is naar zichzelf. Peter Vandenbempt meet de temperatuur op van de topploegen: "Als Thorgan Hazard de barometer is van dit Anderlecht, staat die al enkele weken op slecht weer."

Zwalpend Anderlecht

De vorige wedstrijd van Anderlecht op Club Brugge in februari was dé referentiewedstrijd van paars-wit en overtuigde ook de laatste twijfelaars van de titelkansen van Anderlecht. 


Wel, de prestatie van paars-wit gisteren zaait dan toch weer veel twijfel. Dat je in de play-offs een uitwedstrijd verliest bij een sterk Club Brugge is niet erg, iedereen zal eens verliezen.


Maar het erge is de manier waarop. Dat wordt dan nog eens opgeteld bij de zeer middelmatige, voor de rust zelfs slechte, prestatie tegen Antwerp en de slechte prestatie tegen Kortrijk.

Anderlecht moet zondag winnen van Union. Alles wat minder is, is niet goed genoeg.

Peter Vandenbempt

Zoals coach Riemer correct zei: geen intensiteit, geen kwaliteit aan de bal. Het contrast met de vorige wedstrijd in Brugge was gigantisch. Als Thorgan Hazard de barometer is van dit Anderlecht, staat die al enkele weken op slecht weer.

 

Dat is geen goed nieuws voor Anderlecht.

 

Ook jonge jongens als Leoni en Stroeykens, die het dit seizoen al heel goed hebben gedaan, halen hun niveau niet meer. Dolberg is een klassespits, daar is iedereen het over eens. Hij heeft het volste vertrouwen van Riemer, maar zit aan 3 doelpunten in 19 wedstrijden. Dat is niet bepaald geweldig.

 

Maar goed, net als voor Union geldt dat er geen man overboord is. Alleen moet Anderlecht dringend weer niveau halen en zondag winnen van Union. Alles wat minder is, is niet goed genoeg. 

Club en Genk doen mee

Wat mij betreft zijn er opnieuw 4 titelkandidaten. Ik heb altijd gezegd dat op papier Club en Genk kwalitatief de beste kernen hebben. Het is onbegrijpelijk en onvergeeflijk dat ze in de competitie 3 straten achterop lagen bij Union, en dat Genk tot in het slot heeft moeten harken om Play-off I te halen. 

 

Ineens presteren die ploegen wel naar de verwachtingen. Het straffe is dat Club dat gisteren zonder Mignolet, Skov Olsen en Vanaken deed. En dat Genk in de winter een aantal sleutelspelers zag vertrekken en onder meer Heynen mist.

 

Met het andere systeem, dat er uit noodzaak is gekomen, en enkele wisselspelers die volop hun kans grijpen - Galarza en Ait El Hadj -  maakt Racing Genk weer een zeer goede indruk. Het is solide en voetbalt prima.

Het is het ultieme bewijs van de absurditeit van de halvering van de punten.

Peter Vandenbempt

Het kampioenenvoetbal en -niveau kwam afgelopen weekend dus van Genk en Club Brugge. Je kan na twee goede wedstrijden - Club eigenlijk zelfs maar anderhalve - niet opeens zeggen dat ze in de flow zitten.  

 

Maar Club Brugge speelt zondag thuis tegen Antwerp, Genk zaterdag thuis tegen Cercle. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat Union en Anderlecht zondag aan hun wedstrijd beginnen met slechts 2 punten voorsprong. 

 

2 weken geleden stonden die nog op 19 en 23 stuks. Op 2 wedstrijden heeft de ene dus 14 punten goedgemaakt, de andere 18. Dat krijg je toch niet uitgelegd? Het is het ultieme bewijs van de absurditeit van de halvering van de punten. Met alle respect voor de prestaties van Club Brugge en Racing Genk.

Peter Vandenbempt

Gerelateerd: