Ga naar de inhoud
Club Brugge viert de 2-0.

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
50
10
7
0
3
21
6
2
Union
49
10
4
4
2
17
12
3
Anderlecht
46
10
4
4
2
12
12
4
Cercle Brugge
37
10
3
3
4
13
13
5
KRC Genk
37
10
4
5
1
8
17
6
Antwerp
32
10
2
8
0
7
18
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
11
5
3
0
2
12
3
2
Union
7
5
2
2
1
9
6
3
Anderlecht
12
5
4
1
0
8
3
4
Cercle Brugge
5
5
1
2
2
7
6
5
KRC Genk
10
5
3
1
1
5
5
6
Antwerp
3
5
1
4
0
5
9
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Club Brugge
13
5
4
0
1
9
3
2
Union
7
5
2
2
1
8
6
3
Anderlecht
2
5
0
3
2
4
9
4
Cercle Brugge
8
5
2
1
2
6
7
5
KRC Genk
3
5
1
4
0
3
12
6
Antwerp
3
5
1
4
0
2
9
Club BruggeAnderlecht
wisselspelers
coaches
scheidsrechter
Jonathan Lardot
stadion
Jan Breydelstadion
toeschouwers
24200

Club Brugge boekt prestigezege tegen onherkenbaar Anderlecht, dat niet profiteert van uitschuiver Union

 zo 7 april 2024 20:25
 1. 3' - Doelpunt - Brandon Mechele (1 - 0)
 2. 26' - Verv. Casper Nielsen door Ferran Jutglà
 3. 29' - Geel - Thorgan Hazard
 4. 45+1' - Geel - Thomas Delaney
 1. 61' - Doelpunt - Raphael Onyedika (2 - 0)
 2. 64' - Verv. Thomas Delaney door Francis Amuzu
 3. 64' - Verv. Mario Stroeykens door Majeed Ashimeru
 4. 66' - Geel - Majeed Ashimeru
 5. 76' - Verv. Thorgan Hazard door Nilson Angulo
 6. 76' - Verv. Kasper Dolberg door Luis Vázquez
 7. 79' - Verv. Bjorn Meijer door Maxim De Cuyper
 8. 80' - Verv. Michal Skóras door Éder Balanta
 9. 88' - Verv. Antonio Nusa door Philip Zinckernagel
 10. 89' - Doelpunt - Raphael Onyedika (3 - 0)
 11. 90+1' - Geel - Raphael Onyedika
 12. 90+1' - Doelpunt - Anders Dreyer (3 - 1)
 13. 90+5' - Geel - Ludwig Augustinsson
Jupiler Pro League - speeldag 2 - 07/04/24 - 18:31
timeiconplayerhomeTimehomeIconhomePlayerscoreawayPlayerawayIconawayTime
3'
Brandon Mechele
3'
Brandon Mechele
1 - 0
61'
Raphael Onyedika
61'
Raphael Onyedika
2 - 0
89'
Raphael Onyedika
89'
Raphael Onyedika
3 - 0
90+1'
Anders Dreyer
3 - 1
Anders Dreyer
90+1'

Club Brugge beleefde eindelijk nog eens een feestavond op Jan Breydel. Blauw-zwart boekte een overtuigende 3-1-zege tegen een onherkenbaar Anderlecht. Mechele opende snel de score, nadien schoot Onyedika twee keer raak. Club belette zo dat zijn grote rivaal profiteerde van de uitschuiver van Union én wordt zelf gedeeld derde.

Club Brugge - Anderlecht in een notendop:

 • Sleutelmoment: Club Brugge toont van bij de aftrap meer intensiteit en is duidelijk sterker dan Anderlecht, maar slaagt er lang niet in om de 1-0-voorsprong verder uit te bouwen. Tot Onyedika op het uur zijn duivels ontbindt en er met een knap afstandsschot 2-0 van maakt. 

 • Man van de match: Raphael Onyedika blonk uit met twee fraaie treffers, maar de Nigeriaan deed veel meer dan scoren. Met knappe dieptepasses bracht hij schwung in het Brugse spel en met een Thiago in topvorm had hij ook één of meer assists op zijn naam gehad.

 • Opvallend: Anderlecht verslaan in het eigen Jan Breydelstadion, dat was voor Club Brugge al geleden van de klinkende 3-0-overwinning op 4 oktober 2020. Sindsdien speelde het thuis vier keer gelijk en verloor het één keer. Aan die negatieve reeks is nu dus een einde gekomen.

Anderlecht ontsnapt aan erger na valse start

Anderlecht begon aan de kraker tegen Club Brugge in de wetenschap dat een punt in het Jan Breydelstadion volstond om alleen leider te worden, na de nieuwe misstap van Union eerder op de dag. Bovendien kwam Club Brugge gehavend aan de aftrap. Naast de geblesseerden Skov Olsen, Mignolet en Odoi moest immers ook Hans Vanaken ziek afhaken.

De sterren stonden dus gunstig voor Anderlecht, maar paars-wit kreeg na nog geen drie minuten al een koude douche. Mechele kreeg te veel ruimte op een hoekschop en bezorgde Club met een knappe kopbal een droomstart.

Anderlecht had geen antwoord op het messcherpe begin van de thuisploeg en ontsnapte aan meer averij. Schmeichel moest aan de bak op een gevaarlijk schot van Skoras en toen Meijer van dichtbij aanlegde voor de 2-0, kon Debast zich nog net in de baan van het schot werpen.

Diezelfde Debast zette Jackers op het halfuur aan het werk met een verre knal, maar leidde even later bijna de 2-0 in met knullig balverlies. Enkel de vormcrisis van Thiago voorkwam een nieuwe tik voor Anderlecht.

Met de rust in zicht kreeg ook paars-wit een cadeau na geklungel van Jutgla, maar Dreyer wrong ze de nek om. De Deen had geen oog voor de vrijstaande Hazard en besloot op de nagenoeg werkloze Jackers.

Onyedika beslist de wedstrijd

Weinig beterschap bij Anderlecht in de tweede helft en ook bij Club Brugge bleef er ondanks duidelijk overwicht één constante: een gebrek aan efficiëntie. Op het uur mocht Thiago op aangeven van uitblinker Onyedika op zoek gaan naar de 2-0, maar weer brak zijn weerbarstige vorm de Braziliaan zuur op. Alleen voor Schmeichel besloot hij voorlangs.

Meteen daarna deed Onyedika het dan maar zelf. Met een knap afstandsschot gaf hij Schmeichel wél het nakijken. Club had zijn veilige marge te pakken en ging wat terugzakken.

Plots kon Anderlecht toch eens voor gevaar zorgen. Een retro van Dolberg ging nipt over en oog in oog met Jackers kreeg invaller Amuzu de bal net niet voorbij de doelman.

Club ontsnapte zo aan de aansluitingstreffer en net voor het ingaan van de extra tijd legde uitblinker Onyedika de wedstrijd in een beslissende plooi. Opnieuw mocht hij vanaf het halve maantje uithalen en opnieuw leverde dat een fraaie treffer op. 

In de euforie van de 3-0 verloren ze bij Club even de concentratie en zo kon Dreyer met een rake kopbal nog enigszins milderen voor Anderlecht. Bijna werd het zelfs nog 3-2 toen Vazquez van dichtbij kon uithalen, maar Jackers pakte opnieuw uit met een belangrijke redding.

Club gaf de overwinning niet meer uit handen en mengt zich zo weer volop in de titeldebatten. Het nadert tot op vijf punten van Anderlecht en Union, die het volgende tegen elkaar opnemen in het Lotto Park.

Hayen: "Dit is een referentiewedstrijd"

 • Brian Riemer (trainer Anderlecht): "We waren naar hier gekomen voor de drie punten, dus uiteraard is dit een ontgoocheling. We zijn er nooit in geslaagd om onze intensiteit op het vereiste niveau te krijgen, waardoor we te veel duels verloren. Daarnaast ontbrak het ons ook aan kwaliteit aan de bal en daardoor konden we Club niet in de problemen brengen. We hadden wel pech met de tegengoals, dat waren stuk voor stuk fraaie treffers. Bovendien scoorde Club ook op cruciale momenten. Ik had niet het gevoel dat mijn spelers niet alles gegeven hebben, ook al was het niet goed genoeg. Je weet dat je in deze play-offs wedstrijden gaat winnen en verliezen. Ik denk niet dat er één ploeg door de play-offs zal gaan zonder een nederlaag. Vandaag was het onze beurt. Dit is een reality check, we moeten hier snel van leren. Deze wedstrijd verandert niks voor ons. Volgend week wacht ons een nieuwe, cruciale match en daarna zal er weer een cruciale wedstrijd zijn."

 • Nicky Hayen (trainer Club Brugge): "Alle lof is voor de spelers. Ze hebben Anderlecht vanaf de eerste seconde naar de keel gegrepen en ook na die 1-0 hebben ze intensiteit blijven tonen om aan te vallen. Na de 2-0 zijn we ook blijven gaan voor die derde goal. Als je zoveel energie verbruikt, dan weet je dat er ook moeilijke momenten zullen komen. Maar toen hebben de fantastische supporters zich achter de ploeg gezet en toen voelde je die synergie tussen de supporters en spelers. Een zwaluw maakt de lente niet, maar we willen hier op voortbouwen. Dit is een referentiewedstrijd waaraan we ons elke keer moeten spiegelen. Wij willen stap voor stap dichterbij komen en die verlieswedstrijd in de play-offs zo lang mogelijk uitstellen."

 • Jan Vertonghen (Anderlecht): "We hebben niet de intensiteit gebracht die Club vanaf de eerste seconde wel had. We kwamen er voetballend niet onderuit en waren niet balvast genoeg. We hebben verdiend verloren vandaag. We wisten dat Club er vol voor zou gaan en wij hebben daar te weinig tegenover gezet. In deze Champions' Play-offs is iedereen erg aan elkaar gewaagd. Het kan alle kanten op, we moeten ons geen illusies maken dat we hier gaan door fietsen. Wij moeten zien dat we er volgende week staan. Of het klopt dat ik na het EK stop als Rode Duivel? Ik heb daar echt nog niks over beslist en ik ben daar ook echt niet mee bezig. Ik ben nu bezig met de play-offs en daarna zal ik al mijn beslissingen nemen."

 • Antonio Nusa (Club Brugge): "Het was fantastisch om hier in zo'n sfeer te mogen spelen. Ik ben blij dat we de supporters een sterke prestatie en een mooie overwinning konden schenken. Het is nog niet lang geleden dat we hier verloren van Anderlecht en dat zat zeker nog in onze hoofden. We hebben het al een paar keer weggegeven op het einde en daar hebben we van geleerd. We zijn er blijven voor gaan en daar ben ik heel tevreden over."

Persconferentie en reacties na de match:

Fase per fase

90+8'

Einde

Anderlecht gaat kansloos onderuit in het Jan Breydelstadion en laat zo de kans liggen om alleen leider te worden. Mechele bezorgde Club al na drie minuten een droomstart en in de tweede helft diepte Onyedika de Brugse voorsprong met twee treffer verder uit. De tegentreffer van Dreyer kwam te laat voor paars-wit. Club nadert zo tot op 5 punten van Union en Anderlecht en doet weer helemaal mee voor de titel.

90+7' tweede helft
90+7'

Dreyer kan zowaar nog eens in één tijd uithalen op aangeven van Amuzu. Geen onaardige poging, maar zijn schot gaat wel naast.

90+6'

Het laatste wapenfeit komt van Jutgla. Hij pakt nog uit met een knap gekruist schot, maar Schmeichel gaat goed plat.

90+5'

Geel voor Augustinsson

Ook Augustinsson loopt nog tegen een gele kaart aan. Nummer zes toch al voor Anderlecht, dat kan verderop in de play-offs nog doorwegen.

90+5'
90+4'

Jackers voorkomt de 3-2!

Club speelt toch nog een beetje met vuur. Vazquez wordt uitstekend voor doel gebracht en kan vanuit een scherpe hoek uithalen, maar Jackers kan het schot nog net in hoekschop duwen.

90+2'

Dreyer scoort meteen tegen

In de euforie van de 3-0 verliezen ze bij Club even de concentratie. Dreyer krijgt zo te veel ruimte op een voorzet en kan van dichtbij raak koppen. Geen clean sheet voor Jackers, maar daar zal bij Club wellicht niemand om malen.

90+1'
Club Brugge
90+1'

5 - extra time

Er komen 5 minuten extra tijd bij.
90'

Onyedika beslist de wedstrijd

Onyedika ontpopt zich tot matchwinnaar met zijn tweede van de avond. Opnieuw kan hij vanaf het halve maantje uithalen en heel beheerst legt hij de 3-0 in de rechterhoek. Wedstrijd beslist, Anderlecht incasseert hier toch een stevige oplawaai.

90'
87'

Jutgla voorlangs

Club pakt nog eens gevaarlijk uit op een counter. Jutgla wordt diep gestuurd op rechts, maar moet iets te ver uitwijken en besluit uiteindelijk voorlangs.

84'

Geel voor Sardella

Sardella kan Nusa enkel foutief afstoppen en gaat met geel in het boekje van Lardot. De Club-supporters scanderen de naam van hun Noorse chouchou.

81'