Ga naar de inhoud

Decompressie speelde Loena Hendrickx parten na het EK: "Hoop dat lichaam het nog één keer volhoudt voor het WK"

 di 12 maart 2024 17:58
Europees kampioene Loena Hendrickx.

De koffers staan klaar: volgende week probeert Loena Hendrickx (24) op het WK kunstschaatsen in Canada haar seizoen nog een extra laagje glans te geven. De Europese kampioene laat zich niet verleiden tot boude uitspraken: "Als ik goed geschaatst heb en als ik geen medaille behaal, dan is dat heel jammer, maar zal ik tevreden zijn."

2023 leverde zilver op het EK en brons op het WK op. Begin 2024 bracht goud op het EK.

 

Het is dan ook logisch dat Loena Hendrickx zondag met verwachtingen en ambities afreist naar Canada, waar volgende week het WK plaatsvindt.

 

"Mijn lichaam voelt een beetje vermoeid aan", geeft ze toe na haar laatste training op het Belgische ijs, "maar ik heb er ontzettend veel zin in."

 

Hendrickx werd in januari Europees kampioene en ontkent niet dat die titel een grote impact heeft gehad.

 

"Ik wou heel erg pieken naar dat EK en de decompressie is achteraf enorm groot geweest."

 

"Gelukkig heb ik nog enkele shows gedaan om weer in het ritme te komen en de laatste dagen voel ik me toch een stuk beter."

Ik heb hard getraind en ik heb alles gegeven. Ik hoop dat mijn lichaam het nog een laatste keer kan volhouden dit seizoen.

Loena Hendrickx

Het zijn de laatste loodjes en nog eens pieken wordt niet evident. "Ik hoop dat ik het nog eens kan. Ik heb mijn best gedaan."

 

"Ik heb hard getraind en ik heb alles gegeven. Ik hoop dat mijn lichaam het nog een laatste keer kan volhouden dit seizoen."

 

"De kür staat er en ik sta er met een grote glimlach", zegt Hendrickx, die niets veranderd heeft aan haar succesformule."

 

"Het artistieke, de kür overbrengen, de interpretatie: dat vind ik ontzettend leuk om te doen."

Mentale uitdaging

Op haar 24e lijkt Loena Hendrickx sterker dan ooit. Al weegt de leeftijd, geeft ze zelf aan.

 

"Het mentale aspect wordt steeds moeilijker als je ouder wordt. Je begint meer te twijfelen en dat maakt het soms een hele uitdaging."

 

Een medaille op het WK is ook een challenge. "Als ik twee hele mooie prestaties kan neerzetten, dan zit een medaille er zeker in, maar een klein foutje is snel gemaakt."

 

"Of ik zonder eremetaal ontgoocheld zal zijn? Als ik goed heb geschaatst en geen medaille heb, dan is dat heel jammer, maar dan ben ik tevreden."

 

Hendrickx is alleszins nog niet klaar met haar sport. "Ik wil voor de derde keer naar de Spelen in Milaan en als ik er zo over nadenk, is het einde toch beangstigend."

 

"Ik zie mezelf niet stoppen. Wie weet volgen er nog enkele jaren. Het is afwachten hoe mijn lichaam voelt."