De kogel is door de kerk. De JPL-wedstrijd van 23 december tussen Anderlecht en Racing Genk moet dan toch niet herspeeld worden. Dat heeft het Belgisch Arbitragehof voor de Sport dinsdag beslist. "De clubs moeten beseffen dat de ref geen robot is", motiveert het BAS.
Het BAS heeft geoordeeld dat Anderlecht en KRC Genk hun wedstrijd van 23 december niet hoeven over te doen. Tegen die uitspraak is in principe geen beroep mogelijk, tenzij bij een burgerlijke rechtbank.
Maar in dat geval dreigt een lange rechtsgang die mogelijk niet afgehandeld zal zijn voor het einde van de reguliere competitie en de start van de play-offs. De slotspeeldag van de JPL is 17 maart.
In de stand blijft ook alles zoals het is. Anderlecht mag zijn 3 punten van 23 december behouden en blijft zo op 8 punten van leider Union. Genk blijft voorlopig op de 6e plaats en blijft daarmee ook verwikkeld in een spannende strijd voor de Champions' Play-offs.
We hopen dat de sereniteit nu kan terugkeren en de focus opnieuw op de essentie kan worden gelegd.
"Binnen de club heerst teleurstelling na de uitspraak van het BAS. Maar we sterken ons in de gedachte dat we onze rechten maximaal hebben verdedigd binnen het regelgevend kader dat vandaag bestaat", klinkt het bij KRC Genk.
"Dit was niet de eerste en mogelijks ook niet de laatste wedstrijd waarvan de uitspraak juridisch werd aangevochten. Het is aan de regelgever om de spelregels te veranderen, als die van oordeel is dat deze aanpak niet wenselijk is."
"We hopen dat de sereniteit nu kan terugkeren en de focus opnieuw op de essentie kan worden gelegd, namelijk op de sportieve prestaties op het veld. Al onze energie gaat nu naar de strijd om de Champions’ Play-Offs. Te beginnen met de thuiswedstrijd tegen Standard, aanstaande zondag."
Ook Anderlecht reageerde al kort op de uitspraak: "De club is tevreden met de beslissing van het BAS en onthoudt zich van verder commentaar om zich volledig te concentreren op de laatste twee competitiewedstrijden voor de start van de play-offs.
De feiten nog eens op een rijtje
We spoelen nog even terug naar 23 december 2023: Anderlecht wint de topper tegen Racing Genk met 2-1, maar bij de bezoekers is het ongenoegen groot.
Na een gemiste strafschop van Heynen had Sor gescoord in de rebound, maar die was te vroeg in de zestien gelopen. En dus oordeelde ref Nathan Verboomen dat de penalty hernomen moest worden.
Maar na protest van Anderlecht - hoezo mag Genk een penalty hernemen als het zelf in de fout gaat? - wijzigen scheidsrechter Verboomen en VAR-ref Nathan Verboomen hun beslissing: vrije trap voor Anderlecht.
Dat stuit dan weer op onbegrip bij Genk, want op de beelden is te zien hoe ook Yari Verschaeren te vroeg in het strafschopgebied stond. En dus vinden ze bij Genk dat hen een penalty ontnomen is. Een oordeel waar het Referee Department zich bij aansluit.
Genk tekent protest aan en krijgt gelijk van de Disciplinaire Raad van het Voetbal: de wedstrijd moet herspeeld worden wegens een fout tegen het reglement.
Dat is dan weer niet naar de zin van Anderlecht, dat op zijn beurt in beroep gaat bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). En met succes, want dat BAS heeft vandaag geoordeeld dat de match niet herspeeld hoeft te worden.
BAS: "Clubs moeten beseffen dat ref geen robot is"
“Het feit dat de VAR geen oog heeft gehad voor de spelers van Anderlecht maakt geen fout uit tegen de spelregels, maar betreft een onzorgvuldigheid in de beoordeling van een welbepaalde spelsituatie", motiveert het BAS.
"Niet alleen is dit een feitelijke beoordeling, maar wanneer de VAR dit advies dan meegeeft aan de hoofdscheidsrechter en deze laatste volgt dit, is dat ook zijn finale beslissing over een spelfeit. En valt er hier nergens een inbreuk tegen de spelregels te weerhouden.”
“Het loutere feit dat de beoordeling van deze specifieke spelfase foutief was, doet geen afbreuk aan het feit dat dit een beoordeling blijft met betrekking tot een spelfeit.”
We hopen dat de sereniteit nu kan terugkeren en de focus opnieuw op de essentie kan worden gelegd.
“Voetbalclubs moeten beseffen dat scheidsrechters geen robots zijn en net als voetballers zelf fouten maken die inderdaad een impact kunnen hebben op het verloop van een wedstrijd, maar deze fouten zijn nu eenmaal niet uit te sluiten in het dynamisch gebeuren van een voetbalwedstrijd."
“Het is maar al te gemakkelijk om achteraf commentaar en kritiek te geven, na de beelden verschillende malen te herbekijken en liefst dan nog in slow motion, vanuit zijn of haar zetel. De dynamiek van het voetbal maakt dat zaken in enkele flitsen, zelfs seconden gebeuren en dat men niet kan en mag verwachten van een scheidsrechter dat hij, zeker gelet op de vaak hectische omstandigheden waarin hij een beslissing dient te nemen, als een soort übermensch alles moet en kan zien.”
"Het ingesteld beroep van Racing Genk, op haar beurt, is weliswaar ontvankelijk doch ongegrond nu uit de toetsing door het BAS volgt dat de beslissing van het PRD niet op kennelijk onredelijke wijze is tot stand gekomen, maar daarentegen weloverwogen was in het licht van de voor haar aangebrachte feitelijke gegevens.”
BAS kort toekomstige procedure in: alleen BAS mag nog oordelen over Referee Department
De Belgische voetbalbond reageerde ook tevreden. "We hopen dat de rust nu kan terugkeren en rekenen op een sereen en integer verloop van de rest van de competitie", aldus de KBVB, dat zich aansluit bij de passages hierboven uit de beslissing van het BAS.
"We roepen iedereen op om respect te tonen voor onze scheidsrechters en zijn tevreden in deze oproep te worden gesteund door het BAS."
Het BAS kort trouwens voor de toekomst de procedures in: de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal (DRP) had zich nooit mogen uitspreken over het dossier, want het is niet bevoegd.
De bevoegdheid die de DRP dacht te hebben, gaat alleen over bondsinstanties. Het Professional Referee Department (PRD) is dat niet. Het is een afzonderlijk, technisch gespecialiseerde instantie die niet onder de KBVB valt.
Het BAS oordeelde dat de reeks juridische uitspraken over gecontesteerde wedstrijden in het vervolg veel korter zal zijn. De beslissing die het Professional Referee Department maakt over het al dan niet herspelen van wedstrijden kan alleen nog door het BAS herbekeken worden.
De tussenkomsten van de DRP en de Evocatiecommissie zullen niet meer plaatsvinden. De DRP maakte namelijk een fout door ervan uit te gaan dat het "Bureau Arbitrage" en het Professional Referee Department dezelfde instantie zijn.
Het Bureau Arbitrage is een oud departement bij de voetbalbond dat, behalve in de formulering van uitspraken van het PRD, volledig uit het bondsreglement verdwenen is.