Kim Huybrechts heeft van de tuchtraad van de internationale dartsfederatie PDC een boete gekregen van 1.500 pond en een formele waarschuwing. De uitspraak komt er na een klacht van zijn collega-darters Mike De Decker en Dimitri Van den Bergh. "Dit straalt negatief af op onze sport", betreurt Stephan D'Aes, de voorzitter van de Belgische dartsbond.
Het sluimerende conflict aan de top van de Belgische dartswereld kwam vorig jaar aan de oppervlakte tijdens het WK voor landen, toen ploegmaats Kim Huybrechts en Dimitri Van den Bergh elkaar aanvankelijk geen blik gunden op het podium.
Sportwereld weet dat Van den Bergh vlak voor dat WK een klacht ingediend had tegen Huybrechts na een opmerking die door Van den Bergh als bedreigend beschouwd werd.
Maar ook tussen Huybrechts en de Belgische nummer 3 Mike De Decker blijkt het niet te boteren. In een video die vandaag verspreid werd door Sportwereld is te zien hoe Huybrechts in november zijn landgenoot te lijf gaat na een toernooi in Barnsley. Ook De Decker diende op zijn beurt een klacht in tegen Huybrechts.
Die heeft van de DRA, de tuchtcommissie van de PDC, nu een boete van 1.500 pond gekregen, zo'n 1.750 euro. Huybrechts kreeg ook een formele waarschuwing. Bij een volgend incident wacht hem mogelijk een schorsing.
Ik vrees dat het water op dit moment veel te diep is om te bemiddelen.
Dat het tussen de Belgische dartstoppers niet allemaal peis en vree is, weten ze bij de Belgische dartsbond natuurlijk ook al langer dan vandaag. Bondsvoorzitter Stephan D'Aes betreurt de situatie.
"Het is bijzonder jammer dat zulke dingen gebeuren", vertelt D'Aes aan Sporza. "Of we van plan zijn om hierin te bemiddelen? Ik vrees dat het water op dit moment veel te diep is. Misschien zullen we dat in de toekomst wel doen."
Later dit jaar, eind juni, nemen de Belgen weer deel aan het WK voor landen. Volgens de huidige ranking zal dat weer met Van den Bergh en Huybrechts zijn. Die laatste heeft al te kennen gegeven dat hij zijn plaats zeker niet zal afstaan.
"Tegen dan zullen ze onderling toch overeenstemming moeten vinden. Dan zijn we ook weer een paar maanden verder. Hopelijk is alles dan al wat geluwd en kunnen er onderling afspraken gemaakt worden om dat toernooi in een goeie verstandhouding af te werken", zegt D'Aes.
Dit straalt negatief af op onze sport, zeker voor mensen die het allemaal wat meer vanaf afstand volgen.
"Dit conflict komt ook hun individuele prestaties niet altijd ten goede. In het kleine dartswereldje blijven ze elkaar natuurlijk ook constant tegenkomen. Het zou beter zijn mochten ze allemaal goed overeenkomen."
Naar de buitenwereld toe is dit ook niet de beste reclame voor het darts. "Dat klopt", beseft D'Aes. "Dit straalt negatief af op onze sport, zeker voor mensen die het allemaal wat meer vanaf afstand volgen."
De bondsvoorzitter benadrukt dat dit een uitzonderlijke situatie is. "Internationaal hadden we enkele jaren geleden wel nog een conflict tussen Gerwyn Price en Gary Anderson, maar zulke dingen gebeuren toch zeer weinig. Dat is zeker geen schering en inslag."
"Maar er staat soms veel op het spel en dan durven de gemoederen wel eens hoog op te lopen. Laten we hopen dat de huidige situatie tegen het WK wat bekoeld is. Dat zou voor iedereen het beste zijn."