Ga naar de inhoud

Coördinator Hanna Mariën: "Na EK-goud en WK-zilver is zelfs olympische titel mogelijk voor Kim Meylemans"

 za 24 februari 2024 13:18
" "
Het podium van het WK skeleton in Winterberg: 1. Hallie Clarke, 2. Kim Meylemans, 3. Hannah Neise.

Skeletoni Kim Meylemans heeft gisteren geschiedenis geschreven met haar zilver op het WK in Winterberg, in Duitsland. Dat weekte ook bij coördinator Hanna Mariën emoties los:  "Er is de voorbije 2 jaar gewerkt om een optimaal team uit te bouwen rond Kim. Dat werpt zijn vruchten af."

Hanna Mariën weet wat het is om met een slee naar beneden te duiken: op de Winterspelen van 2014 in Sotsji werd ze samen met Elfje Willemsen zesde in de tweevrouwsbob.

Kim Meylemans deed gisteren beter met een medaille op het WK. Daarbij moest Mariën een traantje wegpinken. "Dit brengt heel wat emoties mee. Na haar Europese titel droomden we van een WK-medaille. Het was superspannend. Er waren ook heel wat supporters afgereisd. En dan pakt ze zilver..."

Mariën werkt sinds een jaar als persoonlijk coördinator voor het programma Meylemans, ze wordt betaald door Sport Vlaanderen. Hoe verklaart ze de successen dit seizoen? "Het is even wat zoeken geweest in het verleden naar de coaches."

"Ze heeft dus al wel een paar keer gewisseld, maar nu werkt ze met een Spaanse baancoach en een Britse materiaalman. Dat werkt ongelooflijk goed en werpt nu zijn vruchten af."


Twee jaar geleden wisselde Meylemans ook van slee. "Bobslee en ook skeleton is de Formule 1 van de wintersport", benadrukt Mariën. "Als je geen goed materiaal hebt, sta je nergens. Ze hebben de voorbije 2 jaar zitten zoeken naar de bouw van de slee en de ijzers die eronder staan. In het begin van het seizoen was het vaak net niet. Uiteindelijk is het er op het EK uitgekomen. En fantastisch dat hier zilver volgt."

Bobslee en ook skeleton is de Formule 1 van de wintersport. Zonder goed materiaal sta je nergens.

Hanna Mariën, coördinator van Kim Meylemans

Het hoeft niet gezegd dat het straf is dat een Belg doet wat Meylemans doet dit seizoen. "Het is ongelooflijk. In België pakt tegenwoordig elke wintersporter een
 medaille."

"We hebben geen bergen, geen sneeuw, geen accommodatie, maar toch slagen we erin om die resultaten te verwezenlijken. Dat is natuurlijk mee dankzij Sport Vlaanderen, dat ervoor zorgt dat de financiële middelen er zijn om het merendeel van het jaar in het buitenland te trainen."

"Kim is op een jaar tijd maar 2 maanden in België, voor de rest reist ze rond de wereld om zo goed mogelijk te kunnen trainen."

Wie goud zegt op EK, zilver op WK, denkt daarna aan eremetaal op de Olympische Spelen. "Vorig jaar heeft Kim bewezen dat ze kan aansluiten bij de wereldtop. Door de Europese en vicewereldtitel heeft ze getoond dat alles mogelijk is en dat ze zelfs olympisch kampioen kan worden."

"We willen haar natuurlijk niet te veel druk op leggen. We willen haar in de beste omstandigheden voorbereiden, maar ik denk wel dat het mogelijk is."

"Er is de voorbije jaren gewerkt om een optimaal team rond Kim uit te bouwen met een fysiektrainer, baancoach, materiaalcoach, kinesist.... Het is belangrijk dat Kim zich enkel met haar sport moet bezighouden. Dat werpt zijn vruchten af."

(lees de reactie van Elfje Willemsen onder de video)

"Lucky charm" Elfje Willemsen: "Het is emotioneel dat sleesporten het zo goed doen"

Wie ook een van de eersten was om Meylemans gisteren op de baan in Winterberg te feliciteren, was Elfje Willemsen. Ze werkt op dit WK als bobsleecoach voor Frankrijk en Monaco, maar staat bij wedstrijden als ze kan aan de finish om de slee van Meylemans aan te nemen.

Ook Willemsen stipt meteen aan hoe straf de prestatie van Meylemans is. "Als ik eraan denk, krijg ik weer kippenvel. Het is echt te zot voor woorden, zilver op het WK."

"Zeker op een Duitse baan met ook nog eens Duitse tegenstanders die meestal top zijn. Dat is iets dat wij zelf nooit bereikt hebben."

"Voor Kim is alles dit seizoen uiteindelijk op het juiste moment beginnen te kloppen. Je zag ook wel dat die Europese titel vertrouwen gaf en dat ze deze week wat relaxter was."

Willemsen kent Meylemans al jaren, al van toen ze zelf nog sleede. "Zo zijn we samen naar de Spelen in 2018 gegaan. Ik weet ook nog dat ik met Hanna in Königssee de kleedkamer binnenkwam en we tegen elkaar zeiden: "We moeten opletten wat we zeggen, want hier is een Duits meisje dat Nederlands spreekt." Zij antwoordde vanachter de hoek: "Ja, dat ben ik.""

Kim heeft altijd superveel talent gehad. Alleen moet het allemaal kloppen, fysiek en mentaal. Ze heeft nu ook een topteam waar ze 100 procent vertrouwen in heeft, dat is heel belangrijk.

Elfje Willemsen

Willemsen zag het geweldige groeiproces van Meylemans: "Kim heeft altijd superveel talent gehad. Ze was een van de meest talentvolle sleesters ter wereld. Alleen moet het allemaal kloppen, fysiek en mentaal."

"Als je in skeleton iets te gestrest bent, lig je stijf op je plank en verlies je de flow. Ik denk dat het voor haar nu allemaal stilaan begint te kloppen."

"Ze heeft nu ook een topteam waar ze 100 procent vertrouwen in heeft. Dat is voor haar heel belangrijk."

Zelf draagt Willemsen ook haar steentje bij: "Ze heeft graag dat ik aan de finish ta om haar slee aan te pakken. Ze noemt mij al grappend "lucky charm", omdat ze het altijd goed doet als ik erbij ben."

"Kim heeft een plaatsje in mijn hart. Voor ons is het ook mega emotioneel om te zien dat de sleesporten in België het zo goed doen en om te zien hoe wij België op de kaart hebben gezet."

Gerelateerd: