Ga naar de inhoud

De voorbereiding van de Cats op de Spelen: "Vanloo die naar de WNBA gaat, zien we niet als iets negatiefs"

 di 13 februari 2024 13:28
Lachende gezichten bij de Belgian Cats na de kwalificatie voor de Olympische Spelen.
Lachende gezichten bij de Belgian Cats na de kwalificatie voor de Olympische Spelen.

Na de euforie van de olympische kwalificatie staat het vizier van de Belgian Cats nu vol op Parijs. Hoe zien de komende weken en maanden eruit voor Emma Meesseman en co? Sportief manager Sven Van Camp schetst de aanloop naar de Olympische Spelen, waarvoor het meeste huiswerk al gemaakt is.

Na 3 fantastische basketbalavonden in het Sportpaleis zijn de Belgian Cats inmiddels weer uitgezwermd over Europa. De focus van de speelsters ligt nu voor enkele maanden opnieuw bij hun club.

"Wij laten hen nu met rust, al is er natuurlijk wel een flow van informatie", vertelt Sven Van Camp aan Sporza. Afhankelijk van de verschillende competities waarin de Cats actief zijn, worden de speelsters ergens half mei weer bij de nationale ploeg verwacht.

 

"Maar ze hebben natuurlijk eerst nog recht op vakantie. De voorbereiding op Parijs begint half mei, maar dat zal een opbouw in fases zijn. We starten met een zeer ruime voorselectie, waarbij in eerste instantie ook een aantal van onze beloftevolle jongeren zal kunnen aanpikken."

De voorbereiding start half mei met een heel ruime voorselectie, waarbij ook een aantal beloftevolle jongeren zal aanpikken.

Sven Van Camp

In de aanloop naar de Olympische Spelen staan uiteraard ook enkele oefeninterlands op het programma. De grote lijnen van die campagne liggen al een poosje vast. "Dat is wel een leuke puzzel om te leggen, ook al zijn er veel zaken om rekening mee te houden", zegt Van Camp.

 

Ook de loting voor Parijs 2024, op 19 maart, speelt daarin een rol. "Ons oefenschema zal tegen dan al vrij duidelijk zijn, maar ik verwacht dat de loting daarin toch nog wat zal spelen."

 

"Maar je kunt bij zo'n puzzel niet wachten op de groepsindeling. Het kransje landen dat interessant is om tegen te spelen, is heel beperkt. We werken op dat vlak goed samen met landen als Canada, Frankrijk, Spanje en Servië. Dat zullen we de komende weken finaliseren."

Dat Julie Vanloo er niet vanaf de start zal bij zijn, zien we niet als iets negatiefs.

Sven Van Camp

Ook een aspect om rekening mee te houden: wanneer sluit Julie Vanloo deze zomer aan bij de Belgian Cats? De shooting guard trekt in april immers naar de VS, om bij de Washington Mystics haar WNBA-droom na te jagen.

 

"Wij wisten natuurlijk al even dat Julie er niet van bij de start zal bij zijn, maar we zien dat niet als iets negatiefs", klinkt het. "Het is ook voor andere speelsters een opportuniteit om wat meer minuten te spelen in de voorbereiding."

 

"De Washington Mystics geloven heel fel in Julie en ik ben overtuigd dat ze haar daar heel goed zullen ontvangen. Het niveau van de trainingen en de tegenstanders zal daar ook heel hoog liggen. Dus wij verwachten ook dat zij daar misschien nog wel een stukje sterker zal worden. Dat kan ons alleen maar helpen", besluit Van Camp.

Gerelateerd: