Het laatste woord is nog lang niet geschreven over de penaltyfase in de wedstrijd tussen Anderlecht en Genk. Met grote ogen werd uitgekeken naar een antwoord van het Referee Department, maar dat mag het niet geven. "We mogen er niet over communiceren op voorhand door de procedure die loopt", klinkt het. Al steekt Frank De Bleeckere wel zijn hand in eigen boezem.
5 januari. Dat wordt de datum waarop KRC Genk een eerste signaal kan ontvangen over het al dan niet herspelen van de wedstrijd tegen Anderlecht.
"Dan wordt de klacht behandeld, daarna volgt een advies naar de Disciplinaire Raad, dat later een uitspraak zal doen", zegt Frank De Bleeckere in Under Review.
"Tot dan mag er geen communicatie over zijn, omdat er een procedure is opgestart na de klacht van Genk."
Een tipje van de sluier krijgen de Limburgers dus nog niet. Wel geven de Belgische scheidsrechters zonder schroom toe dat ze grote fouten maakten.
"We zien dat niet graag", zucht De Bleeckere. "Onze scheidsrechters zijn zich zeer bewust van hun fouten. Er zit enorm veel druk op de arbitrage, dat is deels ook logisch als je driemaal op rij een fout maakt met grote gevolgen. We zijn ons bewust van dat we ons moeten herpakken."
Het zijn fouten die kunnen blijven gebeuren, die gaan niet weg door technologie.
Genk vroeg om de communicatie tussen de VAR en de scheidsrechter tijdens de penaltyfase openbaar te maken. Een idee waar De Bleeckere begrip voor opbrengt.
"We zijn vragende partij om de communicatiekanalen te openen. We zouden ook niet liever hebben om nog transparanter te zijn."
Van een gebrek aan kwaliteit bij de refs wil hij niet weten. "Neen, ik ken ze heel goed. Het is een jonge, maar beloftevolle groep. Het is aan ons om hen voor te bereiden op de tweede ronde. Het heeft weinig of niets met kwaliteit te maken."
"Het zijn fouten die kunnen blijven gebeuren, die gaan niet weg door technologie. Er zitten nog steeds mensen aan de knoppen."
"De winterstop komt goed uit, nu. De jongens hebben rust nodig, maar de batterijen zullen opgeladen zijn na Nieuwjaar", besluit De Bleeckere.