Ga naar de inhoud

Wat is de snelst groeiende mobiele esport en hoe kun je er 688.000 euro mee winnen?

 do 23 november 2023 07:59
De emoties kunnen hoog oplaaien tijdens het spelen van Brawl Stars.

Vandaag begint in Zweden een nieuwe editie van Dreamhack. Wat begon als een LAN-party in de jaren 90 groeide uit tot een tweejaarlijks event waar de hele gamewereld naar kijkt. Tijdens Dreamhack vinden ook allerlei WK's plaats. Een daarvan is dat van Brawl Stars, een van de snelst groeiende mobile esports van het moment. Esportskenner Loïc Thaler geeft tekst en uitleg. 

Behalve dat het het wereldrecord heeft voor grootste LAN-party, is Dreamhack ook een plek waar veel games hun (wereld)kampioenschappen organiseren. Zo moeten ze zelf alvast geen zaal meer huren.

 

Brawl Stars is een van die games met een WK in Zweden. De troef van het spel is dat het voor nieuwe kijkers ongelofelijk makkelijk is om te volgen. Het speelt in op spelmodi die we kennen van bij andere games (denk aan capture the flag, plant…).

 

Brawler betekent knokker/vechter. Spelers in teams van 3 nemen het tegen elkaar op in verschillende rondes. Elke ronde duurt 2 tot 3 minuten en elke speler speelt met een brawler (avatar) die beschikt over één gewone aanval en één super(aanval).

De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk trofeeën te verzamelen door spelrondes te winnen. En die spelronde kan je winnen door je brawler te laten knokken met de andere brawlers. Je kunt knokkers verzamelen, maar ook skins.

 

Omdat elke ronde zo kort is en de moeilijkheidsgraad niet hoog ligt, kunnen nieuwe kijkers snel verstaan wat er aan het gebeuren is. Daarin verschilt Brawl Stars met gelijkaardige esports als League Of Legends of Dota 2.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Prijzenpot

De totale prijzenpot van het wereldkampioenschap Brawl Stars bedraagt 688.000 euro (750.000 dollar). Dat is niet zo veel in vergelijking met andere grote esports zoals League Of Legends, waar het totale prijzengeld uitkomt op een dikke 2 miljoen euro.

 

Maar aangezien Brawl Stars een van de snelst groeiende mobiele esports ter wereld is, zou het goed kunnen dat we de komende jaren dat prijzengeld aanzienlijk zien stijgen. Het winnende team gaat naar huis met niet alleen de titel van wereldkampioen, maar ook een bedrag van 230.000 euro. 

 

Verder zijn de teams ook niet verdeeld per land, zoals dat bij de Wereldbeker voetbal of de Olympische Spelen wel het geval is. Teams kunnen een mengeling zijn van verschillende nationaliteiten.

 

Zo is er ZETA DIVISION, wereldkampioen in 2021, een volledig Pools team. Maar ook FUT Esports, een Turkse organisatie met een team bestaande uit spelers uit Duitsland, Engeland en Zwitserland.

 

Vele internationale esportsorganisaties, zoals Natus Vincere, beter bekend als NAVI (kampioenen CS:GO) of SK gaming (gekend van League of Legends), zetten meer in om ook hun stempel op de Brawl Stars-competities te drukken.

Snelst groeiende markt

De esportsmarkt is al even de snelst groeiende sport, dit komt onder andere door
het globale bereik van de games en content, alsook de groeiende prijzenpotten.


Mobiele esports zijn binnen de esports de snelst groeiende markt. Vorig jaar waren ze goed voor een marktwaarde van 1,1 miljard euro, tegen 2030 zou dat bijna 5 miljard euro moeten zijn.

 

Hoewel landen als China koploper zijn in het organiseren van officiële competities voor esports, beginnen Europa en de Verenigde Staten langzaamaan in te halen. Zo wordt er geschat dat er tegen 2025 550 miljoen kijkers van mobiele esports zullen zijn ter wereld.

 

Uiteraard gaan kijkcijfers en prijzengeld hand in hand. Hoe meer kijkers er zijn, hoe meer commerciële sponsors kunnen bijdragen aan de prijzenpot.

Verraderlijk simpel

Brawl Stars ziet er verraderlijk simpel uit, omdat het dat eigenlijk ook gewoon is. Net omdat Brawl Stars zo makkelijk op te pikken is, is het niet alleen laagdrempelig om te bekijken, maar ook om te spelen.

 

Hoewel de competitieve scene in België op dit moment nog klein is, is er een duidelijke groei in het aantal spelers. Ook internationaal zijn er nog nooit zo veel toernooien georganiseerd als in 2023. Net omdat die skill gap (moeite die je moet doen om goed te worden) zo laag ligt, kun je vandaag nog beginnen te spelen en al snel opklimmen in de rangen.

 

Wie weet speel je dan zelf ooit mee om met de hoofdprijs van 230.000 euro naar huis te gaan.

 

Loïc Thaler

Gerelateerd: