Ga naar de inhoud

Overmars jaar geschorst vanwege grensoverschrijdend gedrag, maar mag in België aan de slag blijven

 do 16 november 2023 13:37
Marc Overmars is nu aan de slag bij Antwerp.

Marc Overmars, de technische directeur van Antwerp, is een jaar geschorst vanwege grensoverschrijdend gedrag. De uitspraak van het Instituut Sportrechtbank (ISR) geldt alleen binnen de Nederlandse voetbalbond, waardoor hij in België wel aan de slag kan blijven.

Na 10 jaar als directeur voetbalzaken bij Ajax werd Marc Overmars in februari vorig jaar plots onverwacht ontslagen. CEO Edwin van der Sar had tal van klachten ontvangen van vrouwelijke personeelsleden.

 

Overmars erkende zijn fout, waarna onmiddellijk een punt werd gezet achter de samenwerking. Lang zat de 50-jarige Nederlander evenwel niet zonder werk, want Antwerp haalde hem binnen als technisch directeur.

 

Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) heeft Overmars nu een schorsing van een jaar opgelegd vanwege grensoverschrijdend gedrag. Daar komt nog een voorwaardelijke schorsing van een jaar bij met een proeftijd van twee jaar, schrijft de NOS.

 

Omdat de schorsing alleen geldt binnen de Nederlandse voetbalbond (KNVB) en organisaties die eraan gelieerd zijn, mag Overmars wel nog aan de slag blijven in België.

300 pagina's aan berichten

Op 4 juli van dit jaar werd er aangifte gedaan tegen Overmars. De aanklager verweet Overmars dat hij naar meerdere personeelsleden, onder wie oud-speelsters, seksueel getinte berichten en/of foto's en video's heeft gestuurd en dat hij verder is binnengedrongen in het privéleven van sporters dan noodzakelijk.

 

De tuchtcommissie acht één aanklacht bewezen. De meldster van die aanklacht had ruim 300 pagina's aan WhatsApp berichtenverkeer over een periode van ruim 3,5 jaar aangeleverd, die door een deskundige zijn bestudeerd.

 

"Veruit het grootste deel van die berichten (van Marc Overmars aan de meldster) is seksueel getint en bevat eenzijdig zeer expliciet materiaal (tekst en foto's)."

 

De andere aantijgingen zijn niet voldoende aannemelijk geworden, volgens het In­sti­tuut Sport­recht­spraak (ISR).

Gerelateerd: