Ga naar de inhoud

Gooit UEFA voor een keer reglement overboord? Dit zijn de opties voor vervolg van België-Zweden

 di 17 oktober 2023 08:30
De UEFA moet beslissen wat er met de partij gebeurt.
België-Zweden werd bij de rust bij een 1-1 gestaakt.

Veel minder belangrijk dan het menselijke leed dat zich gisteren voltrok, maar wel een pertinente vraag: komt er nog een vervolg aan de interland tussen België en Zweden? Volgens de reglementen van de UEFA moet de tweede helft vandaag achter gesloten deuren afgewerkt worden. Al is die piste uitgesloten. Een overzicht van de mogelijkheden.

"Wat de sportieve gevolgen zullen zijn van de stopzetting van deze partij – met een 1-1-stand bij de rust – is voor iedereen nog onduidelijk op dit moment."

 

Onzekerheid troef, ook bij commentator Peter Vandenbempt, na afloop van de wedstrijd tussen de Rode Duivels en Zweden. De tweede helft werd nooit aangevat, vandaag beraadt de UEFA zich over de mogelijke gevolgen.

Optie 1: vandaag afwerken achter gesloten deuren

Volgens de letter van de UEFA-wet (art. 29) moeten de 45 minuten in principe nog gespeeld worden, omdat het een EK-kwalificatiewedstrijd betreft.


"Meestal wordt de rest van een gestaakte wedstrijd daags nadien verder gespeeld achter gesloten deuren", weet Vandenbempt. "Alleen kunnen we dat scenario uitsluiten, want vrij snel na de wedstrijd zijn de Zweden naar het vliegveld gebracht en vertrokken."

 

Sommige Rode Duivels houden zich aan het vooropgestelde plan om al af te reizen naar het buitenland vandaag. Ook door het verhoogde terreurniveau 4 lijkt het onmogelijk om dinsdag in extremis nog te voetballen in het Koning Boudewijnstadion.

Optie 2: afwerken op een later tijdstip

Op zoek naar het eerstvolgende gaatje in de (internationale) kalender, dan maar?

 

Als de UEFA beslist om de wedstrijd alsnog te laten uitspelen, moet er een flinke puzzel gelegd worden. Midden november staat een oefeninterland tegen Servië op de agenda. Voor de Belgen een optie, maar niet voor de Zweden, die nog twee wedstrijden moeten afwerken in de EK-kwalificatiecampagne.

 

De tijd zal hoe dan ook dringen om nog voor de EK-loting op 2 december een afspraak te maken. Mocht het toch lukken, zullen de Duivels en Zweden de wedstrijd rondmaken met identiek dezelfde kern – en dus zonder de roodgeschorste Onana, bijvoorbeeld.

Een forfaitscore voor Zweden lijkt me niet helemaal logisch.

Peter Vandenbempt

Optie 3: forfaitnederlaag voor Zweden

Een andere en misschien wel logischere vraag: wil iemand van spelers, staf en supporters bij beide teams dat de wedstrijd wel afgewerkt wordt?

 

"Als dat een "nee" blijkt, blijven er nog verschillende mogelijkheden over", pikt Vandenbempt in. In het eerste geval wordt de tegenstander van de Duivels de sportieve dupe van de avond.

 

"Je zou kunnen zeggen: oké, de partij is stilgelegd op vraag van de Zweden, dus wint België met een forfaitscore. Maar dat lijkt me wel niet helemaal logisch."

Optie 4: score bij rust ook eindresultaat

"De andere optie is dat het gewoon 1-1 blijft", zegt onze commentator.

 

"Maar in dat geval zullen de Rode Duivels niet tevreden zijn. Met máár een puntje komt hun statuut van reekshoofd op het EK namelijk flink in het gedrang."

 

De Belgen moeten 6 op 6 pakken in hun laatste kwalificatiematchen om absoluut zeker te zijn dat ze in pot 1 zitten bij de loting en Europese kleppers vermijden.

 

Wat vaststaat: alles ligt dus straks in handen van de UEFA. Wordt zeker vervolgd.

Gerelateerd: