Vijf extra sporten zullen in 2028 hun opwachting maken op de Olympische Spelen in Los Angeles. Cricket, baseball en squash klinken bekend in de oren, maar wat is precies flag football? En hoe ziet lacrosse eruit? Wij leggen het voor u uit.
Lacrosse: "De snelste sport op 2 benen"
Dat lacrosse uitgerekend in Los Angeles op de olympische kalender komt, is niet toevallig. De sport kent zijn oorsprong in Noord-Amerika, waar ze enorm populair is en ook steeds vaker beoefend wordt op scholen.
Bij lacrosse nemen 2 teams van 10 spelers het tegen elkaar op. Elke speler draagt een stick (de crosse) met aan het uiteinde een netje, waarin de bal past. Het is de bedoeling om met behulp van de stick het balletje in het doel van de tegenstander te katapulteren.
Lacrosse is een zware sport en wordt soms vergeleken met ijshockey op gras. Fysieke contacten worden er niet geschuwd. Het tempo ligt zo hoog dat lacrosse-spelers wel eens claimen dat ze de snelste sport op 2 benen beoefenen.
Toppers kunnen de bal met een immense snelheid richting doel rammen. Het snelste shot dat ooit gemeten werd, haalde meer dan 200 km/u!
Lacrosse staat overigens niet voor het eerst op de olympische agenda. Dat gebeurde eerder al in 1904 en 1908. Daarna was het nog 3 keer een demonstratiesport op de Spelen, voor het laatst in 1948.
Op de Olympische Spelen van Los Angeles wordt mogelijk gekozen voor box-lacrosse. Dat is een variant van het gewone lacrosse die gespeeld wordt op een kleiner veld en met slechts 6 spelers per team.
Flag football: de brave variant van American Football
Ook geen toevallige nieuwkomer in het land van American Football: flag football. Zeg maar de brave variant van American Football, waarbij tackles of blocks verboden zijn.
De spelers dragen een vlaggetje dat met een kleefband aan een riem bevestigd is. "Staartje trek", om het in jeugdbewegingtermen te zeggen. Spelers kunnen de baldrager afstoppen door het lintje (de "flag") van de riem te trekken.
Bij flag football nemen teams van 5 spelers het tegen elkaar op. Net als bij American Football is het de bedoeling om punten te scoren door met de bal (en de flag) de eindzone de bereiken.
Net als lacrosse is flag football erg populair in Noord-Amerika. Omdat het een veiliger karakter heeft dan grote broer American Football wordt het vaak door kinderen beoefend.
De sport stond in 2022 op het programma van de Wereldspelen. Weinig verrassend veroverden de Amerikaanse mannen toen het goud, bij de vrouwen won Mexico.
Dat flag football in 2028 ook olympisch wordt, is naar verluidt ook te danken aan de NFL, die achter de schermen flink gelobbyd heeft. Dat het kleine broertje van American Football in Los Angeles op het programma staat, zal dan mogelijk ook enkele NFL-sterren doen dromen van olympisch goud.
De terugkeer van baseball en cricket
Ook terug van weggeweest op de Olympische Spelen: baseball en cricket. Baseball was in de vorige eeuw verschillende keren een demonstratiesport, tot het in 1992 aan het officiële programma werd toegevoegd.
In 2012 en 2016 was er geen baseball, net zoals het volgend jaar in Parijs niet op de agenda staat.
In Tokio 2020 stond de sport tussendoor wél op het olympische programma. Niet toevallig, want baseball is in Japan met voorsprong de populairste sport. Net om die reden wordt het in 2028 in het baseballgekke Amerika opnieuw aan het programma toegevoegd.
Het olympische verleden van cricket is dan weer erg bescheiden. Alleen in 1900 stond het op het programma van de Olympische Spelen.
In België is cricket een eerder kleine sport, maar vergis u niet: wereldwijd is het na voetbal de populairste sport. Vooral in de landen van het Britse Gemenebest is de populariteit van cricket ongeëvenaard.
Helemaal nieuw: squash
Voor squash wordt 2028 de olympische vuurdoop, want de racketsport stond nog nooit op het programma van de Olympische Spelen.
Squash is een mondiale sport, die de jongste jaren vooral gedomineerd wordt door Egypte. Het Noord-Afrikaanse land produceert squashtoppers aan de lopende band, zowel bij de mannen als de vrouwen.
Ook België telt 2 wereldtoppers in het squash. De zussen Nele en Tinne Gilis prijken op dit moment allebei in de top 10 van de wereld.