Ga naar de inhoud

"Dit zal nog maanden, jaren duren. Misschien blijft dit wel voor altijd hangen"

 zo 8 oktober 2023 10:15

De Belgische volleybalmannen hebben hun afspraak met de geschiedenis nét gemist. Een zege tegen Bulgarije had de Red Dragons op de Olympische Spelen kunnen brengen, het werd een nederlaag na 5 sets. "Deze kans komt wellicht nooit meer terug."

"Deze ontgoocheling valt niet in woorden uit te drukken", zegt Pieter Coolman. De middenman was er na het EK speciaal bijgehaald voor zijn ervaring. Hij bleek het missende puzzelstukje te zijn.

 

"Dit is een enorm talentvolle groep, maar op het EK misten ze op de belangrijke momenten net dat tikkeltje ervaring. Daar heb ik mijn steentje kunnen bijdragen."

 

Het is dan ook misschien geen toeval dat net toen Coolman naar de kant werd gehaald met een enkelblessure het de verkeerde kant uitging voor de Red Dragons.

 

"Daarna kon ik te weinig aan het team geven, omdat ik te veel bezig was met het managen van mijn blessure."

 

Coolman geeft ook een pluim aan de Bulgaren. "Als we een goeie dag hebben, kunnen we hen normaal gezien verslaan."

 

"Maar wie het volleybal volgt, weet ook dat de Bulgaren rare vogels kunnen zijn. Als ze hun dagje hebben, zijn ze een ongelooflijke wereldploeg. Sokolov, misschien wel de beste hoofdaanvaller ter wereld, had ook net zijn dagje."

 

"De Bulgaren bleven er ook voor gaan, ook toen wij 2-1 voorkwamen. Ze speelden alsof ze niets te verliezen hadden. En wij zijn kopje-onder gegaan. Pijnlijk."

De Bulgaren zijn rare vogels. Als ze hun dagje hebben, zijn ze een ongelooflijke wereldploeg.

Pieter Coolman

"We verliezen de Spelen op 1 of 2 puntjes"

België werd op dit olympisch kwalificatietoernooi door geen enkel land weggespeeld, maar ligt er nu toch uit. Een bittere pil.

 

"We verliezen 3 keer met 2-3, telkens met het kleinste verschil. Als we een van die drie matchen hadden gewonnen, stonden we komende zomer in Parijs."

 

"Deze ploeg heeft ook geweldig gepresteerd. We verdienden het. Op de wereldranglijst staan we 16e-17e, maar hier hebben we gepresteerd als een ploeg uit de top 10."

 

"We missen de Spelen uiteindelijk op 1 of 2 puntjes. Het zal nog maanden, misschien wel jaren duren voor we dit kunnen verwerken. Misschien blijft dit zelfs voor altijd hangen."

 

"Want deze kans komt wellicht nooit meer terug. Zeker voor mij als 34-jarige", is de bittere eindconclusie van Coolman.

Gerelateerd:

red dragons in olympisch kwalificatietoernooi

wedstrijden België
Polen België 3-2
China België 1-3
Nederland België 0-3
Argentinië België 3-2
Mexico België 0-3
Canada België 1-3
België Bulgarije 2-3
eindstand in groep C
    W V sets ptn
1. Polen 7 0 21-8 18
2. Canada 5 2 18-9 15
3. Argentinië 5 2 17-10 13
4. BELGIE 4 3 18-11 15
5. Bulgarije 4 3 12-11 11
6. Nederland 2 5 9-17 6
7. China 1 6 10-16 6
8. Mexico 0 7 0-21 0

Er wordt eerst naar de gewonnen matchen gekeken, dan pas naar de punten. Enkel de top 2 plaatst zich voor de Spelen. België is dus uitgeschakeld.