Ga naar de inhoud

Bondscoach Vanthourenhout ontgoocheld na gemiste kans: "Nochtans gewaarschuwd voor tussenstukken"

 zo 24 september 2023 20:11
Sven Vanthourenhout zag hoe Laporte het goud wegkaapte voor de neus van Van Aert.

Bondscoach Sven Vanthourenhout had een plan uitgetekend om vandaag naar goud te knallen, maar ons land mocht uiteindelijk niet juichen. Kopman Wout van Aert kwam als tweede over de streep op de VAM-berg en pakte zo nog maar eens zilver. "Enerzijds heel straf, maar anderzijds brengt dat ook ontgoocheling met zich mee", gaf de bondscoach achteraf toe.

Het begint bijna een gewoonte te worden. Na grote kampioenschappen schippert het Belgische kamp tussen 2 gevoelens: trots enerzijds, maar frustratie anderzijds. Ook vandaag was dat weer het geval.

 

Bondscoach Sven Vanthourenhout kon achteraf dan ook kort zijn in zijn analyse. "We hadden deze koers graag gewonnen", opent hij. "Zeker na de collectieve prestatie van de hele ploeg."

 

"Dat was vandaag de kers op de taart geweest. Er is een kleine ontgoocheling, goud was zeker leuker geweest."

 

Waar liep het dan precies verkeerd? "Misschien gaven ze Christophe Laporte iets te veel ruimte. Zeker omdat we tijdens de meeting hadden aangegeven dat de tussenstukken heel gevaarlijk waren", oordeelt Vanthourenhout.

 

"Daar moesten we alert zijn en mochten we niet in de verdediging worden gedrukt. Maar het is natuurlijk ook wel Laporte. Na een harde finale daar nog wegrijden en standhouden, dat verdient veel respect."

Zonder Arnaud De Lie hadden we Laporte nooit meer kunnen bedreigen.

Sven Vanthourenhout

Toch kwamen onze landgenoten door het beulswerk van Arnaud De Lie nog heel dicht in de slotkilometer. "Arnaud was echt heel indrukwekkend", loofde de bondscoach hem achteraf.

 

"Ik denk dat hij de enige in de groep was die die inspanning nog kon doen. Op die leeftijd dit werk al doen en zich volledig wegcijferen voor Wout van Aert, chapeau."

 

"En als hij die inspanning niet doet, dan komt Laporte binnen met 10 seconden voorsprong en kunnen we hem nooit meer bedreigen."

 

(lees voort onder de foto)

Kaarten trekken

Her en der rees na de finish de vraag waarom er vol voor Van Aert gekoerst werd terwijl De Lie in de laatste kilometer nog een monsterlijke inspanning in huis had, maar daarover was Sven Vanthourenhout duidelijk.

 

"Ze hebben elkaar gesproken in de laatste ronde en er moest natuurlijk een kaart getrokken worden. Ik ging er ook van uit dat Wout beter was dan Arnaud."

 

"Hij zei dat hij op de VAM-berg al een keer of twee zijn limiet bereikt had, dus koos hij ervoor om zich weg te cijferen. En achteraf is het natuurlijk makkelijk praten."

 

"Maar ik ben blij dat ze zo gekoerst hebben. Liever een kaart trekken en er vol voor gaan dan achteraf 2e en 3e worden."

8 medailles op 12 kampioenschappen. Als daar dan geen enkele keer goud bijzit, is dat heel zuur.

Sven Vanthourenhout

Al moeten de Belgen nu zelfs met een getrokken kaart zonder goud naar huis, en dat is pijnlijk.


"Ik zag dat Wout de laatste 5 jaar 12 kampioenschappen reed en 8 keer een medaille pakte. Als daar dan geen goud bij zit, is dat heel zuur."


"Enerzijds is het natuurlijk heel straf, maar anderzijds brengt dat toch ontgoocheling met zich mee."

 

En zo blijft het nog even wachten op die grote triomf die alle ontgoochelingen kan doorspoelen voor Van Aert.

Gerelateerd: