Ga naar de inhoud

Karl en José fileren de Belgische tactiek: "Een van laatste keren dat De Lie zo voor Van Aert werkt"

 ma 25 september 2023 06:49
De Lie deed een geweldige tour de force in de laatste slotkilometer voor Van Aert.
Wout van Aert (l) en Arnaud De Lie (r) werden respectievelijk 2e en 4e.

Een razend spannend slot met een duidelijke tactische keuze in het Belgische kamp. Arnaud De Lie reed het snot voor zijn ogen in dienst van kopman Wout van Aert. Dat voor zilver, dus fileren commentatoren Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer hun aanpak. En ze geven een antwoord op de vraag: "Hadden de rollen van De Lie en Van Aert omgedraaid moeten worden?"

Karl: "Achteraf zou je ja zeggen. Al weet je natuurlijk niet wat zij afgesproken hebben. De stijl van Arnaud De Lie op zo'n klim geeft ook een vertekend beeld. Het lijkt alsof hij geen overschot meer heeft. Bij de rest lijkt het vlotter te gaan. Maar als je ziet wat hij dan doet in de achtervolging, was hij misschien wel de beste Belg in koers."


José: "Dat gaan we leren. Hoe meer koersen we van De Lie gaan zien, hoe meer we overtuigd gaan raken. Je hebt dan ook het verhaal tussen Van Aert en De Lie. Wout van Aert is in die groep nog de kopman. Het is dan ook logisch dat De Lie zich onderdanig opstelt en nog niet durft. Achteraf bekeken, wat altijd makkelijk is, zou je zeggen: draai de rollen om."

 

Karl: "Plus, het ploegenspel speelt ook wel een beetje. Als Van Aert achter Laporte rijdt en De Lie wint, blijft Jumbo-Visma met lege handen achter."


José: "Het is ook de meest logische keuze. Je kan nooit verlangen dat een ploegmakker achter een ploegmakker rijdt. De Lie zat in de tang, maar dat is nu eenmaal zo."

Ik denk dat het een van de laatste keren is dat De Lie zo zal werken voor Van Aert.

José De Cauwer

Karl: "Ik had niet het gevoel dat De Lie het werk voor Van Aert deed met een fikse portie tegenzin. Integendeel. De keuze was gemaakt en hij deed het. Natuurlijk, over 2 à 3 jaar zal dat niet meer het geval zijn, want hij verwerft een status."

 

"Het is jammer voor Wout dat hij er weer naast grijpt. Ik heb net zijn prestaties in 2023 in een lijstje gegoten. Dat is toch indrukwekkend. Hij ontgoochelt nooit, maar dat laatste procentje ontbreekt."

 
José: "Ik denk dat het een van de laatste keren is dat De Lie zo zal werken voor Van Aert."

 

Karl: "Stel dat je met oortjes koerst vandaag, is het anders?"

 

José: "Dan is er misschien meer overleg. Maar toch zouden ze altijd de kaart van Van Aert getrokken hebben. Dat merkte je al in het startinterview, toen De Lie hem "een superkampioen" noemde."

Net als in Gent-Wevelgem eindigt Van Aert achter Laporte.

Om af te sluiten een stoute vraag aan onze commentatoren. Moest Laporte het cadeautje van Gent-Wevelgem – toen de Belg hem liet winnen – niet teruggeven aan Van Aert?

 

Karl: "Dat zat er niet in. Laporte was er zo dicht bij en zat ook aan de binnenkant van die bocht."

 

José: "Hij kon wel stoppen met trappen, maar dat moest ook helemaal niet. Wout heeft het toen zelf weggegeven. Uiteindelijk kun je niemand en dus ook de Belgische ploeg niets verwijten. Ze zaten waar ze moesten zitten en Van Aert wint net niet. De Lie is een positief punt om mee te nemen."

Gerelateerd: