In de Ronde van Spanje zullen heel wat renners sip kijken. Zij moeten vandaag de moordende Angliru op. Cian Uijtdebroeks bekijkt het anders. "Ik ga er tegenaan", belooft de 20-jarige klimmer. Ook oud-winnaar Wout Poels heeft er zin in.
Cian Uijtdebroeks staat in zijn eerste Vuelta als 9e geklasseerd. Schuift de 20-jarige Belg straks nog wat op?
De jonge renner van het BORA-team heeft alvast zin in de steile finish vandaag.
"De Angliru wordt de uitdaging van mijn leven", zegt de immer goedlachse Uijtdebroeks.
De slotklim vandaag is 12,4 kilometer lang en brengt de renners van 300 naar bijna 1.600 meter boven de zeespiegel.
"Ik ben er niet bang voor. Neen, ik ga er tegenaan", belooft Uijtdebroeks. "Ik hoop op de benen van in de Pyreneeën, dat zou fantastisch zijn."
De jonge renner is de mythische klim vooraf niet gaan verkennen. Zijn trainer had hem dat afgeraden om "vooraf niet mentaal al gebroken te zijn". "Het wordt a of b: een goede dag of minuten verliezen. De sterksten zullen er overleven."
Op de Tourmalet reed ik met 20 of 25 km/u omhoog, nu wordt dat misschien 15 of 10 km/u.
"Zoiets als de Angliru heb ik nog nooit gezien in koers", gaat Uijtdebroeks voort. "Zo lang en zo steil is die klim."
"Op de Tourmalet reed ik met 20 of 25 km/u omhoog. Nu wordt dat misschien 15 of 10 km/u", sluit Uijtdebroeks af met zijn aanstekelijke lach.
Oud-winnaar Wout Poels: "Iconisch"
Wout Poels heeft mooie herinneringen aan de Angliru. In 2011 won hij op de klim (nadat Juan José Cobo uit de uitslag geschrapt werd).
"Ik vind 'm mooi", vertelt de inmiddels 35-jarige Nederlander. "Het is een lange, speciale en supersteile klim. Dat maakt het iconisch."
Met zijn ervaring weet Poels hoe je de Angliru moet indelen. "Niet te snel vertrekken, je eigen plan trekken en een goed tempo aanhouden", luidt zijn advies.
Sommige renners vinden dat zo'n steile klim niks met fietsen te maken heeft. "Dat heb ik als het de kant opgaat", lacht Poels.