WK roeien: Vyvey en Van Zandweghe grijpen naast A-finale lichte dubbeltwee, Brys recht zijn rug

do 7 september 2023 17:01

Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe zijn er op het WK roeien niet in geslaagd op zich te plaatsen voor de A-finale in de lichte dubbeltwee. In Servië eindigde het duo als vijfde in hun halve finale, om door te stoten naar de eindstrijd moesten de Belgen in de top 3 finishen. Tim Brys nam revanche in zijn "troost"-halve finale.

Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe hielden in de race over 2.000 meter alleen een Pools duo achter zich. Ze finishten in 6'55"95, op ruim veertien seconden van de Ierse winnaars en olympische kampioenen van Tokio McCarthy-O'Donovan.

Het Belgische duo klokte de tiende tijd van de halvefinalisten. In de B-finale om plaatsen 7 tot 12 strijden ze tegen duo's uit Mexico, Polen, China, Nieuw-Zeeland en Duitsland.

Zaterdag starten de Belgen in de B-finale. Als ze die winnen, en dus zevende worden, versieren ze alsnog een ticket voor de Olympische Spelen.

Tim Brys recht zijn rug

Tim Brys heeft op overtuigende wijze de halve finale voor de C/D finale gewonnen. Onze landgenoot kwam al uitroeiend - met een straatlengte voorsprong op de tegenstand - over de streep.

Brys kon zich gisteren in zijn kwartfinale niet plaatsen voor het A/B-circuit nadat hij vierde werd in een uitermate zware reek. In elke andere kwartfinale zou hij zich wel geplaatst hebben.

Gelukkig voor Brys staan er nog twee olympische kwalificatiewedstrijden op het programma. In het verleden hebben ook Tim Maeyens en Hannes Obreno zich op die manier geplaatst. Zij roeiden allebei olympische finales.

Ook Marlon Colpaert roeit in de C-finale bij de lichtgewichten. Ook hij won zijn reeks.

Andries en Vandenbussche stellen teleur

De dubbeltwee van Aaron Andries en Tristan Vandenbussche moet zich tevreden stellen met de D-finale.

Andries en Vandenbussche, die vooraf getipt werden als kanshebbers voor een olympische kwalificatie na hun wereldtitel bij de U23 in 2022, stelden teleur in hun dubbeltwee. Met een vijfde plaats in hun kwalificatiereeks op donderdag moet het duo afzakken naar de D-finale, waar ze zullen strijden om de plaatsen 19 tot 24.