Ga naar de inhoud

Jordan Henderson excuseert zich bij LGBTQ+ -gemeenschap

 di 5 september 2023 15:19
Jordan Henderson
Links: Jordan Henderson tekent bij Al-Ettifaq, rechts: de club verwijdert de kleuren van Hendersons regenboogband.

Jordan Henderson (33) heeft zich in een interview verontschuldigd voor de pijn die hij veroorzaakte bij de LGBTQ+-gemeenschap met zijn transfer naar de Saudische club Al-Ettifaq. "Het was nooit mijn bedoeling iemand pijn te doen", stelt de Engelse voetballer.

Jordan Henderson is een van de voetballers die deze zomer een contract tekenden in de Saudi Pro League. De voormalige middenvelder is een voorvechter van de rechten van de holebigemeenschap, een onderwerp waar ze in Saudi-Arabië anders over denken.

 

"Ik kan de frustratie en woede begrijpen", verklaart Henderson nu in het gerenommeerde The Athletic. "Ik kan alleen maar zeggen dat het me spijt dat mensen die gevoelens hebben. Het was nooit mijn bedoeling iemand pijn te doen."

 

De Engelse LGBTQ+-fangroep Pride in Football riep haar volgers op Henderson de rug toe te keren.

 

"Dat doet me pijn", zei de speler. "Ik blijf geëngageerd."

 

"Ik wist vooraf dat mensen op een bepaalde manier naar de transfer konden kijken. Ze hebben recht op hun mening, maar ik ben als persoon niet veranderd."

 

"Ik heb in Engeland nooit geprobeerd wetten te veranderen en dat ga ik ook niet doen in een ander land."

 

"Mensen die mij goed kennen, kennen mijn waarden. En die waarden zijn niet veranderd omdat ik naar een ander land ben gegaan waar de wetten misschien anders zijn."

Ik heb in Engeland nooit geprobeerd wetten te veranderen en dat ga ik ook niet doen in een ander land.

Jordan Henderson

Haalt Henderson zijn regenboogband weer boven?

Hendersons nieuwe club Al-Ettifaq kreeg bakken kritiek omdat het bij zijn voorstelling zijn regenboogband op sociale media zwart inkleurde. Die regenboogband droeg Henderson om de LGBTQ+-gemeenschap te steunen.

 

Henderson wil niet uitsluiten dat hij de band ook in Saudi-Arabië zou dragen. "Ik

sluit het niet uit", zegt de voetballer, "maar tegelijkertijd wil ik geen gebrek aan respect tonen voor de lokale religie en cultuur."

 

"De Saudische mensen wisten voor ze me haalden wat mijn overtuigingen waren. Ze wisten welke campagnes ik in het verleden voerde."

 

"Het kan positief zijn om je open te stellen, zoals Qatar deed voor de Wereldbeker vorig jaar. Ik denk dat daar enkele regels werden gewijzigd om het WK te kunnen organiseren. Dat is positief", besluit Henderson.

Gerelateerd: