Was de val van Remco Evenepoel vermijdbaar? Kristof Meul, onze reporter in de Vuelta, geeft een inkijk in de chaos na de streep. Zo zag hij hoe de kopman van Soudal Quick-Step genekt werd door een late reglementswijziging van de organisatie. "De regels veranderen hier te pas en te onpas", klinkt het vanuit Spanje.
Opnieuw eiste de organisatie in de Vuelta de hoofdrol op.
"Het is nu al de derde dag op een rij dat er iets moet gebeuren. It's breaking my balls", foeterde ook Remco Evenepoel gisteren na zijn valpartij voorbij de finish van de derde etappe.
Deze keer was de aankomstzone voer voor discussie in de Vuelta. Die was verraderlijk kort en ongewoon dichtbevolkt.
"Er is hier veel meer chaos dan in pakweg de Tour de France", voelt ook onze man in Spanje, Kristof Meul. "Daar weet je perfect wat kan en niet kan. Hier veranderen de regels te pas en te onpas, én vaak nog in de loop van de rit. Net zoals gisteren..."
Zo kreeg hij om 16 uur plots te horen dat er geen aparte mixed zone voorzien was. "Iedereen mocht dus gewoon op de straat na de finish lopen", legt Meul uit. "In de Tour mogen daar enkel de verzorgers en de rechtenhoudende media staan. Gisteren mocht ook de rest daar plots plaatsnemen."
"Normaal gaat zo'n mensenzee open wanneer er een renner aankomt, maar nu was het dus echt zeer druk na de finish. Die vrouw zag Remco niet afkomen en Remco zag die hekken achter de mensenhaag niet staan."
Normaal gezien staan wij dan ook op 200 meter afstand, maar nu was er gewoon geen plaats.
De kersverse wereldkampioen tijdrijden had nochtans zijn huiswerk gemaakt voor vandaag. Zo ging hij de finish eerder dit jaar nog verkennen.
"Alleen stonden er toen geen hekken natuurlijk", vertelt Meul. "Die waren er geplaatst om de vaste camera te beschermen. Evenepoel was ongetwijfeld verrast dat die nog achter die mensen stonden."
"Het is wat vreemd om te zeggen, maar eigenlijk heeft hij nog geluk dat hij tegen die vrouw rijdt en niet vol in die hekken knalt."
70 meter
Naast de drukte was ook de lengte van de aankomstzone verre van ideaal.
"Waar de finish lag, was het niet meer steil omhoog, en na de streep ging het zelfs licht bergaf. Remco kwam dus met zeer hoge snelheid aan. Als de afstand tussen de streep en de mensen dan slechts 70 meter is, schiet er niet veel reactieruimte meer over."
"Normaal gezien staan wij dan ook op 200 meter afstand, maar nu was er gewoon geen plaats." Zo is op de beelden duidelijk te zien dat er tientallen meters na de streep al van alles opgebouwd is voor de ceremonie achteraf (zie video hieronder).
"Het minste wat je dan kan doen, is de baan vrijhouden. De veiligheid van de renners moet áltijd op de eerste plaats komen."