Belgian Cheetahs worden 5e op 4x400 meter, WK-goud voor Nederland dankzij wonderlijke Femke Bol

 zo 27 augustus 2023 22:02
Belgian Cheetahs; Femke Bol
Belgian Cheetahs 5e in finale, Femke Bol bezorgt Nederland goud in laatste meters.

De Belgian Cheetahs hebben geen medaille kunnen sprokkelen in de WK-finale van de 4x400 meter. De Belgische vrouwen moesten vrede nemen met de 5e stek. De wereldtitel is voor Nederland, dat goud pakte dankzij een ultieme machtsontplooiing van slotloopster Femke Bol in de laatste rechte lijn.

Geen Cynthia Bolingo bij de Belgian Cheetahs voor de finale van de 4x400 meter, het slotnummer van het WK atletiek. De op papier snelste Belgische ondervond nog te veel hinder van een blessure aan haar kuit.

Bondscoach Carole Bam koos voor Helena Ponette als startloopster, die als 5e het stokje doorgaf een Imke Vervaet. Hanne Claes en slotloopster Camille Laus hielden vervolgens prima stand, een plaatsje winnen zat er niet meer in.

 

Het goud was voor Nederland en de manier waarop onze Noorderburen de wereldtitel veroverden was niets minder dan verbluffend. Slotloopster Femke Bol ging met een fenomenale versnelling in de laatste rechte lijn nog voorbij Groot-Brittannië en Jamaica.

“We mogen trots zijn op de wedstrijd die we hebben neergezet”

Geen medaille voor ons land dus, maar toch overheerste achteraf vooral een positief gevoel. "We willen altijd meer, maar we staan hier met een goed gevoel. 3.22.84 is gewoon een goede tijd", stelt Camille Laus achteraf.

 

"We hebben er het beste uitgehaald", gaat Hanne Claes verder. "We lopen inderdaad een toptijd en zijn 4e op Europees niveau. Dat toont gewoon dat dat niveau heel hoog ligt. En met een 5e plaats zijn we wel op onze plek beland."

 

Maar had er meer ingezeten mét Bolingo in het team? "Ze is de 5e beste loopster van de wereld, dus natuurlijk had dat verschil gemaakt", meent Claes.

 

"Ze wilde wel lopen, maar het was vooral belangrijk dat ze geen risico nam", pikt Laus in. "We hopen de Olympische Spelen wel met haar te kunnen lopen."

Ook Vervaet en Ponette waren achteraf tevreden met de prestatie. "Dit was het hoogst haalbare", vertelt Vervaet. "En het is een plaatsje beter dan vorig jaar."

 

"We wilden vandaag in het eerste peloton finishen en dat is gelukt. Ooit komt daar wel eens iets meer uit."

 

Maar door de blessure van Bolingo bleef ook - en misschien wel vooral - Vervaet achter met een dubbel gevoel. "Ik ging normaal niet lopen, dus het was even schrikken toen ik wakker werd van mijn dutje."

 

"Ik kan hier niet blij mee zijn want Cynthia valt uit, maar aan de andere kant kon ik nu wel een finale lopen."

 

Ponette kijkt dan weer vol goede moed vooruit. "Vanaf oktober beginnen we aan de voorbereiding voor de Olympische Spelen", vertelt ze. "Dit heeft ons veel vertrouwen gegeven."

 

En wat Femke Bol deed? "Dat blijft schitterend", claimt Vervaet. "Het is een bewonderenswaardige atlete", besluit Ponette.

Gerelateerd: