Ga naar de inhoud

FIFA grijpt nu zelf in: Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales initieel voor 90 dagen geschorst

 za 26 augustus 2023 14:24

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft ingegrepen in de zaak rond Spaans bondsvoorzitter Luis Rubiales. FIFA schorst Rubiales vanaf vandaag voor een initiële periode van 90 dagen voor alle voetbalgerelateerde activiteiten. Hij mag ook geen enkel contact meer hebben met speelster Jennifer Hermoso.

De hoogste instantie in het voetbal - FIFA - heeft zich gemoeid in de controverse rond de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, Luis Rubiales.

 

Op 24 augustus (afgelopen donderdag) opende FIFA een onderzoek naar de controversiële kus van Rubiales na de finale van het WK-voetbal op de mond van speelster Jennifer Hermoso.

 

De FIFA kondigde aan om te onderzoeken of Rubiales "de basisregels van fatsoenlijk gedrag" heeft geschonden en "dat zijn gedrag de sport, het voetbal en/of de FIFA niet in diskrediet heeft gebracht".

 

Dat onderzoek is in handen van Jorge Ivan Palacio, de voorzitter van het disciplinaire comité van de FIFA. Palacio is een Colombiaanse advocaat, met een verleden bij het Colombiaanse Hooggerechtshof, waar hij zich ook met vrouwenrechten bezig hield.

 

Het disciplinaire comité is tot het besluit gekomen om Rubiales een voorlopige schorsing op te leggen terwijl het onderzoek verder loopt, zoals voorzien in artikel 51 van het FIFA-reglement.

 

De schorsing gaat vandaag (zaterdag 26 augustus) in en dat voor een initiële periode van 90 dagen.

 

Bovendien besliste FIFA twee extra maatregelen te nemen. Rubiales mag geen contact meer hebben met speelster Hermoso (foto). Ook niet via een derde partij. Bovendien mag ook geen enkele werknemer van de Spaanse voetbalbond (RFEF) contact hebben met Hermoso.

 

Rubiales zelf, de Spaanse bond en de Europese voetbalbond (UEFA) zijn op de hoogte gebracht van de FIFA-schorsing. Rubiales is behalve voorzitter van de Spaanse bond, ook vicevoorzitter van de UEFA, een functie waarvoor hij jaarlijks 250.000 euro krijgt.

Totaal verzuurd klimaat

De schorsing van de FIFA kan helpen om de discussie rond de handelingen en de positie van Luis Rubiales in een meer sereen klimaat te doen verlopen.

 

Deze week hadden de speelsters van de Spaanse nationale ploeg in een gezamenlijk statement bekendgemaakt niet langer voor de nationale ploeg te willen uitkomen uit protest tegen het gedrag van Rubiales.

 

Rubiales zelf reageerde met de boodschap dat hij niet zou opstappen. Een dag later ging de Spaanse voetbalbond nog een stap verder door te dreigen met juridische stappen tegen Jennifer Hermoso en speelstersvakbond Futpro vanwege de verklaring van de speelster dat de kus niet met instemming gebeurde.

 

Volgens de Spaanse bond loog de intussen geschorste voorzitter niet toen hij tijdens de spoedvergadering verklaarde dat de kus met instemming plaatsvond en Hermoso hem had opgetild tijdens de huldiging van de Spaanse voetbalsters.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: