Ga naar de inhoud

Totale escalatie: Spaanse bond komt met vreemde reconstructie en beschuldigt Hermoso van leugens

 za 26 augustus 2023 10:41
De vierdelige reconstructie van de bond.

De situatie rond de Spaanse nationale voetbalploeg blijft escaleren. Zo dreigt de voetbalbond (RFEF) ermee om juridische stappen te ondernemen tegen Jenni Hermoso, die volgens hen zou gelogen hebben over de kus met bondsvoorzitter Rubiales. Om hun zaak te staven, kwam de bond naar buiten met een vierdelige reconstructie van het kusmoment.

Het blijft stormen bij de Spaanse nationale ploeg.

 

Na de gewonnen WK-finale pakte bondsvoorzitter Luis Rubiales het hoofd van speelster Jenni Hermoso stevig vast en gaf haar een zoen vol op de mond. Uit haar reactie achteraf bleek dat de voetbalster niet gediend was met die kus.

 

Maar in een vurige speech op een spoedvergadering van de Spaanse voetbalbond RFEF vertelde Rubiales dat de kus met "wederzijdse toestemming" was gegeven. Daarnaast weigerde hij - ondanks de storm van kritiek - om af te treden.

 

Het was de druppel voor de speelsters zelf, die gisteren nog de krachten bundelden en naar buiten kwamen met een officieel statement, waarin ze lieten blijken dat ze onder de huidige leiding niet meer wensen opgeroepen te worden voor de nationale ploeg. Het document telde 83 handtekeningen.

 

Maar opnieuw counterde de voetbalbond met een eigen offensief.

 

Zo liet de Spaanse voetbalbond vanochtend weten dat er juridische stappen ondernomen zullen worden tegen Hermoso en speelstersvakbond Futpro. "Om de eer van onze voorzitter te verdedigen", klonk het.

 

In een mededeling stelt de RFEF zaterdag dat Rubiales niet loog toen hij vrijdag tijdens een spoedvergadering zei dat de kus met instemming gebeurde. Sterker nog: in het statement voegde de bond vier foto's van het incident toe, die moeten aantonen dat Rubiales door Hermoso zelf werd opgetild. 

 

"We hebben duidelijk bewijs dat onze voorzitter niet gelogen heeft over het moment", maakt de bond zich sterk. 

De reconstructie:

Foto 1:

 

Mevrouw Jennifer Hermoso grijpt met haar armen de bondsvoorzitter van achteren vast, terwijl de heer Rubiales zijn armen los op de bovenrug van de speler heeft. Daarom kon er geen kracht worden uitgeoefend.

 

U kunt zien hoe de voorzitter zijn hielen al iets omhoog heeft.

Foto 2:

 

Mevrouw Jennifer Hermoso houdt haar armen nog steeds rond de voorzitter. De voorzitter zelf houdt zijn armen op het bovenlichaam van de speelster. U kunt zien dat de hielen van de voorzitter opnieuw wat meer omhooggeheven zijn.

Foto 3:

 

Mevrouw Jennifer Hermoso blijft haar armen in dezelfde positie houden op het lichaam van de voorzitter, terwijl de voorzitter zijn armen naar de rug van de speler moet brengen. Dit omdat ze hem van de grond getild heeft en hij zo zijn evenwicht moet bewaren.

 

Zo is duidelijk dat de rug van de speelster gebogen is omdat ze kracht aan het uitvoeren is. De voorzitter zijn voeten worden ook duidelijk van de grond getild. 

Foto 4:

 

Mevrouw Jennifer Hermoso blijft haar armen in dezelfde positie op het lichaam van de voorzitter houden, terwijl de voorzitter zelf de speelster moet blijven vasthouden om niet te vallen. De gebogen rug van de speelster toont duidelijk aan dat ze kracht aan het uitoefenen is. De voorzitter zijn voeten worden opnieuw duidelijk van de grond getild door de actie van de speelster. 

Toch schorsing voor Rubiales?

De Wereldvoetbalbond FIFA begon intussen een tuchtprocedure tegen de Spaanse bondsvoorzitter. En de Spaanse nationale sportraad CSD wil hem schorsen door een klacht in te dienen bij de nationale administratieve sportrechtbank TAD.


De CSD heeft de TAD gevraagd om maandag al samen te komen.
Rubiales zou geschorst kunnen worden zodra de TAD de klacht aanvaardt en een onderzoek start.


De Spaanse vicepremier Teresa Ribera vertelde aan het nieuwsagentschap Europa Press ook dat de regering er alles aan zou doen om ervoor te zorgen dat Rubiales opstapt of afgezet wordt.

Gerelateerd: