Spaanse nationale ploeg komt op voor zichzelf in statement: "Onder deze leiding spelen we niet meer"
De speech van Luis Rubiales zindert na. De Spaanse bondsvoorzitter verkondigde vrijdag dat hij geenszins van plan is om een stap opzij te zetten en beweerde dat de controversiële kus met "wederzijdse toestemming" was. Het was de druppel voor de gekuste Jenni Hermoso en haar ploeggenotes. "Onder de huidige leiding willen we niet meer opgeroepen worden", klonk het in een statement.
Niet de speelsters zelf, wel bondsvoorzitter Luis Rubiales eiste na de WK-finale tegen Engeland de schijnwerpers op. De 46-jarige Spanjaard pakte het hoofd van speelster Jenni Hermoso stevig vast en gaf haar een zoen vol op de mond.
In een eerste reactie probeerde Hermoso de actie nog met de mantel der liefde te bedekken, maar uit een latere reactie bleek duidelijk dat de voetbalster niet gediend was met de kus van de bondsvoorzitter.
Onder meer spelersvakbond FUTPRO en de wereldvoetbalbond FIFA ondernamen nadien stappen rond het gedrag van Rubiales, waarvan verwacht werd dat hij zijn ontslag zou indienen.
Alleen: tijdens een opvallende persconferentie maakte de Spaanse bondsvoorzitter vrijdag duidelijk dat hij niet van plan is om af te treden.
Ik wil verduidelijken dat ik op geen enkel moment toestemming heb gegeven voor de kus.
Op een spoedvergadering van de Spaanse voetbalbond RFEF bood Rubiales wel nog zijn excuses aan, om vervolgens wild om zich heen te schoppen. "Ik zal geen ontslag nemen", fulmineerde de Spanjaard verschillende keren. In de zaal, overwegend gevuld met mannen, klonk applaus.
Hij zette de kritiek simpel weg als een heksenjacht op sociale media. Hij veroordeelde daarnaast ook het "valse feminisme dat niet uit is op de waarheid" en verzekerde "zijn naam te zuiveren voor de rechtbank".
En de kus zelf? Die zou met "wederzijdse toestemming" gegeven zijn, volgens de bondsvoorzitter.
Maar Hermoso ontkrachtte die stelling in een statement "Ik wil verduidelijken dat, zoals te zien is op de beelden, ik op geen enkel moment toestemming heb gegeven voor de kus die hij me gaf", klonk het.
"Ik tolereer niet dat mijn woord in twijfel wordt getrokken, laat staan dat er woorden worden verzonnen die ik niet heb gezegd".
81 speelsters wensen niet meer opgeroepen te worden
De uitspraken van Rubiales gooien een zoveelste keer olie op het vuur. Na het persmoment nam een nieuwe storm van kritiek snel aan kracht toe.
"Dit is onaanvaardbaar, het is voorbij", postte de Spaanse sterspeelster Alexia Putellas op X.
Niet alleen de houding van Rubiales schoot bij velen in het verkeerde keelgat.
Tijdens zijn speech applaudisseerden op de eerste rijen van de zaal enkele directieleden, samen met bondscoaches Luis de la Fuente (van de mannen) en Jorge Vilda (van de vrouwen) tijdens enkele opmerkelijke passages. Net als een handvol jeugdtrainers.
"De speech was beangstigend, maar het applaus van de aanwezigen nog meer", aldus de Spaanse atletiekkampioene Ana Peleteiro. "In wat voor een wereld leven we?"
De speelsters verenigden de krachten en ondertekenden samen een officieel document waarin ze lieten weten dat ze niet langer opgeroepen willen worden onder de huidige RFEF-leiding. Het document telt ondertussen al 83 handtekeningen, waarvan 23 WK-winnaressen.
"Onder deze leiding willen we niet meer voor de nationale ploeg uitkomen", klonk het.
De voetbalvrouwen krijgen ook veel steun van mannelijke collega's.
Tweevoudig international Borja Iglesias - in september voor het laatst bij de selectie - deelde prompt mee dat hij niet meer wil uitkomen voor de nationale ploeg.
"Ik wil niet meer terugkeren zolang dit soort gedrag onbestraft blijft", aldus de aanvaller van Real Betis. "Ik ben triest en ontgoocheld. Als voetballer en mens voel ik me niet vertegenwoordigd door wat er vandaag gebeurd is."