Ga naar de inhoud
FIFA Vrouwen Wereldkampioenschap
speeldag 1

Breuk met zijn ploeg, maar bondscoach voelt zich toch deel van Spaans succes: "WIJ zijn wereldkampioen"

 zo 20 augustus 2023 16:50

Nog voor de eerste baltoets op het WK had Spanje er een strijd opzitten. In september van vorig jaar brak bondscoach Jorge Vilda met twaalf speelsters na een klachtenmail. Elf maanden later haalt hij zijn gram met een eerste wereldtitel. "We hebben getoond dat we kunnen lijden", spreekt hij nu zijn verdeelde ploeg toe.

Een klachtenmail ondertekend door 15 speelsters met daarin het verwijt van emotioneel misbruik en ouderwetse trainingstechnieken.

 

Plots kwam een sluimerend probleem bij de Spaanse nationale vrouwenploeg tot een kookpunt.

 

Bondscoach Jorge Vilda reageerde furieus. Vijftien speelsters die de mail ondertekenden, werden uit de selectie gezet.

 

Na excuses keerden sterren als Bonmati, gouden bal Putellas en aanvoerster Hermoso toch terug, maar de toxische sfeer was niet uit de lucht verdreven.

Ploeg op, breuk naast het veld

Een ideale voorbereiding op het belangrijkste voetbaltoernooi ter wereld was het allerminst.

 

Zeker wanneer beide kampen daarna elkaar nauwelijks nog een blik gunden.

 

Te weinig privacy, te weinig rust, geen medische ondersteuning of voedingsdeskundigen én te weinig tactisch inzicht. Stuk voor stuk aanvallen die Vilda persoonlijk nam en uiteindelijk ook voor een breuk zorgden.

 

Ook op het toernooi. Na de zege in de kwartfinale tegen Nederland werd pijnlijk duidelijk dat de ploeg op het veld en niet naast de zijlijn stond. De speelsters negeerden hun bondscoach straal bij de viering.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Maar, ach. Geen wonde die een wereldtitel niet kan helen, toch?

 

Wel ... Terwijl in de ploeg en bij de media vooral het gevoel leeft dat de speelsters het geflikt hebben, vindt de 42-jarige Spanjaard dat zijn aandeel niet weg te wuiven is.

 

"Wij zijn wereldkampioen", deelt Vilda in een interview. "We zijn erin blijven geloven en hebben getoond dat we kunnen lijden. Ik ben buitengewoon trots op mijn speelsters. Nu volgt een feest zonder einde."

 

Hij gebruikt in zijn interviews dan ook steevast de woorden "Campeones del Mundo" in plaats van "Campeonas", de vrouwelijke variant waar hij dus grammaticaal geen deel van zou uitmaken.

De bondscoach werd op handen gedragen door zijn staf en enkele speelsters.

De wereldtitel op zak, maar wat nu?

 

Dat is ook de vraag die leeft in de Spaanse media. Kan een ploeg blijven functioneren met een trainer waarmee het niet botert?

 

"Afgaand op het resultaat kun je niet anders", oordeelt Tessa Wullaert in onze studio. "Het is mooi van de groep, die alles is blijven geven. Ze hebben op het veld geknokt voor zichzelf." 

 

Voor de bondscoach wordt het bang afwachten welke berichten er de komende dagen in zijn mailbox verschijnen.