Ga naar de inhoud

Bondscoach Vansnick stuurt Tigers voorbij woelige wateren: "Voelt goed voor heel de ploeg"

 vr 18 augustus 2023 06:37
Kris Vansnick loodste de Yellow Tigers naar een eerste zege op dit EK.

De vuurdoop doorstaan. Bondscoach Kris Vansnick heeft zijn debuut met de Yellow Tigers op een groot toernooi niet gemist. Toegegeven, Hongarije is het kneusje van groep A. Maar na maanden van intern en extern gewoel, doet de klinkende zege zichtbaar deugd. 

Werd hij de nieuwe bondscoach, of niet?

 

Maand na maand bleef ook toenmalig interim-bondscoach Kris Vansnick met die vraag rondlopen terwijl de zaak Vande Broek headliners vulde.

 

Begin juli kwam de bevestiging, maar daarom niet het einde van de woelige wateren waarin de Yellow Tigers zich bevonden.

 

Gert Vande Broek zou niet aan de zijlijn staan op het EK in eigen land, maar een mal figuur slaan, konden de Belgische volleybalvrouwen én de kersverse T1 zich niet veroorloven.

Goede binnenkomer brengt rust

Met drie nieuwe stafleden – Turkse topcoach Alper Hamurcu, Duitser Paul Sens en Italiaan Andrea Panzeri – stoomde Vansnick zijn ploeg klaar voor de belangrijkste afspraak in jaren.

 

Alleen werd ook die voorbereiding geteisterd door prikkels uit de media.

 

In de European Golden League kregen de bondscoach en zijn team een bittere pil op het menu: verlies tegen Zweden en een vroegere exit dan gepland.

 

"Pijnlijk, maar gezien de omstandigheden kunnen we hier mee leven", zei Britt Herbots na de terugmatch toen. "De Golden League was geen topprioriteit, de focus moet gaan naar het EK", was Celine Van Gestel dezelfde mening toegedaan. 

 

"Ik hoop dat de rust snel terugkeert en dat we opnieuw kunnen focussen op volleybal."

Ik zag dat we heel relaxed, maar mét focus op het veld stonden.

Kris Vansnick

Die rust lijkt nu helemaal teruggekeerd in het Belgische kamp. 

 

"Dat voelt goed, vooral voor de ploeg. Ik zag dat we heel relaxed, maar mét focus op het veld stonden", analyseert Vansnick de vlotte zege in de EK-opener tegen Hongarije.

 

Een maand voor het EK hadden de Tigers naar eigen zeggen de knop omgedraaid, maar daarvan zijn nu ook de gevolgen zichtbaar.

 

En voelbaar. In de Topsporthal vonden de speelsters een connectie met het publiek. "Fantastisch", vindt Vansnick het. "De zaal was goed gevuld, met heel veel sfeer. Dat kan ons echt wel helpen."

 

"Dit is een hele goede binnenkomer, ja."

 

Eentje die de zorgen van het verleden doet vergeten. Al is de bondscoach niet blind voor de uitdagingen die hem te wachten staan: "Slovenië is een pak sterker dan Hongarije. Ik verwacht zaterdag al een nieuwe, heel moeilijke uitdaging."

 

Die kunnen de Yellow Tigers en Vansnick aanvatten met een verse portie vertrouwen.

Gerelateerd: