Ga naar de inhoud

Remco Evenepoel: "Als je na 30 minuten je benen niet voelt, weet je dat het zo'n dag is"

 vr 11 augustus 2023 18:17
Remco Evenepoel.

Die ene regenboogtrui moest hij na 10 maanden al afgeven, de volgende mag in de kast gehangen worden. Remco Evenepoel (23) had een missie in Glasgow en heeft nog maar eens vakwerk afgeleverd. "Eerlijk: ik kon sneller dan ik gepland had. Ik kon 10 tot 15 watt boven mijn pacing plan blijven", legde hij zijn superdag uit.

4"62 in het rood bij het eerste tussenpunt, een groen balkje van 12"10 bij het tweede tussenpunt, min of meer status quo met 10"68 bij het laatste tussenpunt en een voorsprong van 12"28 aan de finish. 

 

"Geweldig", waren de eerste woorden van Remco Evenepoel na zijn tijdrit. Met zijn 23 jaar en 198 dagen is hij de jongste wereldkampioen tijdrijden ooit.

 

"Dit was een van de grootste doelen van mijn seizoen. Als je dit doet op een lastig parcours, dat ook niet perfect is voor mijn gewichtsklasse... Maar ik had een superdag en ik kon het volhouden."

 

Was dit de perfecte dag? "Eerlijk: ik kon sneller dan ik gepland had. Ik kon 10 tot 15 watt boven mijn pacing plan blijven."

 

"Als je na 30 minuten nog niet aan je limiet zit en als je je benen niet voelt, dan weet je dat het een van die dagen is."

Als je na 30 minuten nog niet aan je limiet zit en als je je benen niet voelt, dan weet je dat het een van die dagen is.

Remco Evenepoel

Dat bevestigden de tussentijden. "Ik wist dat ik sneller ging dan Filippo (Ganna) en mijn terrein moest nog komen, meer op en af."

 

"Dat slotklimmetje was wel brutaal. Het zette een extra mes in je benen. Maar ik ben supertrots."

 

Is dit dan een kleine revanche voor de wegrit? "Het is jammer dat we 2e werden met Wout (van Aert), maar voor mij was dat parcours te explosief."

 

"Dit was meer mijn ding en we hadden hier op gefocust. Alle uren op de tijdritfiets betalen zich uit."

"Deze zal lang in mijn hoofd blijven"

"Ik was naar hier gekomen om te winnen", herhaalde Remco Evenepoel nog eens met zijn regenboogtrui om zijn schouders.

 

"Ik moest mijn beste waardes naar boven halen tegen deze supergoeie Filippo Ganna. Dat is uniek. Dit is een hele mooie zege, eentje die heel lang in mijn hoofd zal blijven."

 

Aanvankelijk leek Evenepoel wat te worstelen met de wind als lichtgewicht. "Ik werd vaak weggeblazen, ook door mijn hoog voorwiel. Maar we hadden erop getraind en ik wilde niet meer veranderen."

 

"Het was vechten met de schuine wind, maar ik heb mijn fiets zo hard mogelijk vastgehouden. En hier is heel veel specifiek werk aan voorafgegaan. Het heeft allemaal geloond."

 

5 op 6 truien heeft Evenepoel nu al. "Ik ben nog trotser op mijn prestatie vandaag. Dit was een van mijn beste tijdritten op zo'n afstand. En toch ook op een behoorlijk vlak parcours. Dit is alleen maar goed voor het vervolg van het seizoen."

Uitslag Wereldkampioenschappen

naamresultaatploeg
1
Remco Evenepoel
55:19.20
BelgiëBEL
2
Filippo Ganna
+12.28
ItaliëITA
3
Joshua Tarling
+48.20
Groot-BrittanniëGBR
4
Brandon McNulty
+1:26.91
Verenigde StatenVS
5
Wout van Aert
+1:37.23
BelgiëBEL
6
Nélson Oliveira
+1:52.46
PortugalPOR
7
Rohan Dennis
+1:53.66
AustraliëAUS
8
Mattia Cattaneo
+1:56.78
ItaliëITA
9
Mikkel Bjerg
+1:58.96
DenemarkenDEN
10
Geraint Thomas
+2:04.47
Groot-BrittanniëGBR
Gerelateerd: