Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Serge Pauwels ontgoocheld over defensieve houding van Jonas Vingegaard: “Hij had glans kunnen geven aan zijn Touroverwinning”

 za 22 juli 2023 21:29
Christophe Vandegoor en Serge Pauwels leggen de Tour van 2023 neer in hun laatste podcast.

Radiocommentator Christophe Vandegoor en zijn compagnon Serge Pauwels overschouwen een laatste keer de gebeurtenissen in deze Ronde van Frankrijk en blikken al vooruit naar de volgende editie. Zou Remco Evenepoel daarin de strijd aankunnen met Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar? “Op zijn best zal hij dicht in de buurt komen."

De laatste bergrit in deze ronde leverde geen spetterend vuurwerk meer op tussen de tenoren. De verwachte aanval van Tadej Pogacar op de slotklim miste overtuiging, Jonas Vingegaard nam niet over.

 

“Dat hoefde hij ook niet te doen, als Tourwinnaar kon hij een verdedigende houding aannemen", vindt Christophe Vandegoor.

 

Serge Pauwels is het daar niet mee eens. “Wat had Vingegaard te verliezen op de voorlaatste dag? Hij moest zich ook niet meer sparen voor Parijs."

 

"Hij had eigenlijk veel glans kunnen geven aan zijn Touroverwinning door met Pogacar door te rijden en nog eens man tegen man te sprinten. Of misschien zelfs Pogacar de zege cadeau te doen. Dan hadden we nog wat strijd gezien, dat had toch het orgelpunt van deze Tour kunnen zijn. "

 

"Waarom moet er altijd zo gerekend worden? Ik zag Vingegaard duizend keer achterom kijken naar Pogacar. Zelfs op 5 km van de finish was hij nog aan het kijken of Pogacar niet ging demarreren. Waarom is hij zo bang van Pogacar? Die staat 7 minuten achter in de stand.”

 

“Uiteindelijk wint Pogacar nu ook, Vingegaard wordt derde. Als ze met hun tweeën waren doorgereden, dan had niemand hen kunnen volgen op de Platzerwasel en dan hadden we toch een mooi sprintje kunnen zien tussen die twee.”

 

“Ik vind dat wat jammer. Pogacar is daar helemaal anders in. Die wil altijd koersen als hij kan. Dat mis ik een beetje bij Vingegaard. Ook al is hij oververdiend de winnaar van de Tour en is Jumbo-Visma oververdiend de beste ploeg.” 

Pogacar wil altijd koersen, dat mis ik een beetje bij Vingegaard. Hij keek duizend keer achterom naar Pogacar. Waarom is hij zo bang?

Serge Pauwels

"Met versterkte ploeg en goede voorbereiding kan Evenepoel wedijveren voor de eindzege"

Tadej Pogacar delft voor het tweede jaar op rij het onderspit in het duel met Jonas Vingegaard. Wat moet de Sloveen anders aanpakken om de Deen wel te kunnen verslaan?

 

“Ik weet niet hoe ze het gaan aanpakken bij UAE. Ze doen het uiteindelijk al heel goed, maar ze zullen nog meer met de details moeten bezig zijn om kleine winsten te boeken", zegt Serge Pauwels. "Vingegaard is de beste ronderenner en Pogacar de beste renner tout court. Ik ben benieuwd hoe dat zal evolueren.”

 

Volgend jaar krijgen Vingegaard en Pogacar in de Tour wellicht het gezelschap van Remco Evenepoel, die volgende maand op zoek gaat naar een tweede eindzege in de Vuelta. Serge Pauwels schat in hoe hoog de Belg zou mogen mikken in de Tour.

 

“Als Remco naar de Tour komt, dan zal het met de volle ambitie zijn om een goed klassement te rijden. Vingegaard en Pogacar zijn de twee beste coureurs ter wereld en rijden echt op een ander niveau in deze Tour.”

 

“Evenepoel zal normaal altijd tegen die twee moeten opboksen. Het is nu moeilijk om in te schatten in hoeverre hij op hun niveau zit. Als hij op zijn best is, dan denk ik wel dat hij heel dicht in de buurt zal komen. Zeker in de tijdritten en ook in het hooggebergte."

 

"Bij Soudal-Quick Step zijn ze ook aan het werken voor versterking in het hooggebergte. Als ze dat goed samen krijgen en een goede voorbereiding kunnen maken, dan is Remco in staat om te wedijveren met die mannen voor de eindzege.

 

"Maar of dat volgend jaar al lukt, daar heb ik ook geen antwoord op.”

Evenepoel zal normaal altijd tegen die twee moeten opboksen. Het is nu moeilijk om in te schatten in hoeverre hij op hun niveau zit.

Serge Pauwels
Gerelateerd: