Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

José De Cauwer ziet "geen geslaagd plan" bij Jumbo-Visma: "En voor de motoren zijn er geen excuses"

 za 15 juli 2023 19:29
José en Renaat leggen de dag neer.

Na een marathonuitzending zaten Renaat Schotte en José De Cauwer nog boordevol energie om de bergrit naar Morzine onder de loep te nemen. Hun mening over het incident met de motoren, het tactische plan en de waardeverhoudingen tussen de 2 tenoren lees en bekijk je hier.

"De motoren moeten vooruit denken"


Renaat: "De eerste Alpenetappe was bewogen. Het begon met een massale valpartij, dan kregen we de lange neutralisatie en uiteindelijk het spektakel op de Joux Plane met heel wat haakjes en ogen. Ben je al gekalmeerd?"

 

José: "Ja, ja. Het is goed. Een beetje beleving moet, hé. We zullen deze etappe niet snel vergeten. Maar of we ook wijzer geworden zijn? Niet echt, neen."

 

Renaat: "Eerst het incident met de motards op de Joux Plane. Jij was verbolgen."

 

José: "Ik kan geen enkel excuus aanvaarden. De motoren moeten daar weg en moeten vooruit denken. Dat zijn ervaren mannen die weten dat het tempo eruit gaat. Het ging van 25 km/u naar 10 km/u."

 

"Er moest iets gebeuren op 500 meter van de top. Oké, je weet niet exact wanneer, maar je moet denken met de renners. Er was geen vast punt voor die aanval, maar Tadej Pogacar moest in de remmen voor 2 motoren: eentje van de tv en een fotograaf. En de ene zal het op de andere steken."

 

Renaat: "Ligt de verantwoordelijkheid deels bij ASO dat er niet in slaagt om het publiek in het gareel te houden zonder nadarhekken? Ze hopen dat een touw het doet."

 

José: "De verantwoordelijkheid ligt bij iedereen. Bij ASO, bij het publiek dat meer discipline moet hebben en bij de motards die hun job moeten doen. Die discussie duurt nu al jaren. Die fotograaf mag daar zitten omdat hij tot die pool behoort, maar hij had al kilometers foto's kunnen nemen."

"Stel dat de Tour beslist wordt met 1 seconde..."


Renaat: "Welk gevoel overheerst nu bij Tadej Pogacar?"

 

José: "Hij is kwaad op de situatie. Conditioneel zal hij hierdoor niet verbeteren. Hij kweekt misschien wat gramschap, maar dat mag morgen geen leidraad zijn. Maar stel dat de Tour beslist wordt met 1 seconde, dan spreek je hier wel over. Maar zover zal het wel niet komen."

 

"Het is gewoon jammer dat het gebeurd is. Ze stonden bijna stil en je wist dat er een explosie zou volgen. Oké, als die motor wegrijdt, dan komt het publiek er weer tussen. Maar je hebt ook een helikopter voor de beelden."

 

Renaat: "Heeft deze regisseur te weinig koersfeeling?"

 

José: "De man op de motor zit in die hectiek. Hij ziet zelf ook niet alles. Dan moet er vanuit de regie misschien meer gestuurd worden."

"Het plan van Jumbo-Visma is niet geslaagd"


Renaat: "Wat wilde Jumbo-Visma bereiken met het moordende tempo vandaag. Is hun plan geslaagd?"

 

José: "Het levert 1 seconde op, maar het plan is niet geslaagd. De ploegleiding vertelde achteraf dat ze Pogacar wilden lossen. Als hij vrij spel had op de Joux Plane, dan kon hij misschien met 100 meter de afdaling in. Je weet niet of Jonas Vingegaard dan nog terugkeert, maar op de klim was de Deen niet de betere van de twee."

 

Renaat: "We zagen geen aanval van hem?"

 

José: "Neen. En die versnelling voor de bonificaties was niets. Pogacar zette de deur open en dat incident zat in zijn benen."

 

Renaat: "Hoe straf was die kopbeurt van Wout van Aert? Hij was gelost, maar keerde toch terug."

 

José: "Heel straf. Hij pompte zich nog even op en maakte met zijn armen ruimte tegen Rafal Majka."

 

"Al was het eigenlijk beter voor Tadej Pogacar, want achteraf had hij ook nog Adam Yates. En die kon Sepp Kuss lossen. Qua ploeg was Jumbo-Visma onderweg de sterkste, op de Joux Plane was het UAE."

"Misschien zien we de grootste verschillen in de tijdrit?"


Renaat: "Draait deze Tour uit op een secondespel?"

 

José: "Ik weet het niet, echt niet. Morgen wacht weer een zware etappe met een aankomst bergop. Het wordt superbelangrijk om renners vooruit te sturen."

 

"Maar misschien vallen de grootste verschillen dinsdag in de tijdrit? Wie is in dat onderdeel de beste?"

 

Renaat: "Welke tactiek verwacht je zondag?"

 

José: "Gisteren speelde UAE, vandaag heeft Jumbo-Visma iedereen opgesoupeerd. Geen ploeg blijft afzijdig. Ze doen mee hun ding. Wat een fantastische Tour!"

Gerelateerd: