Ga naar de inhoud

450 kilometer aan routes! Skeelernetwerk Midwest is langste van Europa

 do 15 juni 2023 13:43
Ben Weyts, Kurt Windels en Sandrine Tas rijden de route officieel in. (foto: FotoFever)

Afgelopen weekend werd het nieuwe marathonnetwerk officieel geopend in Roeselare. De routes doorkruisen de 16 gemeenten van de West-Vlaamse regio Midwest. Inlineskaters krijgen er meer dan 450 km bewegwijzerde paden onder de wielen geschoven. 

Enkele weken na de opening van de skeelerroute in Ham pakt Sport Vlaanderen uit met het nieuwe netwerk in de regio Midwest. De routes lopen door 16 gemeenten, waaronder Roeselare, Ingelmunster, Izegem en Tielt.

 

Het is het resultaat van een samenwerking tussen de regio Midwest, haar 16 gemeenten, Sport Vlaanderen en de lokale club iSkate.

 

Ook ijsschaatsster en skeeleraarster Sandrine Tas werkte mee en is trots op het resultaat: “Dit is een heel mooi initiatief, dat onze sport hopelijk een boost zal geven."

Een goed skeelerpad moet vlot berijdbaar en veilig zijn.

Sandrine Tas

"Het is niet makkelijk om een goeie plek te vinden om te leren skaten", weet Tas. "Een goed skeelerpad moet een vlot berijdbare ondergrond hebben en veilig zijn. Deze routes voldoen perfect aan die voorwaarden."

 

Vlaams minister van Sport Ben Weyts is eveneens enthousiast: “Inlineskaten is een buitensport bij uitstek. Een project als dit is ideaal om mensen laagdrempelig aan het sporten te brengen. De investeringskost is bovendien beperkt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Langste bewegwijzerde netwerk van Europa

Met meer dan 450 km, verdeeld over 37 lokale lussen, is het skeelernetwerk Midwest in één klap het grootste bewegwijzerde netwerk van Europa.

 

Elke lus is 10 tot 20 km lang en volledig bewegwijzerd . Verbindingsstukjes van 2 tot 5 km smeden al die routes samen tot één groot netwerk. Gebruikers kunnen zo naar hartenlust variëren in afstand.

 

Voor Kurt Windels, burgemeester van Ingelmunster en sportvoorzitter van de regio Midwest, heeft de grote omvang nog een voordeel: “Door de lengte krijg je automatisch veel variatie. Je skeelert kilometers lang door rurale en stedelijke landschappen."

 

"Zo ontdek je meteen de troeven van de 16 Midwestgemeenten. En we hebben natuurlijk ook heel wat leuke rustplekken voorzien.” 

Door de lengte krijg je automatisch veel variatie in landschappen.

Kurt Windels, burgemeester Ingelmunster

“Niet enkel skeeleraars zijn welkom”, benadrukt José Debels, schepen van Sport in Roeselare. “Ook lopers, wandelaars, fietsers en sporters met ander rollend materiaal kunnen gebruik maken van dit unieke marathonnetwerk. Uiteraard met het nodige respect voor alle gebruikers.” 

Het hele netwerk in één oogopslag.

Het skeelernetwerk zelf ontdekken?

Ter plaatse:

  • In elke Midwest-gemeente zijn er startlocaties met parking en een routestartbord. Daarop vind je de plaatselijke route en een overzicht van het hele netwerk.
  • Je kan ook eender waar op het netwerk instappen.

 

Online:
  • Digitale detailkaarten en gpx-bestanden vind je op de website van Sport Vlaanderen.

 

Gezellig in groep:

  • Elke zondag in juli en augustus: Sunday Morning Rides! Ontdek de verschillende routes, samen met enkele ervaren skeeleraars. Er is keuze tussen verschillende afstanden. Meer info op de site van iSkate.

 

Eerst leren skeeleren?

  • In het najaar organiseert iSkate ook "Start to inline skate" in Roeselare en Ardooie. Drie initiaties van twee uur leren je opstaan, starten en stoppen, voorwaarts en achterwaarts skeeleren, draaien... 
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: